6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Valkeisten jouluvaloissa sykkii sanoma ilosta ja toivosta

Pasi Valkeiselle tärkein valo on ristissä.

Jos ajelet Alajärven Pekkolankylän tienoilla joulun aikoihin, sinulta tuskin jää näkemättä eräs talo ja sen pihapiiri, joka loistaa kuin majakka pimeässä yössä.

Kyse on talon isännän Pasi Valkeisen harrastuksesta, jonka hän kertoo alkaneen ihan vahingossa perheen asuessa Alavudella. – Kirppikseltä tarttui käteen ensimmäinen valosarja ja siitä se alkoi. Mutta mahdollisuudet pienen pihapiirin koristeluun olivat rajalliset, Pasi kertoo.

MAINOS

Perheen kasvaessa tuli muutto eteen. Uutta kotia etsittiin ja se löytyikin kuusi vuotta sitten Alajärveltä. Iso punainen talo ja sen laaja pihapiiri antoi Pasin harrastukselle vauhtia. – Joulun lähestyessä laitettiin ensin parit, kolmet valot. Mutta nälkä kasvoi syödessä ja valojen määrä lisääntyi vuosi vuodelta, Pasi tunnustaa.

Sinistä sopusointua.

Sopusointua valojen suunnitteluun

Kaikki Valkeisen pihapiirissä olevat valot ovat uusia led-valoja ja suurin osa niistä on ostettu liikkeistä. Valojen kytkentä tapahtuu viidestä eri kohteesta. Suunnittelussa on tärkeää muistaa sopusointu. – Kauempana tiellä käyn aina katsomassa, että kokonaisuus näyttää hyvältä, Pasi kertoo.

Jos osa valonauhojen polttimoista sammuu, ainakin sammunut pätkä on uusittava. Uusimisen tulee tapahtua hyvissä ajoin ennen joulua, kun maa on sula eikä peltikatolla ole lunta. Sillä sinnekin on joskus kiivettävä eikä korkean paikan kammoa saa olla.

Lähikuvaa talon etupihalta.

Koskaan Pasi ei ole katolta eikä korkeilta tikkailta tippunut. – Kersana on tullut keikuttua yläilmoissa, eikä nytkään pelota. Aina on ollut turvallista laittaa, sillä olen aina rukoillut ennen kuin kiipeän, hän tunnustaa.

Talon kaikki seinät eivät ole valaistuja, vain näkyvimmät kaksi. Eikä valoja joulukuun alkaessa koko ajan pidetä päällä, yleensä vain viikonloppuisin. Ja viimeistään loppiaisen aikoihin valot sammutetaan. Niitä ei kuitenkaan revitä pois paikoiltaan. Ainoastaan pihan läpi kulkevat johdot Pasi ottaa kesän ajaksi pois.

Ristissä mieluisin valo

Eniten huomiota on saanut pihamaalle koottu isokokoinen risti loistavine säteineen.

 

Mieluisin valo Pasille on pihapiirissä oleva risti. Sen hän omin kätösin rakensi pari vuotta sitten ja eniten se kerää ohi kulkevien huomiota.

Kaksi ja puoli metriä korkea risti on kiinni paalussa, jossa on kahdeksan sädettä. Säteiden välinen halkaisija on 10 metriä. Kokonaisuus koostuu kahdesta valosta, jotka sisältävät yli 700 polttimoa.

Vaikka valoja on paljon, hiljaisempaakin hämärää löytyy.

– Paljon olen saanut positiivista kommenttia facebookissa. Kymmeniä autoja on pysähtynyt sekä vielä useammat ovat hiljentäneet vauhtia talomme kohdalla. Eräs Jyväskylästä kotoisin oleva mies ajoi sattumoisin ohi, pysähtyi ja tuli pihaan asti juttelemaan ja ottamaan valokuvia. Ei kuulemma ollut nähnyt aiemmin vastaavaa, Pasi kertoo.

Ei Pasi olisi muuten isoa ristiä pihaansa väsännyt ja sitä valoin korostanut, ellei hän kokisi sen sanomaa omakseen. Ristin valossa Pasi ja myös Taija-vaimo ovat löytäneet tarkoituksen elämälleen ja he haluavat näyttää tätä valon tietä toisillekin. – Ristissähän kulminoituu Joulun koko sanoma, sillä Jeesus tuli maailmaan ostaakseen meille vapauden synnin vallasta, Pasi tietää.

Hämärän hyssyä lasten leikkimökin tiimoilta.

Joulua odotetaan

Pasin ja Taijan perheeseen kuuluvat 18-, 15- ja 8-vuotiaat tytöt ja 3-vuotias poika. Kysyttäessä heidän mielipidettään iskän harrastuksesta, siitä että onko kiva kun valoja on näin paljon, kuuluu sohvalta yhden tytön suusta reipas kommentti.

– Niitä on liikaa. Puolet saisi ottaa pois. Mutta perään tulee heti samasta suusta, että onhan tämä sellainen joulumaa.

Harrastus on perheen isän oma juttu. Jos se tuo iloa hänelle, tuo se sitä koko perheelle, jonka jäsenten välinen yhteys on lämmin ja läheinen. Yhdessä he ovat paljon kokeneet, ilot ja surut jakaneet ja paljon yhdessä myös rukoilleet.

Runsaiden jouluvalojen viesti on selkeä. Valkeisen perheessä tykätään joulusta. Sitä odotetaan ja valmistellaan. Aattoiltaan ennen ruokailua kuuluu jouluevankeliumi ja tietysti antamiset toinen toisilleen. Osansa saa myös joku yksinäinen, jonka perhe on tapansa mukaan kutsunut joulupäivän aterialle luokseen.

Terttu Paananen

Valaistu pihapiiri ”joulumaa” koko laajuudessaan.

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät