-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Kinkkurasva hyötykäyttöön

Kinkun paistaminen on joulun perinteitä ja herkkuhetkiä. Mutta mitä tehdä paistorasvalle? Vaikka paistopussiin kertynyt rasva olisi helppo kaataa tiskialtaaseen, sitä ei saa tehdä. Viemäri ei ole roska-astia.

Vaikka kinkku sulaa vatsassa, paistorasva ei sula viemärissä. Lämmin rasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se muuttuu tahmaiseksi ja kittaantuu viemäriputkeen. Veden laskeminen rasvan kanssa ei auta, sillä kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

MAINOS

Jos viemäri kuitenkin tukkeutuu, apuun kutsutaan LVI-ammattilainen. Varsinkin kerrostalojen keittiöviemärilinjoissa putken sisäpinta on useimmiten tukkeutunut pitkältä matkalta.

Kinkkurasvan kannattaa antaa jäähtyä ja kovettua sopivassa astiassa, esimerkiksi maitopurkissa. Jäähtyneen rasvan voi siirtää biojäteastiaan.

Martoilta löytyy hyviä vinkkejä ruuanvalmistuksessa mainion kinkkurasvan hyötykäyttöön. Rasvasta, lihasnesteestä, suolasta ja vedestä koostuva liemi kannattaa laittaa pieniin purkkeihin ja pakastaa: hyytynyt neste on helposti hyödynnettävissä vaikkapa kastikkeiden pohjana.

Martat vinkkaavat myös, että paistetuista perunoista tulee todella maukkaita kinkkurasvassa paistettuna. Kinkkujen vetisyyskään ei haittaa. Vähärasvaisen kinkun lientä voi käyttää puolestaan lihaliemikuution tavoin ruokaa maustamassa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät