25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Vimpelin löytöeläinten vastaanotto HepoKattiin Alajärvelle

Alajärven alueen löytöeläimet on vastaanotettu jo maaliskuusta saakka Kurejoella sijaitsevassa Eläinhoitola HepoKatissa ja nyt vuoden alusta lukien samaan osoitteeseen on siirtynyt myös Vimpelin alueen löytöeläinten vastaanotto.

Kahden kunnan löytöeläinvastaanoton hoitaminen ei HepoKatissa ole ongelma. – Työmäärää se toki lisää ja keväästä tulee todennäköisesti todella kiireinen, arvioivat yrittäjät Jussi Latvala ja Minna Peltoniemi.

MAINOS

Kiireen taustalla ovat kissat. Itsekseen kulkemasta tavatut koirat eivät alueella ole ongelma, sillä kun löytölään tuodaan koira, niin omistaja hakee sen takaisin yleensä tunnissa tai parissa. Koiria arvostetaan ja niistä pidetään huolta. Niiden poistuminen kotoa huomataan ja niitä etsitään.

Toisin on tilanne kissoilla. – Laki velvoittaa meitä pitämään löytöeläintä 15 vuorokautta, jonka aikana meidän tulee etsiä eläimen oikeaa omistajaa. Omistajan löytyessä luovutamme eläimen hänelle kuluja vastaan.

– Mikäli omistajaa ei määräajassa löydy, meillä on oikeus etsiä eläimelle uusi koti tai lopettaa se.

HepoKatissa on luonnollisesti rajallinen määrä tiloja, mutta toisaalta myös toimiva työnjako vapaaehtoispohjalta yhdistyksenä toimivan Alajärven Tassutiimin kanssa. Hyvä yhteistyö on mahdollistanut sen, että yhtään sellaista eläintä, joka on mahdollista sijoittaa uuteen kotiin, ei ole tarvinnut lopettaa.

Yli sata kissaa

Viime vuonna maaliskuusta vuoden loppuun mennessä yli sata Alajärven alueelta ilman omistajaa tavattua kissaa lähti HepoKatista etsimään uutta kotia Tassutiimin vapaaehtoisten avulla. Kun määräaika on kulunut, kissat luovutetaan Tassutiimille, joka sijoittaa ne usein aluksi sijaiskoteihin odottamaan sen oman kodin löytymistä.

– Vaikka yli sata kissaa on paljon, olen edelleen sitä mieltä että tämä on vasta jäävuoren huippu, Jussi harmittelee. – Ihmisten pitäisi oppia kantamaan samanlainen vastuu kissoistaan, mitä kannetaan koirista.

Kissa ei pärjää yksin luonnossa ja se tekee luonnossa paljon tuhoa. Se, ja talojen nurkkiin kissojen kierroksilla ilmaantuvat hajuhaitat, lisäävät ihmisten ärsyyntymistä kissoihin ja niiden arvostus vain vähenee. Näin kierre on valmis, ilman että se olisi kissan omaa syytä. Syyllisiä ovat ihmiset.

– Tälläkin hetkellä Tassutiimin vapaaehtoisten hoivissa uutta kotia etsii kolmisenkymmentä kissaa. Kissoja on tassutiimiltä lähtenyt eri puolille Suomea, kaikki aina steriloituna, Minna ja Jussi kertovat.

– Tassutiimin toiminta säästää alueen kunnilta vuositasolla ison summan rahaa. Ilman heitä varmastikin noin sata kissaa olisi pitänyt lopettaa viime vuonna ja jokainen voi laskea, mitä lopetus- ja tuhkauskulut tuolloin olisivat.

Kissojen sijaiskodit tekevät työtä vapaaehtoisina ja heille korvataan kissan aiheuttamat kulut. Yhdistys toimii jäsenmaksu- ja lahjoitusvaroin ja esimerkiksi kissanhiekka ja -ruokalahjoitukset ovat varmasti yhdistykselle tervetulleita.

Nyt kun myös Vimpeli on tullut mukaan löytöeläinvastaanoton toiminta-alueeseen, toivotaan kovasti että Vimpelin alueelta löytyisi Tassutiimiin uusia toimijoita ja sijaiskoteja. Yhteyshenkilönä toimii Maarit Korkia-aho.

Vimpelin mukaantulo alueeseen tulee todennäköisesti lisäämään kotia kaipaavien kissojen määrää selvästi. kevät näyttää missä suunnassa pahimmat alueet kissapopulaation kannalta on, mutta jo nyt on Sääksjärven suunnasta tullut paljon ilmoituksia.

– Ja ihan kuten muuallakin, noin 90 prosenttia löytölään tuoduista kissoista on sellaisia, joiden omistaja ei niitä kaipaile.

Jotta tulevaisuus olisi kissoilla valoisampi, on kevättalveksi Alajärvelle suunnitteilla kissojen sterilointipäivä, jolloin tavoitteena on leikata mahdollisimman monta kissaa. Hinta kissan omistajalle pyritään saamaan mahdollisimman edulliseksi mm. ulkopuolisen rahoituksen avulla.

Kiinteistö ja Mökkipalvelu PihaMiehet aloittaa

Löytölä ja hoitolapalvelujen rinnalle HepoKatti on laajentanut toimintaansa perustamalla aputoiminimen Kiinteistö ja Mökkipalvelu PihaMiehet. PihaMiehet tarjoavat tulevana kesänä kiinteistöille mm. nurmikonleikkauspalveluita yrityksen omin konein, pieniä remontteja ja kesäasuntojen talonmiespalveluja.

– Toiminta-alueemme on tästä meiltä noin 60 kilometriä suuntaansa. Siihen mahtuvat niin Alajärvi, Vimpeli, Lappajärvi kuin Ähtärinjärvenkin rannat, Jussi kertoo. – Lisäksi tulemme tekemään rakennussiivouksia.

Nurmikonleikkuupalveluja varmasti onkin moni kaivannut, sillä aurausten kanssa nurmikonhoito on varmasti yksi raskaimpia pihan askareita ikäihmisillä. Mökkipuolella taas hyvin moni haluaa nykyisin saapua mökille niin, että laituri on valmiiksi paikallaan, takkapuut kannettu sisälle ja piha siistitty.

Näihin kaikkiin tilanteisiin PihaMiehet pyrkii vastaamaan ja aina kannattaa kysyä, saisiko yrityksestä avun käsillä olevaan pulmaan!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät