0.7 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Verenluovutustilaisuus tänään Perhossa

Yhä useampi verenluovuttaja selvittää sovinkoluovuttajaksi.fi -testin avulla jo ennen verenluovutukseen tuloa, voiko sillä hetkellä luovuttaa verta.

Alueellamme seuraava mahdollisuus verenluovutukseen on perjantaita tänään 13.10. kello 14-17.30 Perhon seurakuntatalolla osoitteessa Sahintie 3.

MAINOS

Verenluovutukseen mieliville tilapäisiä luovutusesteitä tulee esimerkiksi flunssasta, leikkauksista tai operaatioista, tatuoinnista sekä matkailusta riskialueille. Noin 12 prosenttia verenluovutukseen tulevista ei pysty luovuttamaan. Useimmiten esteenä on matala hemoglobiini.

Viime vuonna 88 prosenttia kaikista verta luovuttamaan tulleista sai asettua punaiselle pedille ja ojentaa kätensä. Uusien luovuttajien kohdalla kuitenkin jopa joka neljännellä verenluovutus tyssää paikan päällä.

Verenluovutuksen lääkärin Johanna Castrénin mukaan luovutuksen estävät syyt ovat pysyneet melko samoina viime vuodet. Internet on saanut luovuttajat tietoisemmiksi tilapäisistä ja pysyvistä verenluovutusrajoituksista, mutta aiemman sairaushistorian selvittely voi tulla erityisesti ensi kertaa luovuttavalle yllätyksenä.

Sairaushistorian selvittelyn jälkeen yleisimpiä esteitä ovat matkailu riskialueella, tuore tatuointi, lävistys tai hiljattainen akupunktiohoito, sekä uusi seksikumppani. Nuorilla ensiluovuttajilla uusi seksikumppani ja flunssa estävät luovutuksen useammin kuin säännöllisillä luovuttajilla.

Alhainen hemoglobiini on kuitenkin kaikista yleisin syy verenluovutuksen estymiseen kaikissa ikäryhmissä. Naisilla alaraja on 125 g/l ja miehillä 135 g/l.

Luovuttajat, jotka ovat syntyneet tai asuneet alle 5-vuotiaina malaria-alueella eivät koskaan voi luovuttaa verta ensimmäisellä käynnillä, vaan heiltä otetaan tuolloin ainoastaan malariavasta-ainetesti.

Jos se muutaman viikon kuluttua valmistuttuaan osoittautuu negatiiviseksi, henkilö voi tulla luovuttamaan verta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät