-22 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Intohimolla ja taidolla – Säde Alanen on kukkasidonnan huippuosaaja

Työskentelyä tehtävässä ”Drip Cake, putouskakku”. Kuva: Juha Westerlund.

Säde Alanen ajatteli vielä muutama vuosi sitten, että hän haluaa edetä ammatissaan mahdollisimman pitkälle ja valloittaa maailman!

Suunnitelma ei ole tuosta paljon muuttunut, mutta puoliso ja kaksi pientä poikaa sekä vastavalmistunut koti Alajärven Höykkylässä ovat laittaneet tavoitteita toisenlaisiin raameihin.

MAINOS

– Intohimoni kukkasidontaan, halu kilpailla lajissa mahdollisimman pitkälle, eivät ole muuttuneet, Säde nauraa plakkarissaan tuore SM -hopea seniorisarjasta ja pronssi kokonaiskilpailusta.

Putouskakku edelleen keskeneräisenä… Kuva: Juha Westerlund.

Säde on kotoisin Muuramesta ja jo yläasteikäisenä hän tiesi lähtevänsä opiskelemaan puutarhuriksi. Ajatuksena oli kuitenkin suuntautua viherrakentamiseen ja yrittäjäperheen tyttärellä oli jo yrityssuunnitelmakin valmiina pöytälaatikossa.

– Opiskeluaikana kukkasidonta sitten puri ja se purikin niin lujasti, että opiskelin floristiksi, Jämsästä vuonna 2014 valmistunut Säde kertoo.

Opiskeluaikana jo vuonna 2011 Säde sai myös kipinän kilpailuihin ja jopa valmistuminen vähän viivästyi niiden vuoksi, kun nuori nainen harjoitteli niin ahkerasti kilpailuihin. Taitaja -kisasta hän on hakenut voiton ja Nuorten MM -kisoissa Säde on ollut pronssilla vuonna 2013, parhaana eurooppalaisena.

Putouskakku valmiina. Kuva: Juha Westerlund.

Nyt käydyt SM -kisat olivat hänelle kolmannet aikuisten sarjoissa. Aikuisten puolella hän on jo voittanut Helsingin avoimet 2013 ja Interflora -cupin 2015.

Kukkasidonta on erittäin perinteikäs ja kilpailtu ala. Suomen mestaruuksista on mitelty jo yli 50 kertaa ja kisaa käydään hyvin paljon myös kansainvälisesti. Huippuosaajat kokoontuvat kilpailuihin paitsi ottaakseen mittaa toisistaan, myös saadakseen ideoita, kehittääkseen omaa osaamistaan ja luodakseen uusia verkostoja. Kilpaillessa voi myös haastaa itsensä ja kehittyä.

– SM -kisoissa töitä arvostellaan neljän osa-alueen kautta. Ne ovat kokonaisvaikutelma, idea, tekniikka ja väri. Tuomareita on kolme ja arvio on ns. salainen, eli tuomarit eivät tiedä kenen työstä on kyse. Tuomarit eivät esimerkiksi arvostele työskentelyä, vaan ainoastaan valmiin työn.

SM -kisoista yksi työ julkistetaan jo ennen ilmoittautumista. Tänä vuonna aihe oli sellainen, joka ei innostanut Sädettä aluksi lainkaan, mutta viimein hän päätti ottaa sen vastaan haasteena.

– Aihe oli naamio kiinalaisiin puutarhajuhliin. Kaikki pohjat ja suunnitelmat sai tehdä valmiiksi ennen kisaa, mutta kaikki elävä materiaali lisättiin vasta kilpailussa, jossa aikaa oli 2,5 tuntia.

”Prelude-Alkusoitto”. Työn tuli kulkea pyörillä, muuten pohjarakennelmaa sai muuttaa vapaasti. Työssä on käytetty paljon mustaa rautalankaa ja mustia nippusiteitä, jotka ovat ainakin rakennusmiehille tuttuja materiaaleja. Kukat saavat veden lasisista koeputkista/lasisuppiloista. Kuva: Juha Westerlund.

– Lisäksi kilpailussa oli kaksi yllätystyötä, joista molemmille toteutukseen oli kaksi tuntia aikaa. Toinen töistä oli putouskakku ja toinen kilpailupaikan, Helsingin Musiikkitalon, henkeen sopiva Preludi. Se tehtiin vaaterekkiin ja valmiin työn piti olla rullilla siirrettävissä.

Säteen valmistama Preludi oli koko kilpailun toiseksi paras työ.

Unelmia ja tavoitteita

Säde Alanen on asunut Alajärvellä nyt pari vuotta, miehensä lapsuusmaisemissa. Hän toimii Suomen Kukkakauppiasliiton hallituksessa ja on jonkin verran tehnyt alueella keikkatöitä sekä opettanut Jamilla.

Tulevaisuuden haaveena ovat opinnot floristimestariksi ja uudet kilpailut sekä ylipäätään itsensä kehittäminen ja oppiminen.

Kiinalaisiin puutarhajuhliin tehty naamio. Muotokieltä on haettu kiinalaisista rakennuksista ja tumma väri tulee puutarhan kivistä. Kukilla ja niiden värimaailmalla on pyritty/ rikkomaan vahvasti vaikutelmaa tavallisesta kiinalaisesta puutarhasta. Kuva: Juha Westerlund.

Säde myös opettaa mielellään ja tekee alan töitä, mutta tinkimättömästi omaan alaansa suhtautuvana Säteen on vaikea kohdata tilanteita, jossa asioita ei tehdä oikein. Niinpä luultavaa onkin, että jonain päivänä oma yritys tulee olemaan keino toteuttaa omaa näkemystä.

Säde kokee hyvin tärkeäksi sen, että sidonta tehdään aina saajansa persoonan näköisesti. Yksilöllisyys on tärkeintä ja se on mahdollista toteuttaa kaikenlaisessa sidonnassa, juhlasta surusidontaan.

– Persoonallisuutta, ei sarjatyötä, Säde peräänkuuluttaa ja näkee, että sidonta on se keino jolla kukkakaupat voivat erottua toisistaan.

Seuraavan kerran Säde lähtee kisoihin Belgiaan, mutta tällä kertaa ystävänsä assistentiksi. Kyseessä on nuorten EM -kisat, joissa assistentin rooli on melko suuri. Samalla Säde pääsee haistelemaan viimeisimpiä tuulia Euroopasta.

Myöhemmin, viimeistään ensi vuonna, on sitten taas omienkin kilpailujen aika.

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät