0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Hirvenhaukun piirinmestaruus selvitettiin Alajärvellä

Hirvenhaukun Etelä-Pohjanmaan kennelpiirin piirinmestaruudesta kisattiin lauantaina. Samalla kilpailtiin pääsystä Suomen mestaruuden valintakokeisiin. Kisakeskuksena toimi Ylikylän koulu Alajärven Kurejoella.

Piirinmestaruuden uusi harmaa norjanhirvikoira Usvattaren Utu huipputuloksella 97 pistettä. Utu löysi hirvet ensimmäiseltä lenkiltä, joten hirvikoesääntöjen mukaan löydöstä sai maksimissaan 8 pistettä. Kun kerroin oli 1,5 niin vähennys 100 pisteestä oli kolme; suoritus oli muilta osin täydellinen. Koiran omistaa Jouni Uusipaasto Kuortaneelta.

MAINOS

Edellisenä viikonloppuna Soinissa, Ylihärmässä, Kurikassa ja Jalasjärvellä pidettyjen karsintakokeiden tulosten tulosten perusteella 20 parasta koiraa sekä viime vuoden mestari kisasivat nyt kokeessa. Koe oli haettu Alajärven Metsästysseuran nimissä, mutta kaikista Alajärven isoista seuroista oli väkeä järjestelyissä mukana.

Jukka Kuoppala toteaakin järjestävän tahon puolesta, että järjestelyhomma on ihan oma juttunsa. -Organisaatio on iso, kun on näin paljon koiria, hän toteaa. Kymmenkunta henkilöä oli mukana kokeen järjestämisessä.

Muiden järjestelyiden lisäksi väki kahvitetaan aamulla ennen maastoon lähtöä ja ruokitaan sitä mukaa, kun maastosta palataan. -Kokilla on suuri merkitys, miesten joukosta kuuluu kommentti, ja kokkina toiminut Vuokko Puoliväli saa näin kiitokset tärkeästä työstä.

Mukana järjestelyissä oli henkilöitä, jotka itsekin kilpailevat. Kuoppala toteaakin, että lajissa ollaan vuoroin vieraissa, koska jos itse vie koiran metsään, joutuu itsekin toimimaan toisissa kisoissa tuomarina.

Vaikka kisakeskus oli Alajärvellä, koemaastot sijaitsivat 80 kilometrin säteellä. Aamulla suoritettiin tavalliseen tapaan kaksinkertainen arvonta, kun sekä koira että maasto arvotaan tuomarikaksikolle. Sen jälkeen vielä tarkastetaan jääviys, eli esimerkiksi kasvattaja ei voi tuomaroida omaa kasvattikoiraansa.

Jokainen kisaaja tuo mukanaan maaston ja kaksi tuomaria, mutta se ei tarkoita, että nämä toimisivat kyseisen koiran koemaastona ja tuomareina, Kuoppala selventää.

Koirat lähtivät ohjaajan ja tuomareiden kanssa maastoon hieman puoli kuuden jälkeen aamulla. Paikan päällä kisakeskuksessa on ylituomari, jona tällä kertaa toimi Jaakko Ilvonen Saarijärveltä.

Koska koira voi maastossa hakea kuusi tuntia ja koiran työskentelyaika on viisi tuntia, voi aikaisen aamulähdön lisäksi päivä venähtää myöhään iltaan. Kisakeskukseen palataan ylituomarin puhutteluun, jossa käydään läpi ryhmän mielipide koiran työskentelystä. Ylituomarin tehtävänä on vetää samaa linjaa kaikille koirille arvostelussa.

Maastossa tuomarit kirjaavat lukuisia eri tietoja hirvenhaukkukokeen arvostelukorttiin ja antavat koiran työskentelylle pisteitä. Arvosteltavia asioita ovat hakeminen, löytötehokkuus, haukku, hirven seuraaminen ja pysäyttäminen sekä yhteistyö ja tottelevaisuus.

Kun koira on haukkunut 1-2 tuntia löytöpaikalla, mennään ampumatilanteeseen. Lisäksi haukussa oleva hirvi karkotetaan toistuvasti ja koiran on saatava hirvi uudelleen haukkuun.

Koirat, jotka koetta suorittivat, olivat harmaita norjanhirvikoiria, jämtlanninpystykorvia ja karjalankarhukoiria. Lauantain parhaat jatkavat seuraavaan valintakokeeseen kohti suomenmestaruuskilpailuja.

Tulokset: 1. USVATTAREN UTU om. Uusipaasto Jouni, Kuortane 97,00, 2. ULLASTIINA LUMO om. Kamila Martti, Isokyrö 95,00, 3. VARPUKALLION ULJAS om. Åttman Joni, Alajärvi 94,00, 4. VARPUKALLION VIIMA om. Hautala Pekka, Seinäjoki 93,00, 5. TARINAKUMMUN TÄHKÄ om. Kangas Antti, Kauhava 92,50, 6. LARVMARKENS VÄINÖ om. Vuorenmaa Oskari, Lapua 91,00, 7. ASIKKOLAHDEN RIKI om. Hakala Tauno, Jalasjärvi 89,00, 8. VARPUKALLION ÅSKU om. Keisala Juha-Pekka, Soini 79,00, 9. TARINAKUMMUN UUPEE om. Ristikangas Eero/Nappari Jari, Soini 78,00, 10. ULLASTIINA LORE om. Rajamäki Antti, Karijoki 71,00, 11. PUSKALAN MORU om. Vainio Ilkka, Kauhava 70,75, 12. HUMBAKAN WERTTI om. Hautala Pasi, Kauhava 64,00, 13. KUIRINMÄEN HELMI om. Keisanen Pekka, Lehtimäki 52,50, 14. KALAKALLION FANI om. Kalijärvi Miikka, Kauhava 52,50, 15. PALOKALLION KIDE om. Puoliväli Tarmo ja Vuokko, Alajärvi 37,00, 16. PALOKALLION KINGI om. Ketola Ari, Laihia 32,50, 17. JÄMÄKÄN JOBI om. Kiviniemi Jorma, Alavus 14,00, 18. LEIJANMÄEN LIPPE om. Hemminki Eero, Ilmajoki 14,00, 19. HUMBAKAN APE om. Välisaari Timo, Lehtimäki 14,00, 20. PÖYTÄHONGAN MELLEVÄ MESE om. Hakola Eero, Kauhajoki 14,00, 21. HÖGDALENS HERA om. Vuoto Jukka, Kurikka 11,00.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät