1700-luvun perinnejumalanpalvelukset huomenna – Uni-lukkari herättää saarnaan nukahtavia!

Mainos[adrotate banner="3"]

– Mistään näytelmästä ei ole kuitenkaan kyse 1700-luvun perinnejumalanpalveluksissa, toteavat yhdestä suusta kirkkoherra Ari Auranen ja kanttori Ismo Pitkänen vaan ajan henkeen vietetystä jumalanpalveluksesta, jossa Raamatun sanan kaksiteräinen miekka kertoo ison kirjan sanomaa kirkkokansalle.

Jumalanpalvelukset tullaan pitämään Alajärven Gabrielin kirkossa huomenna sunnuntaina 27.8. alkaen kello 10 ja Lehtimäen kirkossa alkaen kello 13. Kirkonmenoissa saarnaa kirkkoherra Ari Auranen ja liturgina toimii kappalainen Harri Silvolahti.

MAINOS

Ajan henkeen virsiä veisataan hartaalla tempoilla ja kirkkokuorokin on paikalla. Kanttorina toimii Ismo Pitkänen. Jumalanpalveluksen liturgian kaava on mukailtu 1700- ja 1800-luvun malliin.

Onhan 1700 -luvun kirkonmenot mieliinpainuva kokemus. Kirkoissa hääräsi niin sanottu ”uni-lukkari”, joka kävi herättelemässä saarnaan nukahtavia. Jalkapuuhunkin joutuivat kurittomat aika ajoin. Naiset istuvat kirkossa vasemmalla ja miehet oikealla puolella. Nytkin kirkkokansalla on mahdollisuus pukeutua ajan henkeen liittyviin vaatteisiin. Pukeutuminen on kuitenkin aivan vapaaehtoista.

– Seurakunta on edelleen Jumalan kasvojen edessä yhtä aito kuin aina ennenkin etsimässä lohtua Jumalan sanasta ja sitä vastaanottamassa. Näin me saamme taas kerran kokea liittyvämme pitkään jumalanpalvelus perinteeseen, joka on Alajärvelle kestänyt 150 vuotta ja edelleen perinne jatkuu, toteaa kirkkoherra Ari Auranen.

Kirkon perustehtävää, lähetystyötä, pidetään esillä myös tarjoilun muodossa. Kirkkokansaa odottaa jumalanpalveluksen jälkeen Alajärven seurakuntatalolla ohraryynipuuro, puolukkasoppa, ruisleipä, voi ja maito. Jälkiruokana pullakänttykahvit.

Pöydällä on vapaaehtoismaksua varten malja, jonka tuotto ohjataan kotikirkon lähetystyölle. Lehtimäen kirkossa nautitaan kirkkokahvit, joiden tuotto menee niin ikään lähetystyölle. Tule kokemaan 1700-luvun tunnelmaa Alajärven ja Lehtimäen kirkkoihin!

Perinnejumalanpalvelusta Alajärvellä seuraa kello 15 alkaen Suomi-100 -konsertti kirkossa, Maria Besis, huilu ja Raili Peltonen, piano. Ranskalaista musiikkia luvassa ja Suomi 100 henkeen Merikantoa, Sibeliusta ja Elglandia. Myös yleisötoiveena lauletaan yhteislauluna virsi.

Tiina Akomeah

MAINOS
Edellinen artikkeliKoululaulut kajahtivat Kitron stadionilla
Seuraava artikkeliKyläluuta lähtee luutimaan sataan kuntaan