6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Alajärveläissyntyinen Maija Tiistola tämän vuoden Kapua -tiimissä Kirgisiassa

Yhä useampi suomalainen etsii keinoja tehdä hyväntekeväisyyttä mieleisellään tavalla. Kapua-hyväntekeväisyyshanke on konkreettinen teko ja vuoden mittainen projekti. Kapua hakee nyt uusia seikkailija-hyväntekijöitä Kapua 2018 Malawi -tiimiin.

Ryhmä jossa Maija oli mukana teki historiaa olemalla ensimmäinen naisretkikunta reitillä.

Kampanjassa vapaaehtoiset osallistuvat ”Kapua-triathloniin” Malawissa ja keräävät varoja koulutuksen ja terveyden edistämiseen itäisessä ja eteläisessä Afrikassa. Haku tiimiin on käynnissä lokakuun ajan.

MAINOS

Kapua-tiimi matkaa syyskuussa 2018 eteläisen Afrikan pieneen sisämaavaltioon Malawiin tutustumaan, miten Väestöliiton ja Taksvärkin hanketyöllä edistetään tyttöjen ja naisten kouluttautumista ja oikeuksien toteutumista kyläyhteisöissä.

Malawissa tiimi kokee ikimuistoisen seikkailun pyöräillen, meloen ja vuorelle vaeltaen. Kapua-triathlon huipentuu Malawin korkeimmalle huipulle Mt. Mulanjelle (3002m) kapuamiseen.

Kapuajia lumisateessa Pesnja Abaya-vuoren rinteellä. Maija neljäntenä jonossa.

Kapuajat keräävät varoja koulutuksen ja terveyden edistämiseen Malawissa ja Etiopiassa ja tiedottavat kampanjasta Suomessa vuoden ajan. Kapua 2018 Malawi -ryhmän tavoitteena on kerätä yhteensä 100000 euroa kansalaisjärjestöjen tekemään kehitysyhteistyöhön. Osallistujat maksavat itse matkakulunsa Malawiin.

Kymmenennen Kapua-kampanjan yhteistyökumppanit ovat Väestöliitto, Taksvärkki ry ja Kynnys ry. Kapuajien keräämät varat ohjataan projekteihin näiden järjestöjen kautta.

Maija mukana tämän vuoden Kapua-tiimissä

Nykyään lappeenrantalainen Maija Tiistola on yksi tämän vuoden Kapua-hyväntekijöistä, jotka palasivat vaativalta Kapua-matkaltaan Kirgisiasta reilu kuukausi sitten.

Keltaiset kodit Inylchek base campissa.

Maija on kotoisin Alajärven Koskenvarrelta, josta hän lähti vuonna 1996 taidelukioon Savonlinnaan. Vaatetusalan artenomiopinnot veivät hänet Lappeenrantaan. Nykyään hän työskentee osastopäällikkönä kaupan alalla.

Lomamatkaa suunnitellessaan Maija törmäsi sattumalta vuoden 2016 Kapuan Nepal-hankkeeseen. Haku Kapua 2017 Kirgisia-tiimiin oli juuri käynnissä.

– Kiinnostuin vuorivaellushaasteesta ja samalla mahdollisuudesta vaikuttaa globaalin eriarvoisuuden vähentämiseen. Niinpä laitoin hakemuksen ja kohta olikin matkakohteeksi valikoitunut kiehtova Kirgisia, Maija muistelee.

– Kapua on suunnattu tavallisille ihmisille, joilla on halu auttaa kehittyvien maiden ihmisiä ja sitoutua vuoden ajan varainhankintaan vapaa-aikanaan. Tiimissämme ikähaitari liikkui kolmekymppisistä eläkeläisiin. Vaellusosuudella pärjää peruskunnolla ja hyvällä asenteella.

Lounastauko kivien peittämällä jäätiköllä.

– Kapua-vuoden aikana olen saanut tietoa kohdemaiden ongelmista ja yhteistyöjärjestöjen toiminnasta niiden vähentämiseksi. Vuoden aikana olen myös tutustunut ihaniin ihmisiin eri puolilta Suomea.

– Haastava, mutta antoisa vaellus vuorimaisemissa kruunasi matkan. Kapua on ”kerran elämässä”-kokemus, jota suosittelen lämpimästi.

Tiimi tutustui paikallisten järjestöjen mm. vammaisten naisten parissa tehtävään työhön, jonka jälkeen startattiin vaativalle vaellukselle kohti Pesnja Abaya -vuorta.

Lähes 5000 metriä korkea vuori ja hurjat luonnonolosuhteet eivät päästäneet kapuajia helpolla.

Tähän mennessä Kirgisia-tiimi on kerännyt hyväntekeväisyyteen jo yli 75 000 euroa. Keräys jatkuu vuoden loppuun asti, kunnes nyt koottava Kapua 2018 Malawi -tiimi aloittaa hankkeensa.

Kapua toista kertaa Malawiin

Malawi oli Kapuan kohteena vuonna 2010 edellisen kerran. Kapuajat tutustuivat paikallisten järjestöjen työhön, jonka jälkeen he starttasivat pyöräilyä, melomista ja patikointia Mount Mulanje -vuorella sisältäneen Kapua-triathloninsa. Malawi-tiimi keräsi silloin hyväntekeväisyyteen yli 84000 euroa.

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät