-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Piispantarkastus meneillään Soinin seurakunnassa

Soinin seurakunnassa on parhaillaan meneillään piispantarkastus. Piispa Simo Peuran johtamaan tarkastukseen osallistuvat tuomiokapitulin pappisasessori Elina Tourunen, työyhteisökonsultit Aila Orsila ja Pentti Takala sekä tarkastuksen notaarina pastori Markus Partanen.

Tarkastus aloitettiin perjantaina aamuhartaudella Soinin kirkossa. Perjantain aikana piispa seurueineen vieraili Kotivaarassa, Soinin yhtenäiskoulussa ja Ystäväntuvassa. He tutustuivat myös työpaja-, yhdistys- ja yritystoimintaan. Lisäksi piispa tapasi Soinin kunnan edustajia.

MAINOS

Piispa Peura toteaa, että perjantain vierailupäivä oli erittäin mielenkiintoinen. Ystäväntupaa hän pitää lähimmäisestä välittämisen hyvänä esimerkkinä. Työpajan osalta hän puolestaan totesi, että on hienoa jos ihminen on jäänyt työelämän ulkopuolelle, häntä autetaan pääsemään työelämään takaisin.

Yritysvierailut JS Pinta Oy:ssa ja Peuran Liikenne Ky:ssa olivat mieleenpainuvia. Ylipäätään Peura näkee, että Soinissa on vahva yhteishenki eikä ainoastaan tarkoita vain seurakunnan henkilöstöä ja luottamushenkilöitä.

Soinilaiset yhteistyökumppanit tekevät mielellään yhteistyötä seurakunnan kanssa ja sitä Peura pitää pienen paikkakunnan voimatekijänä.

Seurakunnan tulevaisuuden osalta hän toteaa, että se pystyy jatkamaan ja huolehtimaan tehtävistään. Tulevaisuuden suuret investoinnit on kuitenkin eri asia kuin muu toiminnan pyörittäminen, johon on riittävästi varoja ja henkilöstöä.

Seurakuntatalon remontti ei ole vielä ajankohtainen, talo on käyttökelpoinen, mutta sen ikäisissä rakennuksissa on kuitenkin yleisesti kunnostustarpeita. Jos talo remontoidaan, on kyseessä vaativa hanke, Peura näkee. Hän toteaakin, että Soinissa on parhaillaan strategian suunnitelman laadinta käynnissä, eikä ajankohtaa remontille ole vielä sovittu.

Puheen kääntyessä maahanmuuttajiin, piispa nostaa esille Kyyjärven, joka on lähellä Soinia niin sijainniltaan kuin kuntakooltaankin.

– Se on erinomainen esimerkki siitä kuinka maahanmuuttajien integrointi osaksi suomalaista yhteiskuntaa voi onnistua. He oivalsivat, että maahanmuuttajien auttaminen voi olla myös paikkakunnan kehittämistä ja tuo paikkakunnalle hyvinvointia myös työvoiman saamisen kautta.

– Maahanmuuttajien tuloa ei pitäisi nähdä pelkona tai uhkana.

Peura näkee, että suomalaisten pitäisi yhä tarkastaa asenteitaan.

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli on ollut kolme vuotta evakossa Seinäjoella. Peura kokee, että työhuoneet olisi hyvä jatkossakin säilyttää Seinäjoella, mutta säilyttää muu Lapualla.

Työhuoneiden sijainti Seinäjoella on edullinen ja toiminnallisesti hyvä ratkaisu. Lisäksi läsnäolosta isossa kaupungissa on aina hyötyä.

Sunnuntaina toimitetaan piispanmessu ja kirkkoherrana 1.5. aloittaneen Pasi Kilpeläisen virkaanasettaminen. Messun jälkeen pidetään kirkossa piispantarkastuksen päätöspuheenvuorot sekä järjestetään lähetyslounas seurakuntakeskuksessa.

Piispa toimittaa säännöllisin väliajoin piispantarkastuksen hiippakuntansa seurakunnissa osana kaitsentatehtäväänsä.

Tarkastuksissa tutustutaan seurakunnan elämään ja ajankohtaisiin kysymyksiin sekä tuetaan seurakuntaa perustehtävänsä toteuttamisessa. Edellinen piispantarkastus Soinissa tehtiin 10 vuotta sitten. Vuosittain tarkastus tehdään 4-5 seurakuntaan.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät