0.7 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Luontoliikkujan vapaus ja vastuut

Lapualla Rasti-Simpsiöllä tiistaina 21.11. kello 18 alkaen pidetään keskustelutilaisuus jokamiehenoikeuksiin perustuvasta luonnossa liikkumisen vapaudesta ja toisaalta velvollisuuksista, joita vapaus tuo tullessaan.

Suunnistustapahtumassa on huomioitava jokamiehenoikeudet ja -vastuut. Kuva Tero Viljanen.

Pohdinnassa on erityisesti, mitä vastuita erilaisten tapahtumisen järjestäjillä on. Milloin lähestytään jokamiehenoikeuden ja järjestetyn tilaisuuden rajaa, ja onko sillä oikeastaan jotain väliä maanomistajan kannalta?

MAINOS

Saako kutsua kymmenen kaveria ykskaks mukaansa suotreeneihin naapurin suolle? Saako suunnistusharjoitukset viedä talousmetsän taimikkoon ihan vain pienellä porukalla?

Onko sallittua jättää auto metsän puolelle parkkiin ja kulkea oikopolkua metsän läpi kisapaikalle? Mitä mieltä on jokamies, entä maanomistajat tai tienpitäjät? Miten yhteistyö metsästäjien ja luonnossa muutoin liikkuvien kanssa tulisi hoidetuksi parhain päin?

Keskustelutilaisuudessa kuullaan lyhyt yhteenveto jokamiehenoikeuksista ja velvollisuuksista sekä keskustelun alustukset mm. Suomen Suunnistusliiton tapahtumapäälliköltä, tieisännöitsijältä sekä Metsähallituksen ja paikallisen metsästysseuran edustajilta.

Nyt on hyvä tilaisuus miettiä ääneen, miksi ja keneltä tai mihin tarvitaan lupa, ja milloin voidaan hyvillä mielin kulkea maastossa jokamiehenoikeudella. Kysytään asiantuntijoilta ja etsitään yhdessä hyviä käytäntöjä niin, että jatkossakin sopu säilyy maanomistajien ja tapahtumanjärjestäjien kesken.

Tilaisuutta järjestävät Lapuan Virkiän Urheilu ja liikunta elämäntavaksi URHEA-hanke, jossa pyritään tekemään lapualaisista ja lähiseutulaisista elämäntapaliikkujia ja saada uusia harrastajia mukaan liikkumaan ja urheilemaan, sekä Aisapari ry:n tiedotushanke Kestävät Kylät, jossa edistetään alueen (Lapua, Kauhava, Evijärvi, Vimpeli, Lappajärvi, Alajärvi) toimijoiden luonto- ja ympäristötietoutta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät