25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Sota-ajan lentolehtiset esille Soinin kirjastoon

Kirjaston Suomi 100 Etkoilla itsenäisyyspäivän aattona avataan Lasse Aution näyttely sota-ajan lentolehtisistä.

Lentolehtisten kuvia rintamalta syyskuussa 1941.

Lasse Autio on kerännyt lentolehtisiä jo pitkään ja omistaa niitä suuren määrän. Osa on erittäin harvinaisia lentolehtisiä.

MAINOS

Valtioneuvoston kanslia on hyväksynyt Aution hankkeen ”Suomen historiaa 1918 – 1944 sotapropaganda lehtisin” ”Suomi100 -ohjelmaan.

– Toisen maailmansodan aikana syksyllä 1939 perustettiin Päämajan propagandaosasto, jonka tehtävänä oli rintamapropagandan suunnittelu ja toteutus. Alalle koulutettuja propagandisteja oli vähän.

– Siitä huolimatta korkein sotilasjohto kielsi syksyllä 1939 lentolehtisten valmistamisen. Aineistoa oli kuitenkin tehty jo aiemmin valmiiksi rintamalle.

– Jatkossa jo ensimmäisen sotaviikon aikana valmistettiin yhdeksän erilaista venäjänkileistä lentolehtistä ja niiden painosmäärä oli lähes kymmenen miljoonaa kappaletta. Mielenkiintoista kuitenkin on, että valtavasta painosmäärästä huolimatta ei lehtisiä kuitenkaan ole säilynyt kovinkaan paljon, kertoo Autio.

Kirjaston näyttelyssä Lasse Aution näyttelyssä on esillä sota-ajan lentolehtisiä yhteensä 100 kappaletta.

5.12. kello 12 avattavassa näyttelyssä Lasse Autio kertoo arvokkaan kokoelmansa taustoista. Sotapropaganda-aineistoa on enemmän luettavissa vuonna 2014 ilmestyneessä Aution kirjoittamassa teoksessa ”Taistelua mielistä.”

Elävää musiikkia avajaisissa esittää mandoliininsoiton mestari Tapio Ollikainen. Näyttelyn avajaisissa on kahvitarjoilu. Näyttely on esillä avajaisista joulukuun loppuun saakka.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät