Ritva Lindbergin Sata taivasta Nelimarkka-museossa

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä syntynyt kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Ritva Lindberg eli taannoin vaiheen, jolloin hän ei saanut tehtyä omaa taidettaan kahteen vuoteen. Tuska siitä, että työt eivät sujuneet, tuntui suurelta.

– Ajelin kuvataideopettajana paikasta toiseen kursseja pitämässä ja siinä autoa ajaessa tuntui, että ajoin aina kohti taivasta, sen iltaruskoja tai öitä, Ritva kertoo kuvaillen sitä, miten monen näköisenä ja -värisenä taivaan on autoillessa nähnyt.

MAINOS

Ritva Lindbergin Sata taivasta -näyttely Nelimarkka-museossa esittää taivaan eri sävyissään ja tunnelmissaan.

Nuo taivaat jäivät Ritvan päähän tiiviisti ja viimein tuli aika, jolloin maalaaminen jälleen onnistui. – Olin aina pitänyt maisemien maalaamista itselleni vieraana asiana, mutta taivaat jäivät kovasti päälleni tuon kahden vuoden aikana.

Kypsyttelyn seurauksena Lindbergin ensimmäiset taivasaiheiset maalaukset syntyivät vuonna 2016. Ensimmäisen nimeksi tuli Sata taivasta, joka on myös lauantaina Nelimarkka-museolla avatun näyttelyn nimi.

Kesän aikana Ritvan yhtäjaksoisen taiteellisen työskentelyn ja viimeisten töiden maalaamisen näyttelyyn mahdollisti Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahaston myöntämä työskentelyapuraha Sata taivasta -näyttelyä varten.

Näyttely on nähtävillä Nelimarkka-museolla 3.12. saakka.

Taidetta ja opetusta

Ritva Lindberg on syntynyt Alajärven Möksyssä 1957. Hän asuu ja työskentelee Lappajärvellä. Kuvataiteilijan työn lisäksi Lindberg opettaa Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston Kuvataidekoulu EERO:ssa ja aikuisten kuvataideryhmissä eri opistoissa sekä työskentelee viikonloppuisin Lapuan Minnesota-hoidossa.

Lindberg valmistui kuvataiteilijaksi Turun piirustuskoulusta v. 1977, jolloin maalauksen opinnoissa keskityttiin lähes yksinomaan öljyväreillä maalaamiseen, eikä akvarellia käytetty edes luonnosteluun.

Siitä huolimatta akvarellimaalauksesta tuli vähitellen Lindbergille mieluisin tekniikka. Se mahdollistaa samanaikaisesti hyvin herkän, mutta samalla voimakkaan ilmaisun.

Pitkään Lindbergin maalaukset perustuivat havaintoihin luonnosta ja varsinkin sen pieniin, usein nopeasti ohitettaviin yksityiskohtiin. Vuonna 2002 Lindbergin oman elämän käännekohta muutti töiden sisällön täysin.

Sen seurauksena vuodesta 2004 alkaen, kymmenen vuoden ajan, hän maalasi kuvia hetkistä, jolloin tunne ja tajunta kohtaavat. Syntyi yli kolmekymmentä teosta käsittävä sarja jonka nimenä on Pitkä matka. Teosten keskiössä on ihminen, jonka kuvaamisen kautta syntyy tunne, tapahtuma ja tunnelma. Osa teoksista on mukana Nelimarkka-museon näyttelyssä.

Näyttelyssä omana osionaan on myös otteita sarjasta Pitkä matka. – Suomen juhlavuonna, johon näyttely Sata taivasta osaltaan liittyy, puhutaan paljon positiivista Suomesta, kuten pitääkin, Lindberg sanoo.

– On kuitenkin olemassa toinenkin puoli Suomea, elämän raskaat puolet. Pitkä matka -sarjan teokset kertovat perhesairauden läpikäymisestä, matkasta alkoholistin läheisenä ja hänen toipumisestaan Minnesota -hoidon avulla.

– En ole koskaan ollut kantaaottava taiteilija, enkä ole maalannut näitä töitä ottaakseni kantaa, Ritva Lindberg kiteytti mutta jatkoi, että nyt teokset ovat kuitenkin esillä juuri kantaa ottaakseen.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliEstä likinäköisyys – lepuuta silmiäsi Maailman näkökyvyn päivänä
Seuraava artikkeliNuorisoseurat sitoutuu torjumaan vihapuhetta