Vimpelin omatoimikirjasto viittä vaille valmis!

Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelissä saadaan pian mahtava määrä lisätunteja kirjaston käyttöön, sillä omatoimikirjaston asennustyöt ovat viittä vaille valmiit ja testausten jälkeen se saadaan käyttöön joulukuulla.

Kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahti ja kirjastosihteeri Riitta Alatalo kertovat, että aukioloaikaa kirjastolle tulee lisää 61 tuntia viikossa. Omatoimikirjasto tulee olemaan avoinna maanantaista torstaihin kello 7–21 ja perjantaisin ja lauantaisin kello klo 7–18.

MAINOS

Henkilökunta on kirjastossa jatkossakin paikalla aivan kuin tähänkin saakka, eli maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 12–19 sekä keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10–15.

Vimpelissä omatoimikirjasto tarkoittaakin ainoastaan palvelujen paranemista, sillä aukioloaikoja jatketaan omatoimiperiaatteella, jotta asiakkaat voivat käyttää kirjastoa myös silloin kun henkilökunta ei ole paikalla.

Omatoimitirjasto vaatii teknisen valvonnan, kuten kamera- ja kulunvalvontaa. Asiaa varten saatiin valtionavustusta AVI:lta 20000 euroa.

– Omatoimikirjaston käyttöoikeutta haetaan kirjallisesti. Alaikäisen asiakkaan omatoimi-kirjaston käyttöoikeuden hakee ja kirjaston käytöstä vastaa huoltaja, muistuttaa Kyrönlahti. – Omatoimikirjaston käyttöön tarvitaan kirjastokortti ja tunnusluku, jota käytetään myös asioidessa verkkokirjastossa sekä lainaus- ja palautusautomaatilla.

Yksi hyvä puoli omatoimikirjastossa on se, että Eepos-kirjastoista tulevat varaukset voi noutaa myös omatoimiaikana. Käyttäjät sitoutuvat noudattamaan asioidessaan Eepos-kirjastojen käyttösääntöjä ja omatoimikirjaston käyttösääntöjä sekä ylläpitämään asioidessaan siisteyttä ja järjestystä. Kirjasto on yleinen tila, jossa noudatetaan järjestyslakia.

– Kortilla ja tunnusluvulla pääsee omatoimiaikoina sisään vain kortinhaltija. Jos huoltaja vierailee kirjastossa lasten kanssa, riittää että vain huoltaja kirjautuu sisään. Sivullisia ei saa päästää omatoimiaikoina kirjastoon, Kyrönlahti muistuttaa ja kertoo, että kokemukset Lehtimäen ja Alajärven omatoimikirjastoista ovat tältä osin hyvät.

– Sisään kirjautunut asiakas on vastuussa niin omasta kuin mukanaan tulleiden muiden asiakkaiden käyttäytymisestä sekä velvollinen korvaamaan mahdolliset aiheuttamansa vahingot sekä myös niiden henkilöiden aiheuttamat vahingot, jotka ovat tulleet kirjastoon hänen seurassaan tai samalla oven avauksella. Alaikäisen asiakkaan käyttäytymisestä ja mahdollisesti aiheuttamista vahingoista on vastuussa huoltaja.

Omatoimiaikana aineisto lainataan ja palautetaan automaatilla. Omatoimiaikana kirjastossa ei saa järjestää kokoontumislaissa tarkoitettuja yleisiä kokouksia tai yleisötilaisuuksia, ellei näistä ole erikseen sovittu kirjaston kanssa.

Vimpelin omatoimikirjastoon pääsee esteettömästi, vaikka kirjasto sijaitseekin rakennuksen toisessa kerroksessa. Kirjastoon on asennettu uusi hissi ja omatoimiaikana kirjastoon pääsee ainoastaan hissiä käyttämällä.

Hyvät kokemukset

Kyrönlahti ja Alatalo kertovat, että Lehtimäellä omatoimikirjasto on ollut nyt kaksi vuotta ja Alajärvellä vuoden. Systeemi on toiminut ongelmitta ja asiakaspalaute on todella hyvää.

– Olemme huomanneet, että pidennettyjä aukioloaikoja hyödyntävät erityisesti lapsiperheet ja lehdenlukijat. Myös opiskelijat hakevat paljon viikonloppuisin varaamiaan oppikirjoja.

Järjestyshäiriöitä omatoimikirjastoissa ei ole juurikaan ollut ja seurannasta nähdään, että kirjastoa käytetään mieluusti hyvin myöhäänkin. Kirjastopalvelujen saatavuus onkin parantunut oleellisesti omatoimikirjastojen myötä.

Omat omatoimikirjastot ensi vuoden aikana lähialueillamme saavat myös Soini, Evijärvi ja Lappajärvi.


Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliNuuskaaminen heikentää urheilusuoritusta
Seuraava artikkeliJuuson hiihtokausi avattu