25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Elmo Savolan EM-pronssi jatkaa Veikkojen menestysperinnettä kymmenottelussa

Salintäysi lappajärveläisyleisö otti seisaallaan vastaan Elmo ja Raine Savolan EM-pronssijuhliin Kivitipussa keskiviikkona.

Liput tuotiin ryhdikkäästi eteen ja Duo Elvi esitti tunnelmallisen laulun ”Sankarit”. Oli kymmenottelija Elmo Savolan ja hänen Raine-valmentajansa monivuotisen työn palkitsemisen aika.

MAINOS
Elmo ja Raine Savola otettiin pronssijuhliin vastaan Duo Elvin soittamalla Sankarit-kappaleella.

Savola sijoittui heinäkuussa kymmenottelussa kolmanneksi yleisurheilun 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa Puolan Bydgoszczissa. Torstai-lehteen häntä haastateltiin vuosi sitten lennokkaissa loikkaharjoituksissa Tarvolan pururadalla.

– Niinhän me silloin julkisesti sovittiin, että EM-mitali on tavoitteena ja onhan ne puheet pidettävä, pronssimitalisti virnistää.

Juhlapuheita pitivät mm. Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen ja ottelumies Mika Vakkuri. Lappajärven Veikkojen puheenjohtaja Reijo Kärnä muistutti Veikkojen olevan vahva yleisseura, jonka monipuolinen lajitarjonta on osaltaan Savolankin menestyksen takana.

– Lappajärven kunnan kanssa olemme saaneet vuodesta 2006 lähtien juhlia joka vuosi painimitaleita, mutta tämä oli kautta aikain seuran ensimmäinen yleisurheilun arvokisamitali, Kärnä sanoo.

Perinnettä ja kehityskykyä

Reijo Kärnän mukaan Savolan mitali jatkaa seuran ottelulajien upeaa perinnettä. Kymmenottelun seuratilastossa Savolan ja Jukka Väkeväisen jälkeen ovat Juha Laasanen, Jaakko Erkinheimo, Timo Malinen, Raimo Alanen, Heikki Olli ja Matti Takala. Naisten 7-ottelun kärkinimiä ovat Juulia Ojala, Kaisa Öörni, Kati Hurskainen, Leena Männikkö ja Sanna Timo.

Savola teki EM-kisoissa kymmenottelun ennätyspisteensä 7956. Samalla tuli lajiennätykset pituudessa, kuulassa, pika-aidoissa ja päätöslajissa, mitalin ratkaisseessa 1500 metrin juoksussa. Missä lajissa voi nyt kehittyä eniten?

– Heitoissa, ottelija toteaa vakaasti. Hän juoksi Kuortaneen PM-otteluissa kesäkuussa 400 metrillä uuden huiman ennätyksensä, joka voisi oikeuttaa jopa maajoukkuepaikkaan.

– Siitäkin voi vielä pudottaa, Savola sanoo. Hän huomauttaa, että nelonen juostaan ottelussa ensimmäisen kisapäivän lopussa neljän lajin ollessa jo takana, joten ajasta saisi erikoislajina sekunnin kevyesti pois.

Valmentajakonkari Raine Savola on onnellinen menestyksestä. Hän on innokas aloittamaan uutta peruskuntokautta, koska taskussa on jo tulosraja ensi vuoden elokuun Euroopan mestaruuskilpailuihin Berliiniin.

Edellisistä Saksan EM-kisoista Münchenistä vuodelta 2002 on komeat lappajärveläismuistot, kun Jukka Väkeväinen saapui kymmenottelun 1500 metrillä lajivoittajana maaliin.

Sympaattinen menestyjä

Maanosan huippunakin Elmo Savola on säilyttänyt sympaattisen ja iloisen rempseän luonteensa. Menestys ei ole noussut hänellä ”lettiin”, vaan hän on päinvastoin aina valmiina kannustamaan muita. Esimerkiksi kysymykseen, vieläkö hän pärjäisi pikkuveljelleen Tarmolle kolmiloikassa, hän vastaa nöyrästi.

– Enpä taitaisi enää pärjätä Tarmolle, koska poika parantaa ennätystään puoli metriä joka kisassa.
Elmo Savolan lajiennätykset: 100 m 10.83, 400 m 48.84, 1500 m 4.39.50, 110 m aidat 14.21, korkeus 199, seiväs 475, pituus 729, kuula 13.97, kiekko 43.65, keihäs 63.28, kymmenottelu 7956.

T.Tyynelä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät