Valot kuntoon kuntoradalla Soinissa

Soinin keskustan kuntoradan valaistuksen kapasiteetti on toiminut äärirajoilla viime vuodet. Pitkä linja, vanhat kaapelit ja pylväät ovat huonossa kunnossa. Valot kuntoon -hankkeen kautta valot ja pylväät saadaan kuntoon ennen seuraavaa hiihtokautta. Hankkeen hallinnoijana on Soinin Sisu.

Hankkeen aikana vaihdetaan suurin osa kierrätettävistä puupylväistä uusiin reilun kahden kilometrin lenkillä. Uusittava reitti lähtee kuntoradan alikulkutunnelin kohdalta. Viimeinen ”perälenkki” jää tässä vaiheessa ilman uudistusta. Sen uudistaminen selvitetään myöhemmin.

MAINOS

– Reitillä uusitaan kaikki valaisinpylväät, joita on noin 40. Pylväisiin asennetaan uudet led-valaisimet. Tällä tavalla sähkönkulutus putoaa vähintään 50 prosentin verran. Samalla uusitaan sähköpääkeskus, kaikki sähkökaapelit ja ne asennetaan maakaapelilla. Tällä tavalla toimintavarmuus paranee ja myrskyjen aiheuttamat vauriot vähenevät, kertoo hankevetäjä Kari Laasala.

Sähköasennukset hoitavat yhteistyössä paikalliset yritykset Erkki Heikinmäen sähkö Ky ja Sähköasennukset Aatu Ahopelto.

– Energiansäästö led-valaisimilla (70W) verrattuna vanhoihin elohopeahöyryvalaisimiin (150W) on 50%. Valomäärä led-valaisimilla on 5300 lm, mikä on 50 prosenttia suurempi kuin vanhoilla valaisimilla.

– Pururadalla säästetään sähköä vuodessa näillä uudistuksilla noin 3500 kilowattituntia. Lisäksi huoltotarve on huomattavasti pienempi kuin vanhoilla valoilla, kertovat sähköasentajat.

Pylväiden pystytyksen ja kaapeliojan kaivuun hoitaa hankkeessa soinilainen Laitila Infra. Pylväät on suunnilleen jo valmiiksi asennettu. Joitakin pylväitä joudutaan asentamaan kalliokiinnikkeillä.

Hankkeen kustannusarvio on reilut 80000 euroa. Hankkeelle on saatu leader-rahoitus Kuudestaan ry:ltä. Hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014-2020 sekä Kuudestaan ry:n paikallisen kehittämisstrategian asumisen, ihminen ja ympäristö –painopistettä.

Soinin Sisu on vuokrannut maapohjat maanomistajilta Museonmäen pururata-alueelta.

Kuntoradan hankkeessa on myös talkoovastuuta. Talkoilla on hoidettu mm. vanhan valaistuksen purkua, pylväiden kuljetusta ja uusien valaisimien kuljettaminen pylväiden luokse. Ensi keväälle jätetään uuden purun kuljetus ja levitys radalle. Kohiwood on luvannut tarjota purut reitin varrelle.

Hankkeessa on myös tukijoita. Terveysliikuntaa lähtee tukemaan päätukijana Pihlajalinna Terveys. Lisäksi Alajärven Osuuspankki ja Kohiwood ovat tukijoina.

Mukaan tahtovat yritykset voivat lähteä mukaan 100 euron summalla. Yksityiset voivat halutessaan lähteä mukaan 50 eurolla. Mukaan lähtevät voivat ilmoittaa Sisun puheenjohtaja Merita Myllymäelle.

Rami Puro

MAINOS
Exit mobile version