0.9 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Nuorisoseurat sitoutuu torjumaan vihapuhetta

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt haastekampanjan vihapuheen torjumiseen. Sitoudun torjumaan vihapuhetta -kampanja käynnistyi 2.10., jolloin vietettiin maailman kiusaamisen vastaista päivää sekä YK:n väkivallattomuuden päivää.

– Vihapuhe ja syrjintä eivät kuulu nuorisoseuratoimintaan. Suomen Nuorisoseurat tuomitsee ehdottomasti kaikenlaisen kiusaamisen, syrjinnän, häirinnän ja ahdistelun.

MAINOS

– Nuorisoseurassa kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia. Jokainen lapsi, nuori ja aikuinen on tervetullut kaikkeen toimintaan ja jokaiseen tapahtumaan, sanoi Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtaja Ragni Reichardt puheessaan Ilmajoen nuorisoseuran 135-vuotisjuhlassa.

Nuorisoseuraliike syntyi 1880 -luvun alussa nuorten perustamana Etelä-Pohjanmaalla ja Ilmajoen nuorisoseura on yksi maamme vanhimpia. Nuorisoseurojen tavoitteena on ollut aivan alkuajoista asti ”koota koko nuoriso yhteen ihmisyyttä ja kansalaiskuntoa kohottamaan.”

Viime vuosisadan alussa (1919) kirjoitetussa nuorisoseuratyön oppaassa korostettiin, että ”Nuorisoseurojen työ on aina ollut ja tulee vastakin olemaan hyvien herätteiden synnyttämistä ja sen kautta hyvien harrastusten istuttamista nuoriin ihmisiin.” Nuorisoseurat ovat olleet torjumassa vihapuhetta jo vuodesta 1881.

Meillä harrastus- ja seuratoiminnassa puututaan aina vihapuheeseen ja kaikenlaiseen kiusaamiseen. Tämä on aina ollut osa nuorisoseurojen toimintakulttuuria ja sitä korostetaan myös kaikessa ohjaajakoulutuksessa.

Vihapuhe on viestintää, jolla tahallisesti loukataan, halvennetaan tai uhataan toisia ihmisiä. Vihapuheen kohteeksi joutuminen tai pelko siitä voi estää ihmistä toimimasta haluamallaan tavalla ja horjuttaa yksilön itsetuntoa.

– Nuorisoseurajärjestö on julistautunut syrjinnästä vapaaksi alueeksi yhtenä ensimmäisistä harrastus- ja kulttuurijärjestöistä. Kaikki meidän toimintamme noudattaa syrjinnästä vapaan alueen periaatteita. Teemme joka päivä työtä sen eteen, että toiminta on avointa ja arvostavaa, ja että siihen olisi kaikkien helppo tulla mukaan, korosti Reichardt.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät