Sadesäät ovat viivästyttäneet puinteja

Mainos[adrotate banner="3"]

Ajankohtaista kasvintuotannosta 18.9.

Syyskuu on ollut sateinen ja melko viileä. Onneksi yöpakkaset eivät ole olleet viime viikkoina kiusana. Etelä-Pohjanmaalla on vielä puinnit ja perunannosto alkutekijöissään. Sääennuste lupaa edelleen epävakaista säätä lähipäiviksi.

MAINOS

Vettyneen maan kantavuus alkaa olla lujilla. Vielä koneet ovat pysyneet pinnalla, mutta raiteita on alkanut syntyä. Runsaat lisäsateet vaikeuttavat sadonkorjuun ja syystöiden tekemistä.

Lämpösumman kertymä oli 16.9. mennessä Luke Ylistaron mittauspisteessä 977 astepäivää. Se on 168 astepäivää jäljessä keskimääräisestä. Viime vuosina 000 asteen rajapyykki on saavutettu elokuun jälkipuoliskolla. Nyt se rikkoontuu noin kuukauden myöhemmin.

On jo melko todennäköistä, että kaikkialla Etelä-Pohjanmaalla ei tulla rikkomaan tänä vuonna 1000 astepäivän rajaa lämpösummakertymässä. Syyskuussa on satanut 55 mm. Se on jo 4 mm tavanomaista koko syyskuun sademäärää enemmän.

Viljat

Viljoista on puitu noin 20 prosenttia alueesta riippuen. Alueelliset erot ovat melko suuret. Kaikkia viljalaatuja sekä kevät- että syyskylvöisistä on vielä puimatta. Kevätöljykasveista ei ole vielä puitu mitään.

Syyskuun viileässä säässä kasvustot ovat valmistuneet hitaasti ja sadekuurot ovat haitanneet korjuuta. Puintikosteudet ovatkin olleet poikkeuksellisen korkeita. Nyt pyritään enää saamaan satoa talteen puintikosteuksista välittämättä.

Päivittäinen puintiaika on tähän vuodenaikaan jo lyhyt, koska yö on pitkä ja kastetta on paljon. Siksi pienikin sadekuuro voi estää puinnin kokonaan.

Korjatun sadon määrä ja laatu ovat vielä olleet pääsääntöisesti melko hyvällä tasolla, mutta vaihteluakin on ollut. Hehtolitrapainot ovat olleet ensimmäisissä puinneissa hyvällä tasolla, mutta nyt on alkanut olla ensimmäisiä viitteitä alhaisista hehtopainoista.

Valkuainen on taas ollut hieman tavanomaista matalampi. Tarkkoja tietoja laadusta ei ole vielä saatavilla. Tähkäidännästä on saatu ensimmäiset merkit. Etenkin lakopaikoissa on havaittu tähkäidäntää, mutta myös pystykasvustoissa itämistä on alkanut tapahtua.

Kokoajan on todennäköisempää, että osa kasvustoista jää todennäköisesti korjaamatta, koska ne eivät ehdi valmistua viileän kasvukauden takia.

Puintien venymisen ja sateisen sään vuoksi syysviljoja ei saatu kylvöön yhtä paljon kuin edellisenä syksynä. Kylvöaikomuksia oli paljon suuremmalle alalle.

Kylvöön saadut syysviljakasvustot ovat orastuneet tasaisesti. Märkyyden takia oraissa on paikoin havaittu jonkin verran kellastumista. Viileän sään takia kahukärpäsistä tulee tuskin haittaa.

Mikäli juolavehnää torjutaan korjaamattomasta kasvustosta, niin viljan markkinointikanava kannattaa selvittää ennen ruiskuttamista. Esimerkiksi rehuteollisuus ei osta viljaa, josta on torjuttu juolavehnä glyfosaatilla. Viljan pakkotuleennuttaminen glyfosaatilla on kielletty.

Peruna

Perunannosto on myös pahoin kesken. Ruoka- ja tärkkelysperunasta on nostettu vasta noin neljännes. Perunan keskisato jää tavanomaisen alapuolelle. Vain aikaisimmilla lajikkeilla päästään lähelle tavanomaista satoa.

Myös tärkkelyssaanto jää tavanomaista matalammaksi, koska viileästä säästä johtuen tärkkelyspitoisuus on jäänyt tavanomaista alemmalle tasolle. Perunan kasvun kannalta kesä on ollut haastava.

Nostettavan perunan laatu on ollut tavanomaisella tasolla. Ruton eteneminen saatiin pidettyä kurissa tehokkaalla torjuntaohjelmalla. Ensimmäisissä nostoissa mukulan heikko kuori on ollut ongelmallinen.

MAINOS
Edellinen artikkeliKelan Alajärven toimisto muuttaa
Seuraava artikkeliEläinpihapäivä sai väen liikkeelle Soinissa