-2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Hautalan Hemmingin elämäntarina esittäytyy Evijärvellä

Hemminki ”Hemming” Hautala syntyi 5.11.1890 Evijärvellä. Hänet vihittiin helmikuussa 1910 Iida ”Ida” Emilia Matintytär Pietilän kanssa.

Hemming Hautala musiikkiliikkeessään.

Hemming matkusti vuonna 1910 ja Iida pari vuotta myöhemmin Amerikkaan. Idan kuoleman jälkeen Hemming vihki Nan- tai Nannie-nimisen naisen 50-luvun alussa. Lapsia hänelle syntyi kahdesta avioliitosta kaikkiaan viisi.

MAINOS

Elämäntyönä musiikki

Kun Hemming saapui Amerikkaan, hän toimi parturina, soitti eri orkestereissa ja piti pientä musiikinopetusta. Vuonna 1912 Hemming liittyi Amerikan armeijan kolmastoista ratsuväen orkesteriin jossa hän soitti klarinettia ja viulua.

Kun Ida saapui 1914 Amerikkaan, he asettuivat asumaan Hibbing, Minnesotaan. South Dakotassa Hemming opetti musiikkia ja toimi johtajana paikallisessa orkesterissa. Vuonna 1923 hän järjesti orkesterin ja vuonna 1925 orkesteri voitti ensimmäisen palkinnon kolmen osavaltion kesken järjestetyssä kilpailussa.

Hautalan musiikkiliikkeen näyteikkuna.

Muuttaessaan Nebraskaan hän opetti musiikkia ja johti koulun orkesteria. Hän oli töissä paikallisessa musiikkiliikkeessä. Vuonna 1929 Hemmingin orkesteri voitti osavaltion kilpailussa ja poika Ivar sijoittui parhaimmaksi soolotrumpetin soittajaksi.

Vuonna 1930 perhe muutti takaisin Minnesotaan ja Hemming perusti ensimmäisen musiikkiliikkeensä. Hemming opiskeli kirjevaihdon avulla VanderCook-musiikkikoulussa. Hän opetti musiikkia St. Louisin maakunnan alueen kouluissa ja johti orkestereita kuten Bovey, Bloomingdale, Balkan ja Hautala´s Hibbing Band.

Hemmingillä oli musiikkiliikkeitä muun muassa Hibbingissä, Chisholmissa ja Duluthissa. Hemming sai halvauksen vuonna 1956 ja useita tämän jälkeen. Hän kärsi huonosta terveydestä kuolemaansa saakka 20.12.1959.

Siirtolaisen ja suvun tarina

Hemming Hautalan elämäntarina on osa 1900-luvun alun evijärveläistä siirtolaisuuden historiaa. Hänenkään elämänsä ei ollut pelkkää“amerikkalaista unelmaa”, vaikka hän monin tavoin pääsikin toteuttamaan haaveitaan ja pyrki elämässä eteenpäin sinnikkäästi yrittäjänä.

Hemmingin elämä kertoo myös Hautalan suvun musiikillisen lahjakkuuden tarinaa; samaan sukuun kuuluvat Iivari ja Eero Hautala, mestaripelimanni Kaisu Försti ja musiikissa menestyksekästä elämäntyötä tekevä Johanna Försti.

Luento lauantaina 9.12.

Hemming Hautalan elämänvaiheista luennoi lauantaina 9. joulukuuta. kello 13 alkaen Evijärven kunnantalon valtuustosalissa Annika Viklund ja Hautalan suvun musiikkia esittää Satu Lumiaho.

Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus on osa Evijärvi 150 -juhlaviikkoa ja se järjestetään yhteistyössä Järvilakeuden kansalaisopiston kanssa. Kahvitarjoilu.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät