-22 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Lehtimäelle saatiin oma materiaalipankki vapaaehtoisen vanhustyön avuksi

Lehtimäellä on saatu vapaaehtoisten toimijoiden käyttöön oma materialipankki, eli “virikevarasto”.
Asian tausta juontaa juurensa toukokuuhun 2016, juolloin Lehtimäen vapaaehtoistoimijat kokoontuivat ensimmäistä kertaa vanhustyön verkostopalaveriin.

Idea kokoontumiseen oli tullut Rantakaislasta Sanna Joensuulta. Paikalla oli kappeliseurakunnan lisäksi Eläkeliiton Lehtimäen yhdistyksen, veteraanijärjestöjen, SPR:n, Silmun, Ikioman, kotihoidon, Wilhelmiinan ja Rantakaislan hoivakotien edustajia.

MAINOS

Tavoitteena oli käynnistää yhteinen prosessi kehittämään vanhusten parissa tehtävää vapaaehtoistyötä, vaihtaa kuulumisia sekä kartoittaa, mitä Lehtimäellä jo tehdään vanhusten parissa.

Toiminnan lähtökohtana oli ajatus, ettei takerruta ajatukseen ”tämä ei ole mahdollista”, vaan löydetään uteliaina, innostuneina, uskoen uusia mahdollisuuksia – vain taivas on kattona.

– Kesäkuussa 2016 kokoonnuttiin seuraavan kerran. Toimintaa ideoitiin kirjoittamalla ryhmissä post-it-muistilappuihin ”mitä ikinä mieleen tuli”. Lappuja sitten ryhmiteltiin seinälle ja pitkä lista ideoita syntyi, muistelee yksi vapaaehtoistoiminnassa aktiivisesti mukana oleva Sisko Halonen.

Kun asiassa päästiin vauhtiin, niin vuoden kuluessa hoivakodeissa on jo toteutettu monta ideaa: on ulkoiltu syksyllä ja keväällä, jumpattu, järjestetty iltamia, paistettu lettuja, osallistuttu 128 henkilön voimin ”Matalan kynnyksen messuun” kesäkuussa 2017, päiväkodin lapset ovat käyneet Wilhemiinassa ja Helmiinassa.

– Materiaalipankin idea lähti elämään Eläkeliiton Lehtimäen osastossa vuoden 2017 avustusanomuksia tehtäessä Alajärven sivistyslautakunnalle. Avustusta saatiinkin 300 euroa, mutta se oli kovin vaatimaton summa suunnitelmiin nähden, Halonen kertoo.

– Kuortaneen Säästöpankkisäätiö ilmoitti toukokuussa infotilaisuudesta, jossa kerrotiin avustusten myöntämisestä. Eläkeliiton yhdistys osallistui infoiltaan. Tilaisuus oli rohkaiseva ja illan jälkeen lähti 1800 euron anomus vanhustyön idealaatikkojen toteuttamiseen. Myönteinen päätös koko haetusta avustuksesta tulikin jo kesäkuussa, Halonen iloitsi.

Vapaaehtoisten käyttöön suunnatuista idealaatikoista löytyykin nyt vaikka jmitä. On kuula-, pehmyt-, tunnne- nystyrä-, tarttuma- ja Iloa palloja, “Muikkulaatikko” täynnä erilaista virikemateriaalia, pehmytnoppaa, munamarakasseja, piirustuslehtiöitä, jumboliituja, pötkylöitä jumppaan, jumppakeppejä, hernepusseja, riisipusseja, virikekirjoja, dvd-tallenteita, hartauskirjoja ja paljon muuta!

Yhteistyökumppaneina laatikkoja täyttämässä ovat olleet Lehtimäen kappeliseurakunta, LC-Lehtimäki, Lehtimäki-Seura ja SRR:n osasto, joka järjestää opastusta ja koulutusta viriketuokion järjestämisessä ja on Silmun kanssa on mukana toimintaryhmissä.

Aiheeseen liittyen Seinäjoen ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaksi opiskeleva Maiju Arvo tekee opinnäytetyötä vanhusten viriketoiminnasta ja soveltuvista materiaaleista. Työ valmistunee tämän syksyn aikana. Ohjaajana toimii lehtori Helinä Mesiäislehto-Soukka.

Viestivihko käyttöön

Kotihoidossa oleville on kehitetty viestivihko, johon yhdessä vapaaehtoisen tai muun kotona käyvän kanssa kirjataan tärkeitä asioita ja mietitään myös hengellisiä asioita.

Viestivihkoon kävijä merkitsee käyntinsä, mistä on keskusteltu, viestejä seuraavalle kävijälle. Viestivihkon hankkimista on tukenut Lehtimäen Osuuspankki.

Diakoniatoimi on hankkinut pyörätuolin, jota voi lainata kirjastosta lyhytaikaiseen käyttöön kuten ulkoiluun, kotona käymiseen, tilaisuuksiin osallistumiseen jne.

Tavoitteena kaikella tällä on saada aktiivista toimintaa hoivakoteihin, kotikäynneille ja apua omaishoitajille.

– Samalla tavoite on rohkaista meitä jokaista tekemään jotain pientä. Kun käymme hoivakodeissa tai kodeissa, voimme vaikka vähän pallotella, hieroa pallolla, katsella kortteja ja miettiä, mitä ne tuovat mieleen, Halonen sanoo.

Vaikka materiaalipankki onkin nyt hyvällä mallilla, niin samaan aikaan ollaan kuitenkin vasta alussa. – Välineitä ja materiaalia pitää jatkuvasti uusia.joten uusia välineitä tarvitaan kokoajan.

– Lähiajan unelma meillä on tehdä ”Lehtimäki Memories” – muistipeli Lehtimäeltä. Siinä olisi paikkoja, tärkeitä henkilöitä, Lehtimäkeä eilen ja tänään.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät