13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Kylien turvallisuus kysyy yhteisöllisyyttä

Mitä tehdä, kun sähköt katkeavat tai vedentulo lakkaa? Kauppaankaan ei pääse, kun sähköllä toimivat ovet ovat lukossa. Kylien ja niiden asukkaiden turvallisuus oli kantavana teemana Aisaparin järjestämillä Kyläkahveilla.

Jarmo Ojajärvi kannustaa kyläseuroja ja -yhdistyksiä ottamaan kyläturvallisuusasiat pohdintaan ja myös toteutukseen.

SPEK:in eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kyläturvallisuuskouluttajana ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) valmiusjohtajana toimiva Jarmo Ojajärvi kannustaa kyliä eli kyläyhdistyksiä ja -seuroja ottamaan turvallisuusasiat pohdintaan.

MAINOS

– Pidetään toisistamme huolta, otetaan toisistamme vastuu ja huolehditaan kyläläisistä. Alueella toimii kyläturvallisuuskouluttajia, jotka mielellään tulevat kyläseuran hallituksen kokoukseen tai kyläiltaan antamaan kimmoketta ja esitteitä.

Kyläturvallisuutta oli Jäykäntuvalla pohtimassa ja omia kokemuksiaan valottamassa Aisaparin edustajien ja Jarmo Ojajärven lisäksi kyläseurojen ja kunnan edustajia sekä pelastuslaitoksen väkeä.

Asioita ylös

Kyläturvallisuuden parantamiseksi voi tehdä paljon yksinkertaisillakin asioilla. Kylällä pitää tietää, ketä siellä asuu. Esimerkiksi syysmyrskytuhojen raivauksessa voidaan tarvita traktoreita tai kaivinkoneita: urakoitsijoista ja maatalousyrittäjistä tulisi olla tieto, että kenen puoleen voi koneasioissa kääntyä.

Jos taas vedenjakelu katkeaa, tulee kokoontumis- eli vedenjakelupaikka olla valmiiksi mietittynä. Asiaparin tiedottaja, itsekin kyläturvallisuuskouluttajakurssin käynyt Päivi Kultalahti vinkkasi, että turvallisuussuunnitelmia varten löytyy netistä valmis pohja.

Alajärven paloasemalla palomiehenä työskentelevä Niko Luoma-aho toi pelastuslaitoksen näkökulmaa kyläturvallisuuteen.

– Palokunta ei enää aja vettä, koska säiliöissä voi olla epäpuhtauksia. Kylissä pitäisi kartoittaa, että onko maatiloilla säiliöitä, joihin vettä voi ajaa tai joihin vettä voi hakea. Vedenkuljetuksen lisäksi varavoiman eli aggregaattien tilanne on myös kartoitettava.

Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuran hallituksessa reilun vuoden verran toiminut Maria Hakalahti kertoi hallituksen pohtineen kyläturvallisuutta. Hän aikoi viedä illan antia kyläseuran hallituksen suuntaan.

– Jos kyläseura olisi kyläturvallisuuden alkuun paneva sysäys, voisivat asukkaat ja kesäasukkaatkin kiinnostua siitä. Kyläseurat huomioivat pienten paikkojen asioita. Oman kyläseuramme toiminta on aktiivista.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät