-8.6 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Miten iäkkäät pärjäävät liikenteessä – nyt ja tulevaisuudessa?

Valtaosa suomalaisista uskoo, että terve iäkäs ihminen pärjää liikenteessä hyvin. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista lähes neljä kymmenestä uskoo myös, että kun itse on iäkäs, autoilu on yksi tärkeimmistä liikkumismuodoista.

Ihmisen liikkumistarve ei vähene iän myötä. Väestön ja suurten ikäluokkien vanhetessa liikenteessä on myös iäkkäitä yhä enemmän. Liikenneturva kysyi keväällä suomalaisten käsityksiä iäkkäistä kuljettajista.

MAINOS

Yli neljä viidestä (84 %) koki, että terve ikäautoilija pärjää liikenteessä oikein mainiosti. Vain neljäsosa vastanneista (26 %) oli sitä mieltä, että iäkkäät kuljettajat ovat turvallisia liikenteessä.

– Ehkä turvattomuuden tunne syntyy mielikuvasta, että ikääntyminen ja sairastaminen tarkoittavat automaattisesti heikentynyttä ajokykyä. Ikä ei yksin määritä ajokykyä, vaikka toki ajan myötä kehon toimintakyky heikkenee vääjäämättä. Usein iäkkäät kuljettajat tiedostavat nämä muutokset ja kompensoivat iän tuomalla kokemuksella ja rauhallisella ajotavalla, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski.

Lähes 60 prosenttia suomalaisista olikin samaa mieltä siitä, että ikäautoilijat ovat usein harkitsevia kuljettajia. Mahdolliset sairaskohtaukset kuitenkin pelottivat yli puolta vastanneista.

– Terveydelliset seikat vaikuttavat ajokykyyn nuoremmissakin ikäluokissa. Kaikki sairaudet, jotka heikentävät aivo- ja aistitoimintoja tai joihin liittyy mahdollisuus menettää äkillisesti tajunta, voivat vaarantaa liikenneturvallisuuden. Ajoterveyteen liittyvät asiat kannattaakin ottaa puheeksi lääkärillä käydessä tai jos lääkitystä muokataan. Oman voinnin tarkkailu korostuu tässäkin. Ajamaan ei pidä lähteä, jos olo tuntuu huonolta, Koski neuvoo.

Tulevaisuudessakin iäkkäät autoilevat

Kun kyselyssä tiedusteltiin ajatuksia siitä, mitkä kolme kulkutapaa ovat todennäköisemmin itsellä käytössä iäkkäänä, kiilautuivat kärkeen joukkoliikenne (53 %), kävely (50 %) ja oma auto (42 %).
Taksin, kuljetuspalvelun tai läheisen kyyditsemisen kokivat olennaisena vaihtoehtona hieman yli kolmasosa. Viidesosalla (19 %) kulkutapavalintojen kolmen kärjestä löytyi polkupyörä.

– Monet kokevat edelleen, että auton ratissa tullaan istumaan pitkään. Kuljettajien tulisikin kiinnittää ikään liittyviin asioihin huomiota jo hyvissä ajoin, jotta niihin osaa valmistautua ajoissa. Auton valinta ja oman terveydentilan seuraaminen ovat asioita, joilla ikääntymisen vaikutuksia voi ennakoida, Koski kertoo.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista lähes kolme neljästä (73 %) kannatti sitä, että liikennesuunnittelussa tulisi ottaa iäkkäiden tarpeet nykyistä paremmin huomioon. Myös palveluita tulisi parantaa siten, ettei oman auton käyttö tuntuisi välttämättömältä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät