25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Oivallusvintillä etsitään vahvuuksia ja mennään työtä päin

Kannonkoskella Nuorisokeskus Piispalassa sijaitsee Oivallusvintti. Vanhan koulun alakerrassa toimii Piispalan ruokala ja yläkertaan on sijoitettu toimistoja. Kun nousee rakennuksen vanhoja, narisevia puuportaita vintille, löytää Oivallusvintiltä kolmen eri toimijan naistiimit.

Keväällä 2017 aloittanut TOIMI NYT!-hanke auttaa vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevia henkilöitä
työllistymään työ- ja toimintakyvyn tunnistamisen avulla. Asiakas saa yhdestä kuuteen kuukauteen kestävän hankeasiakkuuden aikana työelämävalmentajan tuen ja avun.

MAINOS

Työkykyä tunnistetaan ja vahvuuksia etsitään erilaisin toimenpitein ja mittarein. Kuitenkin pääasiallinen ja tärkein työkyvyn tunnistamisen työkalu on työkokeilu aidossa työympäristössä.

Helmikuuhun 2019 saakka kestävä ESR-hanke toimii kuuden kunnan alueella; Kyyjärvellä, Karstulassa, Kannonkoskella, Kivijärvellä, Saarijärvellä ja Pihtiputaalla.

TOIMI NYT!-hankkeessa työskentelevät palveluvastaava Henna-Mari Pekkanen ja työelämävalmentaja Piia Fisk. Sekä Piia että Henna-Mari tekevät asiakastyötä ja tapaavat asiakkaitaan joko mahtavat puitteet työelämävalmennukseen tarjoavassa Piispalassa tai tarpeen tullen hurauttavat asiakkaan luo kuntakeskuksiin.

Piia pitää tärkeänä, että pitkittyneen työttömyyden taustalla oleviin asioihin napataan kiinni. Asiakkaalla voi olla haasteita esimerkiksi vuorovaikutuksessa tai selvittämättömiä terveysongelmia. Alkukartoituksen jälkeen osaamme ohjata asiakkaan oikean palvelun piiriin, toteaa Fisk.

Asiakkaiden vahvuudet ja jäljellä oleva työkyky selvitetään ensin. Sen jälkeen pyritään saamaan tekijä ja työ kohtaamaan, kertoo Pekkanen.

Työnantajia kannustetaankin hankkeen avulla palkkaamaan osa-työkykyinen. Työorientoitunut ja motivoitunut osatyökykyinen, osapäivätyötä tekevä yllättää usein tehokkuudellaan ja tekee puolessa päivässä koko päivän työt.

Puolen päivän työssä jää tauot ja turhat tuumailuajat pois! Tulevaisuudessa häämöttää työvoimapula, ainakin joillakin aloilla. Osatyökykyisten osaamista ja tehokkuutta ei kannata väheksyä vaan nähdä ne mahdollisuutena.

Nyt Työpaja on toiminut Pohjoisen Keski-Suomen kuntien alueella vuodesta 2014 alkaen. Elokuun alussa työpaja sai uuden vetäjän. Noora Wahlbeck, itsekin yrittäjätaustan omaavana, luotsaa nuoria työelämään
yrittäjyyden näkökulmasta. Jos ei oman yrityksen perustaminen olisikaan vielä ajankohtaista, Noora kannustaa nuoria oppimaan yrittäjämäisen asenteen. Jo sillä pääsee työelämässä pitkälle.

Nyt Työpaja on ns. seinätön ja tapaan asiakkaita siellä missä se osallistujalle parhaiten sopii, kertoo Wahlbeck.

Kolmas vintillä toimistoaan pitävä taho on Kannonkosken Oiva Oy. Oiva on Kannonkosken kunnan ja Nuorisokeskus Piispalan omistama voittoa tavoittelematon, yhteiskunnallinen yritys. Henkilöstönvuokraus ja rekrytointi, laskutuspalvelu itsensä työllistäville ja kotitalouksiin tehtävät arjen aputyöt ovat Oivan pääasialliset palvelut tällä hetkellä.

Henkilöstönvuokraus on nykypäivää. Yritykset ottavat työntekijöitä vuokrauksen kautta monesta eri syystä; uusi, yritykselle tuntematon työntekijä varmistetaan vuokratyösuhteen avulla luottotyypiksi ennen omille kirjoille ottamista.

Pienyrittäjä ei halua paperisotaa palkkausasioista itselleen vaan maksaa kerran kuussa yhden laskun ja työntekijän yritykseen tekemät työtunnit on sillä kuitattu. Tarve työntekijöille voi olla sesonkityyppistä, vuokratyötä ostetaan vastaamaan työtilannetta. Ei lomautusrumbaa, ei turhia kuluja työvoimasta jos työtilauksia ei ole.

Kotitalouksiin tehtävää tukipalvelua on syksyn aikana tarkoitus laajentaa Kivijärven ja Kannonkosken lisäksi muihin Saarikan kuntiin.

Oivalla on jatkossa mahdollisuus myydä kotiin tehtävään arjen apua arvonlisäverottomasti asiakkaille, joiden palveluntarve perustuu toimintakyvyn heikkenemiseen iän, sairauden tai vamman vuoksi. Tämä on merkittävä hintaetu asiakkaille, kertoo Oivan toimitusjohtaja Heljä Turpeinen.

Oivan kahden hengen tehotiimin toinen puolisko on Terttu Niskanen. Työllisyyskoordinaattorina toimiva Niskanen pohtii kannonkoskisten työttömien kanssa mm. palkkatukeen työkokeiluun ja koulutukseen liittyviä asiota. Teen paljon yhteistyötä muiden työttömien kanssa toimivien tahojen sekä alueella toimivien hankkeiden kanssa, työelämään voi löytyä monta erilaista polkua, kertoo Kannonkoskelle pari vuotta sitten itsekin työnperässä paluumuuton tehnyt Niskanen.

Oivan toiminta-ajatuksen; Työllisyystoimija lähelläsi – sinua varten! allekirjoittaa koko Oivallusvintin väki. Mennään yhdessä työtä päin!

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät