1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Heijastava tuote ei aina korvaa oikeaa heijastinta

Markkinoilta löytyy runsaasti erilaisia heijastavia tuotteita, esimerkiksi heijastavaa lankaa.

Liikenneturva muistuttaa, että heijastavat tuotteet eivät välttämättä korvaa oikeaa, tyyppihyväksyttyä heijastinta. Ne voivat kuitenkin tuoda käyttäjälleen lisänäkyvyyttä.

MAINOS

Kaupoista löytyy nykyisin heijastavaa lankaa sekä useita muita heijastavia tuotteita, esimerkiksi reppuja ja käsineitä. Ne eivät kuitenkaan välttämättä korvaa oikeaa heijastinta. Heijastavien tuotteiden takaisinheijastavuudessa voi olla suuriakin eroja.

– Heijastin ja heijastava tuote ovat kaksi täysin eri asiaa. Heijastimeksi voi kutsua ainoastaan EN 13356 -standardin mukaista tyyppihyväksyttyä henkilösuojainta. Esimerkiksi heijastavasta langasta tehdyt asusteet ovat hyvä lisä, mutta niiden kanssa kannattaa käyttää oikeita heijastimia, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Moni on viime aikoina innostunut erityisesti heijastavasta langasta ja neulonut tai virkannut siitä esimerkiksi lapasia tai pipoja.

Heijastavasta langasta kudottujen asusteiden alhainen heijastavuus johtuu heijastavan materiaalin vähäisestä määrästä. Materiaalin laatu on useimmiten hyvä, mutta pelkästään se ei riitä.

– Kun ompelulangan paksuinen heijastava lanka on ripoteltuna muutaman millin pätkissä neulepinnan joukkoon, ei muodostu yhtenäistä ja tasaista heijastavaa pintaa, joka on edellytys tehokkaalle takaisinheijastavuudelle, selvittää Loikkanen.

Taskulampputesti kertoo heijastimesi tehosta

Sekä oikeiden heijastinten että heijastavien tuotteiden toimintaa ja tehoa voi tarkastella yksinkertaisella taskulampputestillä lähes missä vain.

– Aseta heijastin tai heijastava tuote noin kymmenen metrin päähän ja osoita sitä nenänpääsi kohdalle asetetulla taskulampulla. Näin pääset katsomaan heijastinta valon takaa, ikään kuin autoilijan näkökulmasta.

– Jos testaat vaikkapa heijastavasta langasta kudottua pipoa, aseta viereen vertailun vuoksi myös oikea heijastin. Hyvä heijastin palauttaa valon ja loistaa kirkkaasti, toteaa Loikkanen.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Heijastavilla tuotteilla voi täydentää loistavan kokonaisuuden.

– Överit on parempi kuin vajarit, kun on kyse heijastimista, tiivistää Loikkanen.

Kunnollisen heijastimen myyntipakkauksesta löytyvät ainakin seuraavat tiedot: CE-merkintä ja EN 13356, tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot (esim. Työterveyslaitos), käyttöohjeet sekä valmistaja.

Heijastinliivi on tehokas näkymisen lisääjä esimerkiksi ulkoilijalle. Myös heijastinliivin tulee olla CE-hyväksytty. Ei-ammattikäyttöön tarkoitetussa heijastinliivissä on merkintä EN 1150 ja ammattikäyttöön tarkoitetussa heijastinliivissä on merkintä EN 471.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät