Kyläluuta lähtee luutimaan sataan kuntaan

Mainos[adrotate banner="3"]

Aijjoos-toiminta ja Lappajärven kunta lähettävät Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kyläluudan sataan suomalaiseen kuntaan.

Kyläluutia lähtee Ilomantsista Vaasaan ja Utsjoelta Hankoon. Kaikki eteläpohjalaiset kunnat saavat oman kyläluutansa. Kyläluudat saavat lähtölaukauksen 100 päivää 100 vuoteen – yhteisissä venetsialaisissa Lappajärvellä tänään 26.8. kello 17.45 Halkosaaressa.

MAINOS

Kyläluudan avulla edistetään ja elvytetään kyläilykulttuuria. Kyläluudan idea on lähtenyt lappajärveläiseltä vapaaehtoiselta, Elsa Rajalalta.

Toimintamalli on kehitetty Aijjoos-kumppanuushankkeessa vuonna 2009 (www.innokyla.fi/web/malli728916). Tämän jälkeen mallia on kokeiltu useissa kunnissa ja kylissä eri puolilla Suomea.

Kyläluuta on pieni (n. 10 cm) risuista tehty luuta sekä tyhjä muistikirja. Ne kulkevat pienessä paperipussissa. Kyläluudan mukana tulevaan muistikirjaan kirjoitetaan kuulumisia, muisteloita, tarinoita, runoja jne.

Mukaan voi liittää myös kuvia. Tämän jälkeen kyläluuta viedään naapuriin. Kyläluutaa ei saa jättää postilaatikkoon, vaan se on vietävä sisälle asti. Samalla tulee kyläiltyä naapurissa. Kyläluutaa ei saa pitää yhdessä talossa viikkoa pidempään.

Kyläluudan avulla ihmiset käyvät naapureillaan kylässä, tutustuvat ja jopa ystävystyvät. Lyhyessä ajassa kyläluuta käy luutimassa sadoissa kodeissa. Kyläluutakirjoihin kertyy niin mielenkiintoisia tarinoita, että niistä saa vaikka näytelmiä. Ja mikä parasta, suomalaisten kokema yksinäisyys vähenee kyläluudan verran.

Tarkoituksena on, että mahdollisimman monet suomalaiset jälleen kyläilevät toistensa luona – kuin ennen vanhaan.

MAINOS
Edellinen artikkeli1700-luvun perinnejumalanpalvelukset huomenna – Uni-lukkari herättää saarnaan nukahtavia!
Seuraava artikkeliElmo Savolan EM-pronssi jatkaa Veikkojen menestysperinnettä kymmenottelussa