Sauramäki tyytyväinen veteraanien asioiden hoitamiseen

105
Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin sotaveteraanien puheenjohtaja Martti Sauramäki on kokenut sodan melskeet nuorena miehenä.

Hän oli mukana rintamalla 18-vuotiaana jatkosodassa vuosina 1941-45. Siitä hänellä on muistona silloisen tasavallan presidentti Urho Kekkosen vuonna 1957 myöntämä muistomitali. Kannaksen risti Karjalan Kannaksella sotaan osallistumisesta on muistona Sauramäen kotona Soinin Laasalassa.

MAINOS

– Arvostan kovasti näitä merkkejä mitä sodan jälkeen ja työurastani TVH:n työnjohtajana 35 työvuoden jälkeen sain.

Sauramäki oli rintamalla PK-ampujana Viipurinlahdella ja Viipurissa. Hän säilyi haavoittumattomana, mutta moni tuttu kaveri jäi rintamalle.

– Kun on tehty Tuntematon sotilas -elokuvia, ne on vain elokuvia. Rintamalla oli tosi kyseessä eikä sääliä kovinkaan paljon tunnettu.

– Kun mentiin Viipuriin, ryhmässämme oli nuoria satakunta. Kannakselle päin mennessä venäläiset pudottelivat lentolehtisiä aiheuttaakseen propagandaa. Viipurin taistelut käytiin enemmän rautatien puolella. Meitä oli pienempi määrä kaupungin puolella ja kaupunkia haluttiin säästää. Siksi siellä pommitukset olivat vähäisempiä.

– Jossain vaiheessa tuli tieto, että Viipurin silta räjäytetään. Silloin oli lähdettävä Lappeenrannan suuntaan, muistelee 93-vuotias sotaveteraani.

Sauramäki toimi Haminassa myöhemmin varastonhoitajana. Ähtärin varikon vartiopäälliikkönä Sauramäki toimi sodan päättymisen aikoihin vuonna 1945. Tuolloin tehostettiin vartiota varusvarastoissa.

Työura tie- ja vesirakennushallituksessa

Sauramäen työura sujui tie- ja vesirakennushallituksessa eli TVH:ssa.

– Olin jo ennen sota-aikaa hetken aikaa tietöissä. Sodan jälkeen ryhdyttiin tekemään töitä karjalaisväestölle ja invalidien tiet olivat tuolloin tekemättä. Niitä ryhdyttiin rakentamaan valtakunnallisesti.

– Töissä tuli tutuksi lähialueen tiestön hoito ja rakentaminen, muistelee Sauramäki. Myös silloinen TVH:n halli Soinin keskustaan rakennettiin Sauramäen työvuosina. Muistona pitkästä työurasta työnjohtajana komeilee kodin seinällä Jokivarrentiellä Tasavallan presidentin myöntämät Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan I luokan mitali ja I luokan mitali kultaristein, joka luovutettiin Sauramäelle vuonna 2006.

Sauramäki asustelee edelleen syntymäkodissaan. Eläkkeellejäännin jälkeen taloa laajennettiin.
Sauramäki jäi leskeksi viitisen vuotta sitten. Pojista Harri asuu isänsä naapurina ja auttaa tarpeen mukaan. Martti itse puuhaa päivittäin ”tunnin-pari” ulkona puutarhassa kesäisin ja kävelylenkeillä.

Kaksi vuotta sitten Sauramäki voitti Seinäjoella eläkeläisten piirinmestaruuden hiihdossa. Terveyttä on riittänyt niin, että ajokorttikin on voimassa tällä hetkellä reilut kaksi vuotta.

– Valtion puolesta kotiin tuodaan ruoka ja kesällä olen käynyt keskustassa syömässä. Muutenkin valtion huolehtiminen sotaveteraaneista on hoidettu nykyään hyvin, kiittelee aktiivinen sotaveteraani.

Rami Puro

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa