-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Kannabiksesta asiaa nuorille ja vanhemmille

Mitä kannabis oikein on, miten tunnistaa nuoren kannabiksen käyttö ja mitä asialle voisi tehdä?

Näihin asioihin vastasi Ehyt ry:n Kim Kannussaari Alajärven ja Vimpelin nuorten vanhemmille järjestetyssä tilaisuudessa. Jo aiemmin päivällä Kannussaari oli puhunut asiasta molempien kuntien nuorille.

MAINOS

– Aina jossain pulpahtaa some-keskustelu, että huumeet valtaa alaa ja kysytään onko valistettu riittävästi, Kannussaari kertoo. Alajärvellä on hänen mukaansa päihdevalistusta tarjottu viime aikoina hyvin, ja sitä järjestetään myös tulevina viikkoina.

Kouluterveyskyselyn mukaan Alajärvellä ja Vimpelissä on alemmat luvut käyttökokemuksista kuin maassa tai maakunnassa keskimäärin.

Kannussaaren mukaan lisääntynyt käyttö näkyy ennemminkin nuorten aikuisten, eikä yläkoulu- ja lukioikäisten keskuudessa. Kannussaaren kokemus päivällä käydystä keskustelusta nuorten kanssa oli, että he suhtautuivat kannabiksen käyttöön kielteisesti.

Hän ei halua vähätellä kannabiksen käyttöä, mutta muistuttaa kuitenkin, että alkoholin käytön suhteen puhutaan jo ihan eri luvuista.

Kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt runsaasti. Usein kannabis on kasvatettu lähellä sen käyttöpaikkaa. Käytön kynnystä saatetaan laskea alkoholilla. Kun ainetta tarjotaan kaveriporukassa, usein mietitään menettääkö kasvonsa vai kokeillako.

Kannussaari kuitenkin kiittelee tämän päivän nuoria, jotka pystyvät olemaan omia itseänsä päihdetilanteessa ja kieltäytymään käytöstä.

Yksi selkeä merkki käytöstä on kannabiksen imelä haju. Jos nuorelle ilmestyy käyttövälineitä, eikä hänellä ole aiempaa tupakointihistoriaa, myös se saattaa kertoa käytöstä. Aine on oreganon näköistä, joka usein pakataan minigrip -pussiin tai muuhun, josta haju ei pääse läpi.

Kannussaari kehottaa puhumaan nuoren kanssa, jos epäily syntyy. On tärkeää kuitenkin säilyttää molemminpuolinen luottamuksellinen suhde, eikä nuoren kanssa pidä puhua silloin jos tämä on päihtynyt.

– Tärkeä asia on, että tietää missä oma lapsi kulkee ja kenen kanssa, Kannussaari painottaa. Hän kehottaa tarkistamaan lapsen yökyläilyjä ja keskustelemaan muiden vanhempien kanssa, jos käyttöä ilmenee.

Kannabiksen käyttö on rangaistava teko, mikä saattaa myöhemmin vaikeuttaa työelämään pääsyä. Lisäksi sillä on paljon muita ei-toivottuja vaikutuksia. Kannussaari korostikin erityisesti tapaturmia ja ihmissuhdeongelmia kannabiksen käytön seurauksena.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät