-3.4 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Vuoden yrittäjä on autokorjaamo kaikilla mausteilla

Kujalan korjaamon 57-vuotisessa historiassa Evijärvellä on korjattu autoja, traktoreita ja maatalouskoneita sekä työstetty metallia äkeen osista metallirakenteisiin. Nykyään 90 prosenttia töistä on autoremontteja.

– Vuoden yrittäjän Kalervo Kujalan yritys on todellinen monitoimikorjaamo, jonka palvelu on aina ollut hyvää ja positiivista, perustelee Evijärven yrittäjien puheenjohtaja Jani Takamaa valintaa.
Kalervo Kujalan isä Aimo aloitti toiminnan yhdessä vuokratuissa tiloissa Karl-Erik Värnin kanssa vuonna 1960.

MAINOS

– Sitten meille rakennettiin omakotitalo, jonka kellarissa isä teki metallitöitä. Hän työsti nykyisen korjaamohallin kaaret ja runkopalat kotipihassa, Kalervo Kujala kertoo.

Kujalan korjaamon halli valmistui Pukkilantien varteen vuonna 1964. Kalervo tuli töihin isälleen 35 vuotta sitten.

– Alkuvaiheessa urakoin metallikaiteita rakennuksille. Välillä kävin vähän muuallakin hommissa, mutta palasin, kun isä rupesi sairastamaan.

Kujalalla on metallimiehen koulutus ja myöhemmin hankittu autosähkömekaanikon ammattitutkinto. Hän osti yrityksen isältään vuonna 1996.

Vianetsintä on aika vievää

Nykyään Kujalan korjaamo on keskittynyt autoremontteihin. Sähköisten järjestelmien vuoksi työ on paljolti mysteerien selvittämistä.

– Voi sanoa, että vian hakeminen on työläämpää kuin korjaaminen. Eurooppalaiset autovalmistajat antavat paljon tietoa, mutta aasialaiset yrittävät salata asioita viimeiseen asti, Kujala pohtii.

Hän työllistää itsensä lisäksi yhden työntekijän, joka on perehtynyt vikadiagnoosien tekemiseen tietokonepohjaisella testerillä.

Miesten osaamisalue on laaja ja lisäoppia hankitaan vuosittain. Ilmastointilaitteiden sekä lisälämmittimien, kuten webastojen, huollot ja korjaukset ovat hallussa.

– Jakohihnan vaihtoja VAG-autoihin ja massapyörän remontteja on myös aika paljon. Laitteistoa on uusittu säännöllisesti, uusin investointi on nelipyöräsuuntauslaite, Kujala mainitsee.

Maatalouskoneiden korjaukset ovat vähentyneet.

– Ennen maatalouden rakennemuutosta meillä olivat Massikan ja Valmetin huollot.
Isä-Aimon ajoista työviikko on lyhentynyt kuudesta viiteen, mutta kunnon lomasta pojankaan on turha unelmoida.

– Yleensä pidän vain muutaman päivän lomia. Yli viikon on aika vaikea olla pois töistä.

Vapaa-aikanakaan mies ei liikoja sohvalla loikoile. Kalervo Kujala on ollut palo- ja pelastuslaitoksen toiminnassa 40 vuotta, josta yksikönjohtajana noin 20 vuotta ja ensivasteessa koko sen toiminnan ajan eli 10 vuotta. Hän kasvattaa Norjan harmaita hirvikoiria sekä kilpailee niiden kanssa, kesäisin soutaa, talvisin tekee pitkiä hiihtoretkiä ja kuntoilee myös metsänhoitotöissä.

Anne Savela

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät