2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

10 vinkkiä talviselle pihalle

Pihasta kannattaa ottaa kaikki ilo irti ympäri vuoden.

Kun illat pimenevät ja pakkanen kiristyy, pihalle tulee erityistä tunnelmaa. Lumilyhdyn valossa tuttukin piha näyttää erilaiselta ja tarjoaa uudenlaista tekemistä.

MAINOS

1. Pulkkamäki omalle pihalle

Pulkkamäki on talviulkoilun klassikko. Parhaat pulkkamäet löytyvät mäkisestä maastosta, mutta kerrostalon pihaankin saa rakennettua hyvän pulkkamäen, jos vain lunta riittää!

Kasatkaa kaikki pihasta löytyvä lumi yhteen ja laskeminen voi alkaa. Jos tavallinen pulkkamäki kyllästyttää, keksikää uusia tapoja tulla mäkeä alas. Kokeilkaa, miten hyvin luistaa jätesäkki tai pahvilaatikko!

2. Piilosta taskulampun valossa

Iltojen pimetessä tavallisistakin leikeistä tulee astetta jännittävämpiä!

Oletko koskaan pelannut tuikkusta, pimeäpiilosta, lamppusta tai taskaripiilosta? Rakkaalla leikillä on monta nimeä, mutta kaikissa on kyse samasta tutusta piiloleikistä lampuilla tuunattuna.1.    Kaikille osallistujille annetaan oma taskulamppu.

Kaikille osallistujille annetaan oma taskulamppu.

Joukosta valitaan yksi etsijä, joka laskee hitaasti kymmeneen muiden juostessa piiloon.

Yrittäessään löytää muita etsijä voi pyytää piilossa olevilta valomerkkiä. Tällöin piilossa olevien pitää väläyttää valoa omalla taskulampullaan.

Peli päättyy, kun kaikki leikkijät on löydetty.

3. Jääpaloista jalokiviä aarteen etsintään

Kun lämpötila putoaa ulkona lähelle nollaa, on aika kerätä pikkumerirosvot kasaan ja lähteä aarrejahtiin! Värikkäät jääpalat ovat kuin upeita jalokiviä, joita voi kätkeä ympäri pihaa merirosvojen löydettäväksi.

Valmista vesi- tai elintarvikevärien avulla pakastimessa erivärisiä jääpaloja.

Piilota jäätyneet jalokivet pihalle ja kirjoita erillisille lapuille vihjeet, joiden avulla aarteet voi löytää.

Vie laput jalokivikätköihin niin, että ensimmäisestä paikasta löytyvä vihje johtaa seuraavan luo, sieltä löytyvä taas seuraavan luo ja niin edelleen.

Anna ensimmäinen vihje merirosvoille, ja aarrejahti voi alkaa!

Aarteen etsinnän vaikeustasoa on helppo muuttaa osallistujien iän mukaan. Vihjeet voi myös halutessaan korvata vaikka aarrekartalla. Onnea etsintään!

4. Valoa pihaan jäälyhdyillä

Jäälyhdyt tuovat kaunista valoa pimeälle pihalle. Perinteinen jäälyhty on helppo tehdä: tarvitset vain vettä, ämpärin ja muutaman pakkasasteen.

Jäädytä ämpärillinen vettä ulkona siihen asti, kunnes se on reunoilta jäässä, mutta sisältä vielä vettä.
Kumoa lyhty ulos ämpäristä ja napauta sen päälle varovasti reikä. Valuta sisällä oleva vesi pois.
Sytytä lyhdyn sisälle kynttilä.

Jos ulkona ei ole vielä kunnolla pakkasta, jäälyhdyn voi tehdä myös sisällä pakastimessa esimerkiksi maitopurkkiin tai kakkuvuokaan.

Ilahduttakaa koko taloyhtiötä ja järjestäkää naapureiden kesken oma jäälyhtynäyttely! Koristeeksi veden sekaan voi jäädyttää esimerkiksi havunoksia. Ja erilaisia muotoja jäälyhtyyn saa, kun käyttää perinteisen ämpärin sijaan muottina vaikka vanhaa saapasta.

5. Talviset pihajuhlat

Pihajuhlat eivät olle vain kesän juttu. Niitä voi järjestää talvellakin!

Varatkaa mukaan lämmikkeeksi huopia, vilttejä ja tietysti kuumaa juomaa. Varsinkin illan hämärtyessä talvisella pihalla on ainutlaatuinen tunnelma, kun pihan täyttää kynttilöillä ja koristevaloilla.

6. Retki omalle kotipihalle

Aurinko paistaa ja ulkona on raikas talvinen ilma. Nappaa eväät mukaan ja tee retki omalle kotipihalle. Joskus seikkailua varten ei tarvitse mennä omaa pihaa edemmäs!

Valitse pihalta paikka, jossa et ole ennen istunut. Levitä maahan paksu viltti ja kaada itsellesi lämmikkeeksi kuppi kuumaa kaakaota. Istu nauttimaan maisemista.

Tuttu ympäristö voi näyttäytyä uudessa valossa, kun sitä pysähtyy katsomaan hieman eri näkökulmasta. Ja mikä parasta: kun retkeily riittää, kotimatka on ihastuttavan lyhyt!

7. Lintujen ruokinta kaupunkipihassa

Suomessa läpi talven asuvat linnut tarvitsevat usein lisäravintoa selvitäkseen kevääseen asti. Hyvä aika aloittaa lintujen ruokinta on silloin, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen.

Suosituimpia talvilintujen herkkuja ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät, kaura ja tali. Jotta ruokinnasta olisi jotain hyötyä, sitä pitäisi jatkaa yhtäjaksoisesti kevääseen asti.

Lintujen ruokkiminen on sallittua kaupungissakin, eivätkä yleiset säännöt estä lintulaudan laittamista kerrostalon pihalle. Muista kuitenkin nämä ohjeet:

Varmista, että lintujen ruokintaa ei ole erikseen kielletty taloyhtiössäsi.

Tarjoa ruokaa vain kunnon lintulaudalta, mieluummin useasta eri pisteestä.

Pidä tarjottavan ruuan määrä kohtuullisena ja lintulaudan ympäristö siistinä, etteivät taudit pääse leviämään.

8. Veistoksia lumesta

Päästä luovuutesi valloilleen ja loihdi lumesta piha täyteen veistoksia! Perinteinen lumiukko on turvallinen valinta, mutta tässä kunnianhimoisemmille taiteilijoille oikeaoppiset lumiveiston työvaiheet:

Tee ensin tarkka suunnitelma sekä pienoismalli tulevasta veistoksesta.

Valmista lumiaihio käyttämällä apuna esimerkiksi tukevasta pahvilaatikosta tehtyä muottia. Kasaa lunta muottiin ja polje se erittäin tiiviiksi.

Hahmottele lumiaihioon suuret linjat ja poista sitten lunta näiden merkintöjen mukaisesti esimerkiksi lapiolla tai petkeleellä – tai vaikka ihan käsin.

Viimeistele veistoksen pinnat taltalla ja raspilla. Jos näitä ole saatavilla, lapasen kämmenpinta tuottaa kokemuksen mukaan myös halutun sileän pinnan. Hienotyöstö voi viedä aikaa, mutta huolellisuus palkitaan kauniilla lopputuloksella!

9. Naapuruston lumichatti

Koskematon lumipeite suorastaan kutsuu tekemään lumienkeleitä tai piirtämään sydämiä hankeen. Lumesta voi myös tehdä naapuruston uuden viestikanavan, jonka avulla voit piristää muiden päivää!

Jaa hyvää mieltä kirjoittamalla pihan näkyvälle paikalle ja tarpeeksi suurella käsialalla jokin ilahduttava viesti. Toivota naapurille “Hauskaa työpäivää!” tai lähetä terveisiä yläkerrassa asuvalle yksinäiselle Hytöselle.

10. Puunhalaushippa talvipihassa

Puut ovat tärkeä osa viihtyisää ja terveellistä pihapiiriä ja ansaitsevat siitä hyvästä halin. Puiden halailu on ihana tapa pysähtyä ja rentoutua talvisella pihalla, mutta sen voi tehdä myös hauskasti hipan muodossa.

Puunhalaushipassa puut toimivat turvana. Leikkijä saa olla lyhyen aikaa turvassa halaamalla puuta. Hippa vaihtuu, kun joku saadaan kiinni, ja jos leikki tuntuu liian tylsältä, hippoja voi olla myös kaksi.

Valaistuksella saa pihaan turvaa ja elämyksiä

Valosuunnittelija kertoo, miten kerrostalon pihapiiri kannattaa valaista.

Talvi on valaisun kannalta ihanteellisin vuodenaika, ja varsinkin lumi tekee valolle ihmeitä!
Valosuunnittelija Mia Erlin kertoo, miten kerrostalon pihapiiri kannattaa valaista, jotta se kutsuu viettämään aikaa myös talven hämärässä.

Ihmiset kaipaavat kaupungissa yhä enemmän yhteisiä pihoja, jotka eivät ole vain kulkureittejä vaan myös oleskelupaikkoja.

Hyvällä valaistuksella pihasta tehdään paitsi turvallinen ja käytännöllinen myös houkutteleva. Tarkoitus ei ole valaista pihaa samannäköiseksi kuin se on päivällä, vaan parhaimmillaan valaistus tarjoaa asukkaille elämyksiä hämäriin iltoihin.

– Piha voi näyttäytyä pimeän aikaan ihan uudessa valossa, sanoo valosuunnittelija Erlin WSP:stä.

Valaise pihan helmet

Kiinnostavan ja viihtyisän pihasta saa tuomalla valon avulla esiin sen kauneimmat kohdat, hienot istutukset tai komeimmat puut. Jos asukkaat itse voivat jollakin tavalla itse osallistua pihansa valaisuun, pihan houkuttelevuus kasvaa.

Esimerkiksi leikkipaikalla voi olla nappi, jota painamalla saa lisättyä valoa. Oleskelualueella tai grillipaikalla voi käyttää apuna valaistuksen ohjausta: valon määrä lisääntyy, kun tilaan astuu.

Erlinin mukaan yksi tyypillisimmistä virheistä on se, että valitaan väärä valaisin, joka ei valaisekaan sitä mitä halutaan. Lisäksi värilämpötilan miettiminen on tärkeää, koska juuri se luo tilaan tunnelmaa. Erityisesti uusien ledien kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei valo ole liian kylmää.

Erlin kehottaa tekemään mahdollisimman kestäviä valintoja.

– Valaisimet itsessään ovat suurimmaksi osaksi onneksi jo energiatehokkaita, mutta huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, että tehdyt ratkaisut ovat visuaalisesti pitkäaikaisia.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät