MAINOS

Alajärvellä ja Vimpelissä ollaan perheiden asialla

Neuvokas perhe -elintapaohjausmalli on valittu maamme hallituksen kärkihankkeeksi. Osana kärkihanketta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella kehitetään lapsiperheiden elintapoihin liittyvää ohjausta.

Tavoitteena on luoda ns. monitoimijamalli, joka mahdollistaa kaikkien perheiden kanssa työskentelevien yhtenäisen toimintatavan perheiden hyvinvoinnin ja voimavarojen lisäämiseksi.

MAINOS

Alajärvellä ja Vimpelissä Neuvokas perhe -hankkeen paikallisedustajat terveydenhoitaja Ulla Takala, perheohjaaja Leena Ojanperä, päivähoidon ohjaaja Kirsi Saari ja 4H -yhdistyksen toiminnanjohtaja Krista Savola haastoivat mukaan yhteistyöhön aiheen tiimoilta Alajärven ja Vimpelin MLL:n, 4H:n, Nelimartat sekä seurakunnan, helluntaiseurakunnan ja vapaa-aikatoimen edustajia.

Yhteisessä illassa kerrottiin hankkeesta sekä ideoitiin sitä, miten yhteistyötä elintapaohjauksen puitteissa voidaan lisätä ja yhtenäistää käytäntöjä esim. tarjoilujen suhteen erilaisissa lasten ja perheiden tilaisuuksissa.

Kirsi Saari ja Ulla Takala kertovat, että Neuvokas perhe on alun perin ollut terveydenhoitajien työkalu. Nyt se on laajennettu koskemaan myös muita perhetoimijoita ja yhteisessä illassa esille tulikin monia ideoita, joissa elintapaohjausta voitaisiin toteuttaa.

– Konkreettisena esimerkkinä mietittiin esimerkiksi kerhoja, joihin lapset tulevat eväiden kanssa. Yhdessä voidaan sopia että ne eväät eivät olekaan jatkossa keksiä, vaan terveellisiä vaihtoehtoja kuten hedelmiä.

Yhteinen kokoontuminen aiheen äärelle koettiin hyväksi asiaksi, sillä moni perheiden kanssa toimiva osapuoli huomasi tapaamisessa olevansa ensimmäistä kertaa saman pöydän ääressä.

Hankkeen paikallisedustajat ovat osallistuneet työpaja -päiviin, joissa on käsitelty Neuvokas perhe -menetelmän lisäksi varhaiskasvatukseen suunnattua Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaa. Seuraava työpajapäivä käsittelee Sapere -ruokakasvatusmenetelmää ja hanke päättyy ensi keväänä.

Ensi vuodelle kolmannen sektorin tapaamiseen on mietitty myös urheiluseurojen edustajien mukaan kutsumista.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version