3.5 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Vuoden yrittäjä Soinissa – Perheyritys toimii notkeudella ja nöyryydellä

Metsätyö E. Laitila Oy Vuoden yrittäjä Soinissa. Yritys on perheyritys sanan varsinaisessa merkityksessä. Toiminimellä alkanut perheyritys työllistää nykyään omistajapariskunnan lisäksi heidän poikansa Pertin ja Aten. Perheen Tytär Anni opiskelee palvelujen tuottamisen ja johtamisen opintoja.

Esko Laitila on asunut nuorena kotiperheensä kanssa pääkaupungissa, mistä perhe muutti Soiniin Eskon ollessa reilu 10-vuotias. Hän aloitti yrittäjyyden toiminimellä Metsäkone ja traktoripalvelu vuonna 1986. Sitä ennen maatilan karjanhoito ja metsätyöt opettivat työnteon pariin jo nuorena.

MAINOS

– Toimin aluksi lähinnä metsätöissä metsänhoitoyhdistyksen ja yksityisten toimesta. Alussa tehtiin paljon moottorisahahommia. Viitalan Teemun kanssa oltiin ensin yhdessä metsätöissä. Minä ajoin puut metsästä pois. Kovimmilla pakkasilla pokasahakin oli käytössä. Nämä metsätyöt minulle ovat edelleenkin päätoimeentulo, vaikka työn kuva on muuttunut, kertoo Esko Laitila.

Päivi -puolison muutettua saman katon alle hän aloitti kosmetologin hoitotyöt kotonaan vuonna 1987. Lasten kasvettua Päivi jatkoi tmi itsenäisenä yrittäjänä 5 vuotta. Välillä opiskelujen ja ulkopuolella työskentelyn jälkeen M&B -tuote aloitettiin perheyrityksen muututtua Oy:ksi.

Esko Laitilalla on ollut monitoimikone vuodesta 1996 lähtien. Metsätyöt helpottuivat ja tehostuivat sen jälkeen. Firma vaihdettiin osakeyhtiöksi vuonna 2000. Yrityksen nimeksi tuli Metsätyö E. Laitila Oy.

Päivi Laitila oli mukana hankkeessa, joissa kehiteltiin matkailua erilaisten tarinoiden avulla 2000-luvun alussa. Hän kehitteli silloin Martta ja Bertta -tuotteet. Toimintaan liittyy erilaisia luonnontuotteisiin pohjautuvia hoitoja.

Pääartikkeleina M&B tuotteella ovat jalkahoidot, kosmetologipalvelut ja osaturvehoidot. Hoitolan toimipiste on tällä hetkellä kotona, mutta työtä tulee myös koti- ja hoivakotikäynneistä.

Pojat mukana yrityksessä

Esko Laitila on yrityksen toimitusjohtaja. Pojat ovat kasvaneet mukaan yritykseen nuoresta lähtien. Viime vuonna pojat perustivat aputoiminimellä toimivat Laitila Infran.

– Pojilla säilyy paremmin mielenkiinto yrityksessä, kun he saavat vastuuta ja päätäntävaltaa oman toimintansa kautta. Maanrakennus-, kaivuu-, ja erilaiset konetyöt työllistävät nuoria miehiä tällä hetkellä etenkin sähkökaapelien kaivuutöissä.

Koko perheen palkinto

Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 390000 euroa.

– Yrittäjyys on meille elämäntapa. Kun on notkea ja nöyrä työnteossa, homma onnistuu. Vastoinkäymisiäkin yrittäjyydessä on ollut, mutta niistä on selvitty. Töitä pitää muokata tilanteiden mukaan ja kehityksessäkin pitää pyrkiä pysymään mukana. Yrittäjyys on nykyään nopeatempoista. Seuraavan vuodenkaan päähän tulevista muutoksista ei ole aina tietoa, kertovat Laitilat.

Laitila on lisännyt toimialaansa lokakaivojen tyhjennyksen. Haja-asutusalueella taloista ja mökeiltä on tuonut muutamia satoja asiakkaita. Se on tuonut toimintaa sopivasti silloin, kun metsätyöt ovat vähimmillään.

Yritys on yrittäjien mukaan ollut koko ajan ihmisen kokoinen, jotta sen on pystynyt hallitsemaan.
Liikenevällä vapaa-ajalla yrittäjäpari nauttii hyvästä ruuasta, mökkeilystä ja saunomisesta.

– Rentouttava sauna lämpiää joka ilta, kertoo Vuoden yrittäjäpalkinnosta yllättynyt yrittäjäpari.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät