0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Biotalous ei ole vain bioenergian tai -polttoaineen tuotantoa

Kesäkuussa Alajärvellä järjestetty Biotalouskilta-hankkeen tilaisuus sai jatkoa tapahtumalla, jossa kuultiin puun uuteaineiden mahdollisuuksista ja puun 3D tulostustuksesta hieman pidemmälle.

Tilaisuudessa kuultiin mm. Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen asiantuntijapuheenvuoroja.

MAINOS

– Biotalous tarkoittaa kaikkia uusiutuvia luonnonvaroja tuottavaa, käyttävää, jalostavaa ja markkinoivaa tuotantoa sekä uusiutuvista luonnonvaroista valmistettujen tuotteiden kulutusta, selvensi hankkeen projektipäällikkö Kari Laasasenaho.

– Tämä käsittää hyvin laajasti aloja luontomatkailusta puunjalostukseen ja bioenergiateollisuuteen.

Laasasenaho painottikin, että biotalous ei ole vain bioenergian tai biopolttoaineen tuotantoa.

Biotaloutta tarvitaan, koska talouden perustan on siirryttävä fossiilisista uusiutuviin jo luonnontieteellisin perustein. Tähän ajavat ilmastonmuutos ja ympäristöongelmat sekä uusiutumattomien luonnonvarojen riittämättömyys.

Laasasenahon mukaan biotalous tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia. Niitä ovat muun muassa kokonaan uudet biotuotteet ja vanhojen tuotteiden uudelleenbrändäys, bioenergialaitokset sekä Green care -palvelujen arvostuksen kasvu.

– Biotalouden ympärillä käy nyt hyvä kuhina, se on trendikästä ja myyvää. Biotalous on muuttunut viherpiiperryksestä uskottavaksi talouden veturiksi, Laasasenaho sanoi.

Päivässä kuultiin Luonnonvarakeskuksen tutkija Hanna Brännströmiä aiheesta puun arvoaineet. Alustuksessa käytiin lävitse puun potentiaalisimmat uuteaineet, käsiteltiin erityisesti tanniinin talteenottoprosessia ja hyödyntämistä ja tarkasteltiin, voidaanko puunjalostusyritysten kuivaamojen poistohöyryjä hyödyntää uuteaineiden talteenotossa.

Toisena puhujavieraana oli Lappeenrannan teknillisen yliopiston projektitutkija Ossi Martikka. Hänen aiheenaan oli puumuovikomposiitin mahdollisuudet ja sen 3D-tulostus.

Martikkan johdolla tutustuttiin puumuovikomposiittiin materiaalina ja tarkasteltiin mm. puunjalostuksen sivuvirtojen hyödyntämistä puumuovikomposiitin valmistuksessa ja käytiin lävitse puumuovikomposiitin erilaisia käyttökohteita.

Biotalouskilta-hankkeelta on tulossa loppuvuodesta vielä kolmas työpajakoulutus Alajärvellä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät