Alvar Aalto -matkailureittihankeella kohteet kansainväliseksi kokonaisuudeksi

Mainos[adrotate banner="3"]

Alvar Aalto -säätiössä valmistellaan parhaillaan valtakunnallista Alvar Aalto -matkailureittiä, joka esittelee arkkitehdin tuotannon helmiä 1920 -luvulta 1970 -luvulle kiinnostavasti ja laadukkaasti niin kotimaisillekuin kansainvälisillekin matkailijoille.

Reitin tavoitteena on lisätä tietoutta arkkitehtina ja muotoilijana vaikuttaneen Alvar Aallon tuotannosta, sekä herättää kiinnostusta ja ymmärrystä rakennettua ympäristöä kohtaan. Reitin tarkoitus on kertoa yhtä kohdetta suurempaa yhteistä tarinaa.

MAINOS

Matkailureittiä työstetään yhteistyössä kaupunkien kanssa, joilla on alueellaan merkittäviä Aallon arkkitehtuurikohteita. Työryhmätapaamisiin osallistuu viime helmikuussa perustetun Alvar Aalto -kaupunkiverkoston jäsenkaupunkeja sekä kaupunkien keskeisiä matkailutoimijoita.

Ensimmäinen työryhmätapaaminen järjestettiin viime viikolla Seinäjoella ja Alajärvellä, jota seuraavat tulevan talven ja kevään aikana eri puolille Suomea jalkautuvat workshopit.

Aallon arkkitehtuurikohteiden lisäksi reittiin kootaan teemaa tukevia, laadukkaita ja kiinnostavia matkailupalveluja. Kokonaisuus tuotetaan visitalvaraalto.fi -verkkopalveluksi, jota voivat hyödyntää niin yksittäiset matkailijat kuin matkailijaryhmätkin. Palvelu valmistuu keväällä 2018.

Alvar Aalto -säätiön koordinoima hanke on saanut avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriön Kulttuurin matkailullisen tuotteistamisen hankerahastosta. Parhaimmillaan valtakunnallista reittiä voidaan tulevaisuudessa kehittää edelleen niin, että se voisi toimia osana kansainvälistä Euroopan neuvoston kulttuurireitistöä.

Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh kertoo, että Alvar Aalto -reitti tulee olemaan ensimmäinen suomalaislähtöinen reitti, jota esitetään eurooppalaiseksi kulttuurireitistöksi.
Ennestään suomalaisia kohteita on mm. Pyhän Olavin reitistöllä ja sakasalaisella hansareitistöllä. Myös Alvar Aalto -reitillä tulee olemaan kohteita myös Suomen ulkopuolella.

– Ajatus on, että keskeiset Aallon kohteet löytyvät reitiltä, ja niiden ohessa on pienempiä kohteita, Lindh selvittää.

Alvar Aalto -säätiön tiedottaja Mirkka Vidgrén ja Lindh kokevat Alajärven Aalto -kohteet hyvin merkittäviksi, koska täältä löytyy arkkitehdin töistä ajallisesti ensimmäisiä ja viimeisiä. Lisäksi on perheen kesäasuntoa ja ystäville suunniteltuja kohteita.

– Etenkin Aallon henkilöhistorian kannalta Alajärvi on mielenkiintoinen paikka. Reitillä tavoite onkin koota yhteen myös tarinat.

Työpajatyyppinen jalkautuminen eri puolille Suomea roadshow -tyyppisesti toi Aaltoväen ensin Seinäjoelle ja Alajärvelle. – Saamme näin hyvin kontaktin alueen matkailualan yrittäjiin ja samalla näemme kohteet konkreettisesti, Lindh ja Vidgrén kertovat.

Työtä hankkeen hyväksi tehdäänkin tosissaan, sillä valmista, konkreettista esitettä ja nettisivustoa on reitin ympärille tulossa jo ensi keväänä. Tuolloin matkailija voi helposti löytää tiensä mielenkiintoiselle Alvar Aalto -matkailureitille!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliSuomalaiset ostavat ja saavat mieluiten Suomessa tehtyjä joululahjoja
Seuraava artikkeliValkealammella haukuttiin mestaruuksista