Alajärvi investoi edelleen terveyteen ja liikuntaan

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven kaupungin talousarvion laadinta vuodelle 2018 on ollut haasteellista muun muassa voimakkaasti supistuneiden valtionosuuksien johdosta.

Hallintojohtaja Tero Kankaanpää kertoo, että hallintokunnille on edelleen annettu tiukat määräraharaamit ja näitä tullaan tarkastelemaan heti vuoden 2018 alusta.

MAINOS

Vuoden 2018 osalle ei kuitenkaan ole lähdetty tekemään äkkinäisiä menoleikkauksia, koska tavoitteena on tarkastella rauhassa kaupungin menorakenteita vuoden 2018 aikana ja saada vuodelle 2019 jälleen positiivinen talousarvio.

Alajärven kaupunginhallituksen varsin sujuvasti kasaan saaman budjettiesityksen mukaan kaupungin talousarvio 2018 ja taloussuunnitelma vuosille 2019-2020 ovat edelleen tarkan taloudenpidon aikaa.

Talousjohtaja Tapani Kotanen selvittää, että käyttötaloudessa toimintakate on 61,4 miljoonaa ja se kasvaa 1,1 miljoonalla. Verotulot kasvavat 0,3 prosenttia vuoden 2017 talousarvioon verrattuna. Hieman piristyneen taloustilanteen ansiosta verotulojen ennustetaan kasvavan jo kuluvana vuonna.

Valtionosuudet laskevat 2,9 prosenttia, eli liki miljoonalla eurolla valtionosuusjärjestelmään kohdistuneitten muutosten vuoksi. Toimintatuotot kasvavat 251000 euroa kuten myöskin toimintakulut 1,5 miljoonaa. Tilikauden tulosta vuodelle 2018 on arvioitu 1,5 miljoonaa alijäämäiseksi.

Alijäämäisille näyttävät tällä hetkellä myös vuodet 2019 ja 2020, mutta viime vuosina tehtyjen ylijäämäisten budjettien myötä on saatu puskurirahasto, jonka turvin tilanne ei muodostu kestämättömäksi.

Mittavat investoinnit

Alajärven kaupungin investoinnit vuosille 2018−2020 ovat mittavat. Vuoden 2018 uusia investointikohteita ovat kehitysvammaisten asumisyksikkö ja monitoimihalli.

Asumispalveluyksikön kokonaiskustannukset ovat 1,2 miljoonaa ja hankkeelle odotetaan ARA:n avustusta 300000 euroa.

Monitoimihalli on suunniteltu palvelemaan laajoja tiloja vaativia liikuntamuotoja, kuten lento- ja koripalloa sekä salibandya. Hallin kokonaiskustannusarvio on 5,1 miljoonaa ja vuoden 2018 aikana kustannuksiin on varauduttu 2,3 miljoonalla.

Vuoden 2018 suurin peruskorjauskohde on terveyskeskuksen vuonna 2016 myöhässä käynnistynyt peruskorjauksen päättäminen 1,55 miljoonalla eurolla.

Suunnitelmavuosien 2019−2020 uutena investointikohteena on uuden paloaseman rakentamisen aloittaminen.

Alajärven kaupungin lainakanta nousee jo kuluvan vuoden aikana 21,1 miljoonaan euroon, mutta investointien myötä 2018 noustaan 27,1 miljoonan euron tasolle. Tämä on noin 2765 euroa asukasta kohden. Vuonna 2019 lainakannaksi arvioidaan 33,9 miljoonaa.

– Alajärven kaupunki jatkaa investoimista voimakkaasti. Tarkoituksena on, että suurimmat investoinnit saadaan tehtyä seuraavien kolmen vuoden aikana, sanoo kaupunginjohtaja Vesa Koivunen. – Tämä nostaa lainamääriä, mutta ei huolestuttavan paljon. Suurten investointien jälkeen Alajärven palvelurakenneverkko on kunnossa, eikä isompia investointeja pitäisi olla tulossa.

– Investointien avulla valmistaudutaan myös tulevaan sote- ja maakuntauudistukseen, joka muuttaa hiukan kuntien roolia.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Palmu kiittää budjettiesitystä palvelut kuntoon saattavana suunnitelmana, jolla valmistaudutaan tulevaan. Vaikka alijäämäisen esityksen laatiminen ei ole mukavaa, niin tässä esityksessä on vain perusteltuja suunnitelmia kuntalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Kaupunginvaltuusto käsittelee kaupunginhallituksen talousarvioesitystä 27.11. Valtuuston puheenjohtaja Antti Joensuu harmittelee esityksen alijäämäisyyttä mutta myöntää, että kun esitykseen tutustuu niin huomaa, että se on vastuullisesti ja rehellisesti laadittu esitys.

– Tarkka taloudenpito jatkuu Alajärvellä. Lisäksi se on elinvoimaisuuteen ja vetovoimaisuuteen pyrkivä talousarvioehdotus, jossa on tekemisen meininkiä, Joensuu kiittää.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliMarttojen joulusivut ja chatti auttavat jouluvalmisteluissa
Seuraava artikkeliLukiolaiset lähtevät jututtamaan veteraaneja ja muita vanhuksia