1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Puun satavuotiaalle Suomelle voi istuttaa juuri nyt!

Kurejoen Puutarha juhlistaa 100 -vuotiaan Suomen itsenäisyyttä juhlapuun istutuspäivillä, jotka jatkuvat vielä tänään lauantaina 5.8. Koska tänään todennäköisesti sataa, kannattaa paikalle mennä sadevarustuksella ja kumisaappailla.

Idean tapahtumaan puutarhuri Tuula Karjanlahti sai paitsi satavuotiaalta Suomelta, myös siitä että hän on vuosien varrella tottunut vastaamaan toistuvasti kahteen kysymykseen.

MAINOS

Ne kysymykset ovat: ”joko voi?” ja ”vieläkö voi?”.

– Varhain keväällä minulta kysytään, joko voi, ja kun kesä etenee, kysymys vaihtaa muotoaan ja kysytään, vieläkö voi? Kesän edetessä aletaan uudelleen kysyä, joko voi, ja talven häämöttäessä näköpiirissä, kysellään vieläkö voi?

Tuulan vastaus on joka kerta, että kyllä voi. Näin siksi, että kysymys koskee puiden, pensaiden ja perennojen oikeaa istutusajankohtaa. Nykyaikaisina astia- ja paakkutaimina olevia taimia voi istuttaa ihan yhtä hyvin varhain keväällä kuin keskikesällä ja myöhään syksylläkin.

–       Meille on jokaiselle iskostunut takaraivoon se aika, kun pensaita ja perennoja haettiin naapurin kukkamaasta. Avojuuriset taimet tuli istuttaa varhain keväällä tai myöhään syksyllä, mutta paakku- ja astiataimet ovat aivan eri asia. Tällaiset taimet voi istuttaa aina sulan maan aikana, Tuula kertoo.

Maalaisjärkeä kannattaa kuitenkin pitää mukana, kun istuttaa puutarhaan uutta kasvillisuutta. Arimpia istutuksia ei siten kannata jättää ihan viime tippaan syksyllä, vaan esimerkiksi alppiruusut kannattaa istuttaa jo kesän alkupuoliskolla.

Kun astiataimi istutetaan, juuren ympärillä oleva verkko jätetään paikalleen, sitä ei saa lehdessä olevalla taimella avata.

Taimea liotetaan muutama tunti ennen istutusta vesiastiassa ja puita ja pensaita istuttaessa etenkin savimaalla kannattaa kaivaa reilun lapionpiston syvyydestä, leveä kuoppa, jossa nurmikaistale murskataan kuopan pohjalle väärin päin.Kivet ja kannot pois.

Kuoppaan multa parannetaan lisäämällä sekaan hiekkaa, turvetta tai multaa ja istutusalue saa jäädä koholle.

Istutuksen jälkeen verkkopussin suuaukko leikataan auki juurelta, jotta kasvin runko ei kuristu.

Yhtenä tärkeänä asiana Tuula muistuttaa puun taimien tukemisen. Se on ensiarvoisen tärkeää, sillä heiluva puu ei juurru.

Kun taimi on saatu onnistuneesti paikalleen kasvamaan, on seuraavien viikkojen aikana tärkeää muistaa huolehtia myös kastelusta. Vaikka taivaalta tulisi vettä, niin se ei yleensä riitä. – Kastelua on hyvä jatkaa 3-4 viikon ajan. Mottoni on, että ei kastella jatkuvasti, vaan kerran viikossa ja silloin kunnolla, Tuula neuvoo.

Loppukesän päivät ovatkin puutarhanrakentajalle aivan parasta aikaa, sillä nyt puutarhoilla taimia tutkaillessa taimet näkee sellaisena mitä niistä tulee, ovathan useimmat taimet nyt täydessä kesäasussaan.

Kuluvana kesänä puun istuttava voi rekisteröidä sen Suomi 100 -juhlapuuksi Puutarhaliiton kotisivuilla.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät