Koululaiset juoksivat ympäri Saarikenttää veteraanien hyväksi

Vimpelin Aapiskujan koulun ja yhteiskoulun oppilaat keräsivät kotikunnan veteraaneille 1900 euroa juoksemalla ympäri Saarikenttää, sponsoreina yritykset. Varsinkin 5b-luokalla riitti talvisodan henkeä.

Luokanopettaja ja Liikkuva koulu -hankkeen yhdyshenkilö Emilia Latvala värväsi yrityksiä veteraanien hyväksi järjestetyn tempauksen sponsoreiksi.

– Luokkani on ihan huippu. He ovat eläväisiä, liikunnallisia ja innokkaasti lähdössä kaikkeen mukaan. Tämä oli heille ihan loistava tapahtuma, kaikki tuntuivat tykkäävän tästä, kertoi energisen luokan opettaja ja Liikkuva koulu -hankkeen yhdyshenkilö Emilia Latvala.

MAINOS

Yritykset lahjoittivat veteraaneille euron per oppilaan kierros, maksimissaan 100 euroa luokkaa kohti. Innokkaalla 5b-luokalla kierrokset eivät loppuneet edes kahteensataan. Kun 200 kierrosta läheni, osa oli jo siirtynyt kannustusjoukkoihin ja opettajan paikalle kirjureiksi. Sitkeimmät jatkoivat vielä rintamalla.

– Jeeeeee!, joukko luokakavereita tuuletti, kun kahdessadas rasti saatiin tauluun.

Emmi Raivio ja Aleksandra Jaatinen laskivat jännittynein ilmein maaliin saapuvia luokkakavereita.

– Nyt on 238 rastia!

– Isot ei ota tosissaan, Emmi Raivio kritisoi ylempiluokkalaisia.

– Niin, ne kävelee, yksi pojista totesi.

Sisu Salama Jarnonpoika Himmelä kentällä kaikkensa antaneena.

Osa murkkuikäisistä kiersi kenttää coolilla asenteella, kävellen. Ekaluokkalainen Sisu Salama Jarnonpoika Himmelä sen sijaan lysähti kentälle viidennen kierroksen jälkeen – kaikkensa antaneena – ja lähti taas jatkamaan.

Yritykset osoittivat suurta yhteisöllisyyttä

5b-luokka kiersi rataa yhteensä 256 kertaa ja 5a oli hyvä kakkonen 253 kierroksellaan. Osa eroista selittyy luokkien vaihtelevalla oppilasmärällä. Koko yhteiskoulu kiersi yhteensä 1728 kierrosta eli noin 518 kilometriä.

– Pakko kehua ihan jokaista oppilasta niin Aapiskujalla kuin Yhteiskoulussakin. Meillä oli huipputapahtuma, jossa jokaisen panos oli tärkeä. Pikkuiset eskarilaisetkin tekivät mahdottoman määrän kierroksia pikkujaloillaan kipittäen, Latvala hymyili.

Latvala oli värvännyt yhdessä Teija Uitto-Kohosen kanssa yrityksiä tapahtuman sponsoreiksi.

– Osoittaa melkoista yhteisöllisyyttä, että saatiin mukaan 29 yritystä, joista suurin osa on pienyrityksiä. Tämä kertoo hyvästä tahdosta ja kunnioituksesta sotaveteraaneja kohtaan.

Latvala on tyytyväinen, että tavoite saavutettiin: jokainen Aapiskujan ja Yhteiskoulun luokka teki vähintään 100 Saarikentän-kierrosta, joten kokoon saatiin tavoitteena ollut 1900 euroa Vimpelin sotaveteraaneille.

– Se on valtava määrä, joten mieletön kiitos yrityksille!, Latvala iloitsi.

Ovatko he oikeasti olleet sodassa?

5b-luokan Aleksandra Jaatinen kirjaamassa viimeisten sitkeiden sissien kierroksia. Jussi Vihriälä seuraa vieressä.

Tapahtumassa yhdistyivät niin Liikkuva koulu -hanke, Suomi 100 -teema kuin myös uuden opetussuunnitelman vaatimukset toiminnallisuudesta, yhteisöllisyydestä ja yrittäjyydestä.

Liikkuva koulu on yksi hallitusohjelman osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeista, jossa Vimpelin koulut ovat mukana. Tavoite on, että jokainen peruskoululainen liikkuu tunnin päivässä.

– Liikkuvissa kouluissa ajatellaan asioita uusilla tavoilla: esimerkiksi istutaan vähemmän, tuetaan oppimista toiminnallisilla menetelmillä ja liikutaan välitunneilla. Jokainen koulu toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan, Emilia Latvala kuvailee.

Tempauksessa oli myös 100-vuotiaaseen Suomeen kuuluvaa juhlallisuutta: molemmista kouluista käveltiin Saarikentälle siniristilippuja heilutellen. Paikalla katsojina olivat veteraanit Pauli Uusimäki ja Lauri Metsälä.

Latvala kertoo, että koulussa on tutustuttu hiljattain mm. 100-vuotiaan Suomen historiaan liittyviin asioihin.

– Sodat ja veteraanit ovat tulleet ainakin pienempien oppilaiden kanssa luontevasti puheeksi. Kovasti oppilaita mietitytti, että ovatko juuri nuo paikalla olleet veteraanit oikeasti taistelleet talvisodassa ja jatkosodassa.

Anne Savela

 

 

MAINOS
Exit mobile version