Poikkeuksellinen radiokeli aiheuttaa häiriöitä antenni-tv-vastaanotossa

Mainos[adrotate banner="3"]

Korkeapaine ja poikkeuksellinen säätila aiheuttavat tällä hetkellä ilmiön nimeltä radiokeli. Tämän seurauksena antenni-tv-lähetysten vastaanotossa on ilmennyt ongelmia eri puolella Suomea. Radiokelin seurauksena radiosignaalit etenevät suunniteltua kauemmas.

Tv-lähetyksiin käytetään korkeita mastoja ja suuria tehoja. Jotta tv-lähetyksille varatut taajuudet riittäisivät, samaa taajuutta käytetään kaukana toisistaan olevissa lähettimissä.

MAINOS

– Signaali, jota vastaanotetaan vaikkapa Lapualla, voi tilapäisesti häiriintyä muualta Suomesta tai naapurimaasta samalla taajuudella lähetettävistä signaaleista. Verkkoja ei voida suunnitella niin, että kaikilta sääilmiöiden aiheuttamilta häiriöiltä vältyttäisiin.

Tällaiset sääilmiöistä aiheutuvat häiriöt ovat myös arvaamattomia, joten niiden huomioiminen suunnittelussa ei ole mahdollista, sanoo radioverkkoasiantuntija Teemu Ovaska.

Radiokelin häiriöitä ei voi poistaa mutta oma tv-antenni on hyvä pitää kunnossa

Itä-Suomen yllä on tällä hetkellä voimakas korkeapaine, joka yhdistettynä ilmakehän eri kerrosten lämpötilaeroihin aiheuttaa sen, että radioaallot etenevät tavanomaista kauemmas.

– Radiokeli-ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei voi poistaa. On vain odotettava sääilmiöiden palautumista normaaliksi. Oma antennijärjestelmä kannattaa pitää kunnossa, toteaa erityisasiantuntija Yrjö Hämäläinen.

Radiokelin aiheuttamia ongelmia voi ilmetä myös muissa radioverkoissa, kuten FM-radiovastaanotossa tai yritysten omissa radioverkoissa. Radioamatöörit taas hyödyntävät ilmiötä pitkien yhteyksien muodostamiseen.

MAINOS
Edellinen artikkeliMissä on Alajärven aktiivisin yritys, työ- tai kaveriporukka?
Seuraava artikkeliLehtimäelle saatiin oma materiaalipankki vapaaehtoisen vanhustyön avuksi