-2 C
Alajärvi
torstai 22.2.2024
MAINOS

Eveliina on ratsastuksen huippu-urheilija

Vimpeliläinen Eveliina Havinen, 16, tietää, että kouluratsastus ei ole istuskelua hevosen selässä. Kilparatsastus Suomen huipulla vaatii hyvää kuntoa, vireyttä, kärsivällisyyttä, sitkeyttä – ja hevoskuiskaajan taitoja.

Eveliina tunnistaa Ronaldon tunteet ja ajatukset.

– Maajoukkueessa vaaditaan kuntotestit ja paikasta siellä pitää taistella. Koska kuulun maajoukkueeseen, saatavillani ovat kaikki samat palvelut kuin huippu-urheilijalla missä tahansa lajissa: fysioterapeutti, personal trainer ja niin edelleen. Netissä on listat ruuista, mitä pitäisi syödä, että vireystaso pysyy hyvänä, Eveliina kertoo.

MAINOS

Hän on johtanut koko vuoden poni-rankingia ikäluokassaan. Maajoukkueessa hän on saavuttanut kaksi Pohjoismaiden mestaruutta ja kaksi kansainvälistä mestaruutta. Henkilökohtaisia meriittejä on mm. SM-pronssi.

Heinäkuussa järjestetyt EM-kisat Unkarissa Eveliina jätti väliin, koska matkustaminen autolla hevosen kanssa Unkariin olisi ollut todella työlästä ja rahaa vievää.

– Tärkeintä on tieto siitä, että rahkeet olisivat riittäneet EM-kisoihin.

Pienten liikkeiden tarkkaa viilausta

Hyvästä kunnosta kertoo se, että Eveliina jaksaa helposti juosta pitkän matkan, vaikkei edes harrasta lajia. Hapenottokyky on valtava.

– Yläasteen ajan olen voittanut kaikki luokkakaverit kestävyysjuoksussa, sekä tytöt että pojat. Liikunnanopekin uskoo nyt, että ratsastus on urheilua, Eveliina hymyilee.

Hän on käynyt läpi talven kuntosalilla. Ratsastuksessa vaaditaan voimia erityisesti syviltä lihaksilta.

Valmennuksen aikana tallilla saattaa vierähtää kaikkine tallitöineen nelisen tuntia päivässä. Rennot kädet ohjaksissa ja hevosen sulavat taivutukset ja liikkuminen kaula kaarella ovat sitkeän harjoittelun tuloksia. Kouluratsastuskisoissa arvostelu on samanlaista kun kaunoluistelussa: eri liikkeistä annetaan pisteitä, tulos ilmaistaan prosentteina ja arvokisoissa on viisi tuomaria.

Eveliina tunnistaa Ronaldon tunteet ja ajatukset.

– Harjoittelu on älyttömän tarkkaa. Siinä viilataan pieniä asioita, liikkeet paranevat ja paranevat ja hevonen alkaa tuntua aina vain paremmalta. Valmentajani sanoi, että saat tehdä liikkeen kymmenentuhatta kertaa ennen kuin opit sen. Tämä on tunnelaji, sitä oppii tuntemaan, milloin ratsun liike on oikeanlainen, Eveliina kuvailee.

Hän toteaa, että menestys ei olisi ollut mahdollista ilman muuttoa yhdeksännen luokan ajaksi Ypäjälle, missä on tasokas ratsastuskeskus. Eveliina lähti Ronaldo -ponisa kanssa Ypäjälle lokakuussa ja asui siellä kesälomaan saakka.

– Valmentaja Anu Korppoo oli minulle kuin toinen äiti – hän huolehti ihan kaikesta, Eveliina kiittelee.

Ronaldo-poni vaihtuu pian hevoseen

Eveliina on elänyt nyt kaksi vuotta Ronaldo-ponin kanssa ja oppinut lukemaan tämän eleet, näkemään ajatukset.

– Pitää olla aina yksi askel edellä. Kun oppii lukemaan hevosta, tietää, mikä on seuraava siirto. Joillakin hevosilla ja poneilla on enemmän persoonaa ja Ronaldon persoona on äärettömän iso.

Nyt Eveliina ja Ronaldo ovat lomalla valmennuksesta. Ja pian parin tiet eroavat: yli 16-vuotias ei voi enää kilpailla ponilla, joten haussa on hevonen. Eveliinalla on ollut poneja ja hevosia laidasta laitaan. Jokaiseen kiintyy kuten lemmikkieläimiin yleensäkin.

– Päätös Ronaldosta luopumisesta on tehty niin kauan sitten, että olen jo sisäistänyt asian. Edellinen poni Kapu eli Captain Hook asuu nykyään eläkekodissa Kurejoella, joten sitä on ollut helppo käydä katsomassa ja neuvomassa uusia omistajia.

Uuden hevosen hankinta tarkoittaa paluuta alkupisteeseen. Tutustuminen ratsuun ja yhteenhitsautuminen sen kanssa vie aikaa.

– Kaikki alkaa alusta: miten haen hevosen tarhasta, mitä se tykkää minusta ja niin edelleen, Eveliina pohtii.

Ja siirtyminen uuteen ikäluokkaan kouluratsastuksessa merkitsee paluuta nollatasolle: päästäkseen etenemään on saavutettava tietty tulostaso. Joka ikäluokassa on omat ohjelmansa ja liikkeensä.
Eveliinan suunnitelmissa on treenit Lapualla uuden ratsastuspalveluja tarjoavan yrityksen valmennuksessa.

Lukion jälkeen ulkomaille talliin

Edessä on nyt lukio – näillä näkymin Vimpelissä, mutta kenties jossain vaiheessa muualla, jos ratsastusura sitä vaatii.

Lukion jälkeen haaveissa on päästä johonkin ulkomaiseen talliin tutustumaan erilaisiin hevosiin. Kyra Kyrklundin talliin Englantiin Eveliinalla olisi ollut tie auki jo nyt. Eveliina tutustui Kyraan Ypäjällä järjestetyssä ns. hevosklinikassa, jossa Kyra Kyrklund valmensi häntä tuhatpäisen yleisön edessä.

Hevosharrastus on perua äidiltä Soile Haviselta, joka sai hevosen 12-vuotiaana. Eveliina sai hevosen 9-vuotiaana. Hän on kulkenut ratsastuskilpailuissa 11 – 12 -vuotiaasta, joten rutiinia on tullut, mutta jännittäminen alkaa aina viikkoa ennen kilpailua.

– Kun pääsen hevosen selkään, jännittäminen loppuu siihen. Jos jännittää kilpailussa, sitä alkaa puristaa kropalla hevosta ja hevonen jännittyy eikä tulos ole hyvä.

Anne Savela

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät