-1.6 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Puinnit ja perunannosto vielä pahoin kesken

Ajankohtaista kasvintuotannosta 2.10.2017

Syyskuu oli viileä, epävakainen ja sateinen. Etelä-Pohjanmaalla on vielä puinnit ja perunannosto pahoin kesken.

MAINOS

Sääennuste lupaa epävakaista säätä lähipäiviksi. Vettyneen maan kantavuus alkaa olla lujilla. Vielä koneet ovat pysyneet pinnalla, mutta rankat lisäsateet vaikeuttaisivat sadonkorjuun ja syystöiden tekemistä.

Lämpösumman kertymä oli 28.9. mennessä Luke Ylistaron mittauspisteessä 1023 astepäivää. Se on 163 astepäivää jäljessä pitkäaikaista keskiarvoa. Se vastaa suunnilleen koko syyskuun tavanomaista lämpösummakertymää.

Lämpötila on käynyt maan pinnassa pakkasella peräti kuutena yönä. Kylmin lämpötila Luke Ylistarossa on ollut – 3,1 astetta. Syyskuussa on satanut 60,5 milliä. Se on 119 prosenttia tavanomaisesta syyskuun sademäärästä.

Viljat

Viljoista on puitu noin 50–70 prosenttia alueesta riippuen. Kokonaisuudessaan Etelä-Pohjanmaalla on puitu noin 55-60 prosenttia.

Kaikkia kevätviljoja on vielä puimatta. Kevätöljykasveista on puitu vasta hiukan rypsiä. Syyskuun säät eivät valmistuttaneet kasvustoja kunnolla, vaan myöhäisimmät kylvöt ja lajikkeet eivät ole vielä kunnolla tuleentuneet.

Tämän ja sadekosteuden vuoksi kuivausajat ovat olleet erittäin pitkiä. Kalusto on ollut erittäin lujilla, koska puinteja on tehty heti, kun vilja tulee puimurista läpi. Se on ollut välttämätöntä kohtuullisen laadun varmistamiseksi.

Tähkäidäntää.

Korjatun sadon määrä ja laatu ovat olleet pääsääntöisesti kohtuullista tai hyvää, mutta vaihtelua on ollut melko paljon. Etenkin hehtolitrapainot ovat osassa lohkoja olleet tavanomaista matalampia.

Myös valkuainen on ollut hieman tavanomaista matalampi. Tälle viikolle luvatut sateet tulevat mitä todennäköisemmin madaltamaan hehtolitrapainoja. Tähkäidännästä on saatu ensimmäiset merkit.

Toistaiseksi tähkäidäntää on havaittu lähinnä vain lakopaikoissa. Jos seuraava kymmenen päivän sääennustejakso toteutuu, niin osa tällä hetkellä puintikelpoisista kasvustoista jää korjaamatta.

Puintien venymisen ja sateisen sään vuoksi syysviljoja ei saatu kylvöön kuin vähän. Kylvöaikomuksia oli suuremmalle alalle. Etenkin syysruiskasvustot ovat orastuneet tasaisesti, eikä kahukärpäsiä ole havaittu.

Tämän syksyn juolavehnän glyfosaattiruiskutuksien tekemistä kannattaa harkita tarkoin, koska ajankohta on jo kovin myöhäinen. Ruiskutuksia voi jatkaa siihen saakka, kun juolavehnä on kasvussa ja nestevirtaukset liikkuvat kasvissa.

Hallayötä vasten ruiskutuksia ei kannata tehdä. Juolavehnässä tulee olla ruiskutettaessa 2-3 vihreää kasvulehteä.  Jos vihreää lehtimassaa ei ole riittävästi, niin ruiskutus kannattaa jättää tänä syksynä tekemättä, koska ruiskutuksen teho jäisi vajaaksi. Syksyllä paras ruiskutusajankohta on aamupäivällä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät