Anna joululahjaksi lisää turvallista liikkumista

Mainos[adrotate banner="3"]

Ihmisen tarve liikkua ei vähene iän myötä. Liikenneturva muistuttaa, että läheisten turvallista liikkumista voi edistää helposti eri tarpeisiin osuvilla joululahjoilla. Näin joulumieli on taattu sekä lahjan saajalle että sen antajalle.

Itsenäinen ja turvallinen liikkuminen on tärkeää kaikenikäisille, mutta sen merkitys korostuu entisestään iän karttuessa. Kun joulu on ovella ja moni saattaa stressata lahjahankinnoista, on syytä muistaa, että jouluiloa voi antaa helposti iäkkäälle läheiselle edistämällä hänen turvallista liikkumista.

MAINOS

– Läheisensä voi viedä esimerkiksi kierrokselle, jossa tutustutaan julkisilla liikkumiseen. Toinen hyvä vaihtoehto on huolehtia vaikkapa naapurin rouvan pihan ja portaiden hiekoituksesta talven ajan. Myös itse tehty lahjakortti, jolla isovanhempi saa esimerkiksi kolme asiointimatkaa, ilahduttaa varmasti, ehdottaa Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski.

Oman ajan tai palveluiden sijaan voi myös antaa perinteisemmässä muodossa olevan lahjan. Hyviä vaihtoehtoja sellaiseksi ovat kävelyn, pyöräilyn tai autoilun turvallisuutta lisäävät varusteet.

– Liukuesteet tai nastakengät ovat talven liukkailla tärkeä varuste. Eikä pelkästään iäkkäille, vaan kaikenikäisille. Edullinen mutta loistava lahja on myös heijastin, sillä niitä ei ole kenelläkään koskaan liikaa, muistuttaa Koski.

Hyödyllinen lahja on paras lahja

Pyöräily on varttuneemmillekin kansalaisille helppo ja nopea tapa käydä asioilla. Asianmukaiset varusteet lisäävät polkemisen turvallisuutta.

– Jos läheisesi pyöräilee, osta hänelle lahjakortti vaikkapa urheilukauppaan. Voitte näin mennä yhdessä valitsemaan sopivan kypärän. Koska eri malleja on nykyään lukematon määrä, löytyy jokaiselle varmasti päähän sopiva ja silmää miellyttävä kypärä. Pienemmän budjetin vaihtoehto on laadukas pyöränvalo, sanoo Koski.

Myös esimerkiksi turvavyön vedin tai muut autoilun apuvälineet ovat erinomaisia lahjoja ikäihmisille. Mahdollisuus autoilla mukavammin voi jopa lisätä aktiivisuutta.

– Hyödyllinen lahja on paras lahja. Yllättävän pienellä ajallisella tai rahallisella panoksella voi saada aikaan huomattavia parannuksia turvalliseen liikkumiseen, korostaa Koski.

Liikenneturvan joululahjavinkit iäkkään läheiselle

1. Tarjoa aikaasi ja palveluitasi

Tehkää tutustumiskierros julkisilla välineillä liikkumiseen.

Opeta käyttämään sovellusta, joka helpottaa taksipalveluiden yms. käyttöä.

Huolehdi pihan ja portaiden hiekoituksesta talven ajan.

Puhdista auton ikkunat sisäpuolelta ja varmista oikea ajoasento autossa.

Tarjoa kolme asiointimatkaa esimerkiksi isovanhemmallesi.

Turvavyön vetimellä vyön kiinnittäminen sujuu helpommin. Kuva: Aleksi Makkonen/Liikenneturva.

Käykää kokeilemassa yhdessä automaattivaihteisella autolla ajamista. Automaattivaihteisella autolla ajettaessa havainnointi yleensä helpottuu. Aivot joutuvat vähemmälle kuormitukselle, kun samanaikaista tekemistä on vähemmän.

Vie kokeilemaan kolmipyörällä ajamista. Kolmipyörä auttaa tasapainoilussa esimerkiksi kauppakasseja kuljetettaessa.

2. Hanki turvallisuutta lisääviä varusteita

Liukuesteet tai nasta- tai kitkakengät.

Heijastin.

Autoilun apuvälineet. Apukahva ja kääntölevy helpottavat autoon ja sieltä pois siirtymistä. Turvavyön vetimellä turvavyön kiinnittäminen sujuu olkapäävaivaiselta helpommin.

Pyöräilykypärä. Osta esimerkiksi lahjakortti urheilukauppaan.

Pyöränvalo.

Sivupeili polkupyörään. Helpottaa takaa tulevan liikenteen seuraamista erityisesti maantieltä kotipihaan käännyttäessä. Asenna peili siten, ettei se vahingossa osu ohikulkijoihin.

*Automaattivaihteista autoa voi koeajaa autoliikkeessä auton oston yhteydessä. Myös autokouluista voi tiedustella ajotunteja automaattivaihteisella autolla.

**Aikuisten kolmipyöriä löytyy useilta polkupyörä- ja erikoispyörävalmistajilta. Myös apuvälineitä vuokraavilta ja kauppaavilta tahoilta voi tiedustella kolmipyörien koeajomahdollisuutta.

***Autoilun apuvälineitä myyvät eri apuvälinekauppiaat. Turvavyön vedin kulkee myös nimillä turvavyön jatke ja avustin. Apukahvasta käytetään myös nimeä nousutuki.

Edellinen artikkeliKinkkurasva hyötykäyttöön
Seuraava artikkeliKela haluaa varmistaa valinnanvapauden yhdenvertaisuuden