-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Lukiolaiset lähtevät jututtamaan veteraaneja ja muita vanhuksia

Lappajärven lukiolaiset lähtevät kyläilemään sotaveteraanien ja yksinäisten vanhusten luokse. Mukaansa he pakkaavat itse leivotut kahvileivät ja kahvit sekä listan kysymyksiä.

Lappajärven lukio osallistuu tällä tavalla Koko Suomi kiittää -hankkeeseen. Vierailut tehdään itsenäisyyspäivän aattona 5.12.

MAINOS
Lukiolaisten vierailuja vanhusten luo olivat suunnittelemassa mm. Aijjoos-toiminnassa työssäoppimisjaksoa suorittava geronomiopiskelija Ilona Kaukola, Lappajärven lukion rehtori Tarja Puro ja Aijjoos-toiminnan kehittämispäällikkö Marja-Liisa Nevala.

– Ensin kartoitamme sotaveteraanit- ja invalidit, kenen luokse voi mennä. Lisäksi saamme Aijjoos-toiminnalta yksinäisten vanhusten nimiä. Vierailuja tehdään noin 30 vanhuksen luokse. Tarkoitus on kyläillä pareittain, ja Maijalassa ja Lintukodissa voisi käydä pieni ryhmä, kaavailee lukion rehtori Tarja Puro.

Lappajärvellä asuu 11 rintamaveteraania, 1 miinanraivaaja, 2 lottaa ja muutama sotainvalidi. Sotilaspoikakoulutuksen käyneitä on elossa 2.

Lappajärven lukioon kokoontui viime viikolla joukko asiaan tavalla tai toisella osallistuvia tekemään suunnitelmaa.

– Lukiolaiset eivät pysty lähtemään omin keinoin sivukylille, joten olen saanut kolme liikennöitsijää apuun pientä korvausta varten, Puro kertoi.

Kohtaamiset kirjoitetaan jutuiksi

Suunnitteluryhmässä mukana olivat lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Konsta Aho ja jäsen Jesse Latvala.

– Kun vanhus on ennestään tuntematon, mitä jos sitä meneekin lukkoon ja istuu vain kahvikupin ääressä, Konsta Aho pohdiskeli.

Kiusallisen tilanteen välttämiseksi kysymyksiä aiotaan miettiä etukäteen. Sotainvalidien puheenjohtaja Matias Keto antoi pojille neuvoja.

– Kaikki, jotka ovat olleet sodassa, eivät kuitenkaan halua kertoa siitä.

Aijjoos-toiminnan vapaaehtoinen Elsa Rajala kannusti asiassa.

– Yllätytte, kun menette vanhuksen luo. Varmasti 98 prosentin luona on kiva käydä ja saatte heiltä tietoa. Tosin joku voi olla hiljainen ja arka.

Myös Aijjoos-toiminnan kehittämispäällikkö Marja-Liisa Nevala uskoi tilanteiden sujuvan.

– Luulen, että lukiolaiset muistavat asian loppuikänsä.

Lukiolaiset ovat saaneet avustusta käyntiensä toteuttamiseen Lappajärven joulu -lehden toimikunnalta, joten he kirjoittavat tekemänsä haastattelut jutuiksi joululehteen. Lukiolaisten kirjoituksia ja kuvia vanhusten kohtaamisista on tulossa myös Aijjoos-toiminnan internetsivuille ja facebookiin.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät