-3.4 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia vietettiin Palotorilla

100-vuotiaan Suomen itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia vietettiin Alajärvellä Palotorilla kaupungin järjestämässä kansalaisjuhlassa. Juhla oli valmisteltu yhdessä kaupungin, seurakunnan ja reserviläisten kanssa.

Juhlan aluksi veteraaneja kunnioitettiin Veteraanien iltahuudolla.

MAINOS

Tervetulotoivotuksen lausui kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Joensuu. Hän muisteli puheessaan itsenäisyytemme syntyvaiheita ja kansamme kokemia sotia.

– Itsenäinen Suomi on suurilla ponnistuksilla hankittu ja sen vakuudeksi raskailla uhrauksilla niin vuoden -18 kuin talvi-, jatko- ja Lapin sotien läpi lunastettu. Sotien sukupolvet niin rintamalla sotilaina kuin kotirintaman raskaissa töissä parhaina nuoruutensa vuosina maksoivat itsenäisyydestämme kalliin hinnan.

Juhlapuheessa lukiolainen Topi Levijoki pohti itsenäisen maan merkitystä ja miten sen arjessaan voi muistaa.

– Itsenäisyys on todennäköisesti suurimmalle osalle meistä suomalaisista erittäin tärkeä asia, mutta nykypäivän kiireinen arki harvoin jättää meille aikaa miettiä, mitä se todella meille merkitsee. Siksi itsenäisyys tahtookin jäädä taka-alalle itsestäänselvyydeksi, hän totesi.

Kaupunkilaiset kokoontuivat Palotorille kansalaisjuhlaan.

Nuori mies korosti, että vaikka itsenäisyys saattaa olla meille eräänlainen perusolettamus, on silti tärkeää muistaa ja tietää mitä tapahtumia oman maan menneisyyteen kuuluu.

– Historian ja menneisyyden tuntemus on aina tarpeen, myös Suomen tapauksessa, sillä vakaalla menneen ajan tuntemuksella pystyy paremmin ymmärtämään asioita nykyhetkessä ja varautumaan samalla myös tulevaisuuden koitoksiin.

Juhlapuheessa kuitenkin muistutettiin myös, ettei katsetta saisi kohdistaa liikaa menneisiin asioihin.

Aika kulkee jatkuvasti eteenpäin ja tulevaisuudessa itsenäistä Suomea odottavat jo täysin uudenlaiset haasteet. Levijoki viittasi tällä kansainvälistyvään maailmaan ja sen asettamiin vaatimuksiin.

Puheensa päätteeksi Levijoki kannusti olemaan ylpeitä suomalaisuudestamme, vaikka välillä hektisen arjen lomassa unohdetaan miten Suomessa moni asia on todella hyvin.

– Tämä hieno juhlapäivä kuitenkin tarjoaa meille nyt mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi ja löytää ne hyvät ja positiiviset asiat kaiken sen arkisen negatiivisuuden seasta.

Lukiolainen Topi Levijoki piti itsenäisyyspäiväjuhlan juhlapuheen.

– Tänä päivänä meillä kaikilla on mahdollisuus olla ylpeitä suomalaisuudesta. Voimme myös jatkaa tuon ylpeyden kantamista vielä tämän päivän jälkeenkin, sillä ylpeydenaiheitahan meillä riittää.

Alajärven kaupungin sivistyslautakunnan puolesta Aino-Maija Ojala ja Juha Hauta-aho luovuttivat jo vuodesta 1979 lähtien jaetun kulttuuripalkinnon, joka myönnetään merkittäväksi katsotusta kulttuuriteosta tai -työstä vuosittain.

Palkinto luovutettiin tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan viettävälle Korsukuorolle, joka oli noussut palkinnon saajaehdokkaista heti yli muiden, Hauta-aho kertoi valinnasta.

– Me kuorolaiset arvostamme tätä suuresti. Vielä arvokkaammaksi siitä tekee sen, että saamme tämän huomion Suomi100-itsenäisyyspäivänä, kuoron puolesta kiitettiin palkinnon saamisesta. Kuoron perustajista suurin osa oli veteraaneja.

Juhlassa luovutettiin myös Väinö Kerolle Reserviliiton ansiomitali.

Juhlan musiikista vastasi niinikään Korsukuoro. Juhlallisuuksien päätteeksi kaupunki tarjosi juhlaväelle lihakeittolounaan.

Jaana Koivukoski

Kulttuuripalkinto myönnettiin tänä vuonna Korsukuorolle.

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät