2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Punahomeita näkyy jyvissä nyt kaikilla viljoilla

Ajankohtaista kasvintuotannosta 7.8.2017
 
Heinäkuu oli melko pilvinen sekä viileä ja lämpösummaa kertyi hitaasti. Elokuu on alkanut samanlaisena. Heinäkuussa satoi tavanomaista vähemmän, mutta elokuun alun sateet ovat olleet erittäin kuuroluonteisia ja paikallisissa sademäärissä on suuria eroja.

Luke Ylistarossa on satanut kasvukauden alusta 163 millimetriä, mikä on kokonaisuudessaan keskiarvoa vähemmän. Heinäkuussa satoi 42 millimetriä, mikä on vain noin 60 prosenttia tavanomaisesta heinäkuun sademäärästä.
 
Lämpösumman kertymä oli Luke Ylistarossa 677 astepäivää (5.8.). Lämpösummakertymässä ollaan noin kaksi viikkoa jäljessä pitkänajan keskiarvoa. Syyskuu tulee olemaan tänä vuonna pääpuinti­kuukausi. Myöhäisimpien lajikkeiden puinti menee lokakuulle. Nyt kasvustot kaipaavat aurinkoa.
 
Viljat ja rypsi

MAINOS

Viljakasvustot ovat melko reheviä. Yleisesti vain syysvehnät ovat harvahkoja. Tautipaine on suuri, mutta asianmukaisella torjunnalla kasvitaudit on saatu pidettyä kurissa. Viimepäivien rankat sadekuurot ovat saaneet paikoin lakoa aikaan, mutta yleisesti ottaen kasvustot ovat pystyjä.

Tällä hetkellä eniten lakoa on ohrissa ja rypseissä. Kasvunsääteiden käyttö on ollut oikea ratkaisu. Pysty kasvusto varmistaa sadon laadun. Lakoriski kasvaa kokoajan, kun tähkään kertyy painoa.
 
Aikaisimmat ohrat ovat taikinatuleentumisasteella. Punahomeita on alkanut näkyä jyvissä kaikilla viljoilla. Niitä on torjuttu tavanomainen määrä. Kosteasta säätilasta johtuen torjuntaa olisi voinut olla järkevä tehdä yleisemminkin. Toksiinien muodostumisesta ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa. Punahomeiden esiintyminen tulee ottaa huomioon myös sadonkäsittelyssä korjuuaikana.
 
Jos käyttökohde löytyy, niin kokoviljasäilörehu tai viljan murskesäilöntä on tänä vuonna harkitsemisen arvoinen asia. Puinnit menevät pitkälle syksyyn ja päivittäinen puintiaika tulee olemaan lyhyt. Samoin viljan kuivaus tapahtuu viileämmässä ja energiaa tulee kulumaan paljon.
 
Nurmet

Säilörehun toisen sadon korjuuta ollaan aloittamassa. Toisesta sadosta odotetaan määrältään melko runsasta. Kolme satoa tekeviä on tänä vuonna selvästi viimevuosia vähemmän.
 
Peruna

Perunaruttoa alkoi esiintyä tavanomaista myöhemmin. Sitä ei ole täysin onnistuttu torjumaan, mutta se on pysynyt hyvin hallinnassa tiiviin ruiskutusohjelman ansiosta. Yleisesti ruttoruiskutuksien neljäs kierros on menossa.

Perunaseittiä, tyvimätää ja lehtipoltetta ei sen sijaan ole havaittu suuria määriä. Peruna on kasvanut viileässä ja kosteassa säässä hyvin, mutta kehitys on hidasta. Sadonmuodostus on vielä niin pahasti kesken, että kasvupäiviä tarvitaan vielä paljon.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät