Halla viotti perunaa paikoin viime yönä

Mainos[adrotate banner="3"]

Ajankohtaistiedot kasvintuotannosta maanantailta 28.8.kertovat, että kasvustot ovat kehittyneet hitaasti ja puintien aloitus viivästyy entisestään. Etelä-Pohjanmaalla vasta aivan ensimmäisiä puintikokeiluja on päästy tekemään aikaisilla ohrilla ja rukiilla.

Puintien yleinen aloitus menee syyskuulle, kun ohrat alkavat valmistua. Puinnit alkavat vähitellen ohralla ensi viikon jälkipuoliskolta lähtien. Kaurojen ja vehnien valmistumiseen menee vielä jopa kuukausi. Tällä hetkellä ollaan noin yksi-kaksi viikkoa jäljessä viimevuosien puinneista. Ero tulee vielä kasvamaan paljon, koska viileässä säässä kasvustojen kehittyminen on hidasta.

MAINOS
Tähkäfusarium kevätvehnässä.

Elokuun jälkipuolisko on ollut melko kuiva. Suurimmat sademäärät ovat tulleet ukkoskuuroista, joten alueelliset erot ovat suuria. Elokuussa Luke Ylistarossa on satanut 40 mm (27.8. mennessä), mikä on 60 % elokuun tavanomaisesta sademäärästä.

Lämpösummakertymä oli 26.8. mennessä 855 astepäivää. Lämpösummakertymä on 165 astetta pitkäaikaista keskiarvoa matalampi. Kalenteri­päivinä pitkäaikaisesta keskiarvosta ollaan jäljessä lähes kuukausi, koska keskimäärin syyskuussa kertyy enää 130 astetta lämpösummaa. Hyvänä syyskuuna voidaan päästä 170-180 asteen kertymään.

Viljat ja öljykasvit

Syyskuussa riskit kasvavat koko ajan. Monin paikoin vehnä-, kaura- ja öljykasvikasvustot ovat vielä täysin vihreitä. Multavien maiden kauravainioiden tuleentuminen voi jäädä yllättävän myöhään. Nyt on olemassa suuri riski, että myöhäisimmät kylvöt eivät ehdi valmistua.

Torajyvä syysviljassa.

Kokoviljasäilörehun tai murskevilja korjuuta kannattaa harkita, jos niille on käyttökohde olemassa. Nyt tarvitaan lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Pohjoisten ilmavirtausten myötä yöhallat voivat olla vahingollisia tuleentumattomille kasvustoille. Muutamana viime yönä paikoin on käyty hallan puolella, mutta isoilta vahingoilta on vielä vältytty.

Viljan päätuotantoalueella satonäkymät ovat edelleen kohtalaisen hyvät, vaikka riskit kasvavat kokoajan korjuun viivästyessä. Lakoa ei ole loppujen lopuksi kovin paljon, lukuun ottamatta alueita, joille pahimmat ukkoskuurot iskivät. Punahomeita on tavanomainen määrä.

Syysrukiissa on havaittu paikoin runsaastikin torajyvää. Pääosin sekä viljojen satopotentiaali että laatu ovat vielä kohtuullisella tasolla. Tautien vaivaamilla ja lakoisilla lohkoilla tilanne on heikompi.

Rypsin ja rapsin korjuu menee erittäin myöhään. Kaikkein ensimmäisinä kylvetyt kasvustot alkavat vähitellen vaalentua. Pahkahomeen tartuttamat kohdat alkavat erottua kasvustoista, jos torjuntaruiskutukset ovat jääneet tekemättä. Paikoin öljykasvikasvustot ovat pahoin laossa.

Syysviljojen kylvöt jäävät todennäköisesti kylvöaikomuksia vähäisemmiksi, koska kevätviljojen puinnit menevät näin myöhään.

Peruna

Aikaisimmat perunalajikkeet alkavat tuleentua. Satonäkymät ovat tyydyttävällä tasolla. Satovaihtelut ovat tänä vuonna perunalla erittäin suuria. Ruttopaine on melko kova ja ruttoa näkyy kasvustoissa, jos ruiskutusväli on vähänkin venynyt.

Viileä sää on kuitenkin hidastanut ruton etenemistä kasvustossa. Perunakasvustotkin kaipaavat vielä lämpöä. Tärkkelysperunan vastaanotto alkaa 6.9. Tärkkiperunalla tärkkipitoisuudet ovat ajankohtaan nähden tavallista matalammalla tasolla.

Viime yönä halla vioitti perunakasvustoja kylmimmillä alueilla.

MAINOS
Edellinen artikkeliUusi työ -palvelu on puolen vuoden personal trainer yli viisikymppisen työnhakuun
Seuraava artikkeliLaVelle ja Ankkureille menestystä nuorten SM-kisoista