-0.2 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Auttamisen halu vetää mukaan SPR:n ystävätoimintaan

Halu auttaa lienee se perussyy, miksi kukaan meistä lähtee mukaan vapaaehtoistyöhön. Halu auttaa on varmasti myös se kannustin, joka vetää mukaan SPR:n ystävätoimintaan. Vapaaehtoistyöstä tulee nopeasti myös elämäntapa, sillä kun auttaa muita saa myös itselleen paljon.

SPR:n ystävätoiminnassa Alajärvellä viiden vuoden ajan mukana ollut, ystävänvälittäjänä toimiva Toini Mertaniemi, liki 30 vuotta mukana ollut ja ystävänvälittäjän tehtävässä Toinia tukeva Liisa Nelimarkka sekä kahdeksan vuotta ystävänä toiminut, ystäväryhmän yhteyshenkilö Maire Pesonen vakuuttavat, että ystävätoiminta myös antaa.

MAINOS

– Ystävätoiminta vaatii sitä, että halun auttaa pitää tulla sydämestä. Tähän tarvitaan motivaatiota ja sitoutumista, mutta aivan hyvin meitä nuoremmat työikäisetkin voivat tulla mukaan, naiset vakuuttavat.

Ystävätoiminnassa on tällä hetkellä mukana kymmenen naista ja heillä jokaisella on keskimäärin yhdestä kolmeen asiakasta, joiden luona he käyvät.

– Meidän keski-ikämme on jo 70 vuotta ja joukossamme ei ole yhtään miestä, toteaa Toini Mertaniemi. – Tarvitsemme porukkaan kipeästi miehiä ja nuorempia naisia. Ystäville olisi paljon enemmän tarvetta kuin mitä meitä on nyt.

– Alajärvellä meillä on vain kahdenvälistä toimintaa ja laitoksiin suuntaamiamme vierailuja yhdessä, mutta kaikkia SPR:n ystäväpalvelun mahdollisuuksia emme tällä porukalla pysty tarjoamaan.

Ystävätoiminta on hyvin luottamuksellista, sillä vaikka SPR:n ystävät kokoontuvat kuukausittain yhteen omaan kokoontumiseensa, he eivät tiedä edes toistensa asiakkaiden nimiä, muista asioista puhumattakaan.

Sen sijaan kokoontumisten ja yhteisten koulutusten myötä ystävät ovat saaneet toisistaankin uusia ystäviä, eli toiminta palvelee kaikkia mukana olevia monin tavoin.

Vapaaehtoiset ystävät vierailevat asiakkaan luona yleensä viikon tai kahden välein sovitun mukaisesti. Tapaamisissa jutellaan, voidaan ulkoilla tai käydä jossain. Vapaaehtoinen ystävä voi olla kuuntelija ja henkinen tuki yksinäisyyttä ja turvattomuutta vastaan.

Ystävät järjestävät myös laitosvierailuja noin kymmeneen paikkakunnan eri laitokseen vuoden tai parin välein.

Miten pääsen ystäväksi?

Mukaan ystävätoimintaan toivotaan nyt kovasti uusia innokkaita tekijöitä. Uusia vapaaehtoisia haetaan mukaan ystävätoiminnan lyhytkurssin avulla.

Kurssilla perehdytetään ystävätoimintaan ja koulutus on maksuton ja siitä saa todistuksen. Kurssi järjestetään maanantaina 4.9. kello 17.30-20.30 ABC Alajärven kabinetissa.

Ilmoittautuminen kurssille on elokuun loppuun mennessä mennessä Toinille numeroon 044 230 8193 tai sprystavatalajarvi@gmail.com.

Ystävätoiminnassa jo mukana olevat toivovat kovasti, että mahdollisimman moni tulisi kurssille, jonka läpikäyminen ei sinänsä vielä velvoita toimintaan.

Miten saan ystävän?

Kuinka ystävää tarvitseva sitten saa ystävän vierailulle luokseen?

Yhteyttä voi ottaa joko asiakas itse tai joku hänen läheisensä, mutta aina asiakkaan suostumuksella. Ikärajaa ei ole, ystävää voi tarvita ihan minkä ikäinen ihminen tahansa.

Soittamalla Alajärven ystäväpalvelun numeroon 044 230 8193 asia lähtee rullaamaan eteenpäin! Ystävä voi ihan oikeasti olla yhden puhelinsoiton takana.


Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät