Riistakameran kertomaa Soinissa

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin kirjaston näyttelytiloissa on avautunut mielenkiintoinen valokuvanäyttely. Metsästäjät ja muut luonnon elämästä kiinnostuneet ovat tuoneet esille riistakameroiden kuvia soinilaisesta luonnosta. Aihe sopii hyvin myös Soinin kunnan 150-vuotisjuhlateemaan.

Luonnon eläimet eivät aina pidä kuvaamisesta. Tämä kontio hajotti kameran heti kuvanoton jälkeen.

Lehtimäen-Soinin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Pasi Huvila kertoo, että yhdistys on ollut mukana mahdollistamassa näyttelyn valmistumista.

MAINOS

Paikalliset harrastajat ovat tuoneet kuvia riistakameroidensa muistikorteilta valitsemiaan kuvia, joista Studio-Ahti on valmistanut kuvat kehyksineen näyttelyyn. JS Pinta on tehnyt kaksi isoa julistetta kirjaston ikkunaan ja seinälle.

Huvilan mukaan riistakameroista on hyötyä riistanhoidon kannalta, kun pystytään yksilöimään karhuja, hirviä ja muuta riistaa ja tekemään päätelmiä kannan laajuudesta tietyillä alueilla. Suoraan metsästykseen riistakameraa ei saa käyttää.

Suunnilleen puolet näyttelyn kuvista on Veli-Pekka Lammin ja hänen poikansa Ville-Veikon riistakameroista. Veli-Pekka kertoo mielenkiintoisesta harrastuksestaan.

– Ensimmäisen riistakameran hankin vuonna 2009. Tuolloin Metsästäjä-lehdessä esiteltiin uutta laitetta. Hankin sitten sellaisen ja useampia on tullut hankittua sitten myöhemmin. Mielenkiinto luontoa ja sen elämää kohtaan kiinnostaa kovasti.

Kamerat ovat Lammin mukaan kehittyneet vuosien varrella.

– Ensimmäiset kamerat kuvasivat varsin epätarkasti. Nykyään uusimmat kamerat ovat tarkkoja ja videokuvaakin äänen kera saa kuvattua. Kameroiden hinnat vaihtelevat 70 eurosta ylöspäin. Kännykkään kuvista tietoa lähettävät kuvat ovat vähän kalliimpia.

– Parasta aikaa riistakamerakuville on vapun tienoilta aina lokakuulle saakka. Suomen valoisat kesäyöt saavat luonnon eloon ja eläimet liikkeelle. Jos valoa on riittävästi, kamera ottaa värikuvan ja pimeässä kuvista tulee musta-valkokuvia.

– Kameran kuvanoton saa säädettyä 15 sekunnista eteenpäin. Jos liikettä ei tapahdu kameran lähellä kuvanottohetkellä, silloin ei kuvaakaan tule. Omat kamerat on säädetty ottamaan kuvan noin minuutin välein, kertoo Lammi.

Lammi kertoo saaneensa taltioitua soinilaisluonnosta yli 50 eri eläin- ja lintulajia.

– Karhut, hirvet, sudet, kurjet ja teeret ovat yleisimpiä Kuvia on myös meri- ja maakotkista ja osittainen kuva ilveksestä. Osa kameroistani on vakiopaikoilla ja osa kameroistamme vaihtaa paikkaa vuodenaikojen ja eläinten liikkumisen mukaan, kertoo Laasalankylällä asuva Lammi.

Näyttelyssä on esillä yhteensä reilut 30 luontokuvaa seinillä ja tietokoneella pyörii suurempi määrä riistakameran kuvia. Näyttely on avoinna tammikuun loppuun saakka kirjaston aukioloaikoina.


Rami Puro

MAINOS
Edellinen artikkeliAallokko kutsuu ja Väinölä valmiiksi saivat jatkoaikaa
Seuraava artikkeliVeripalvelu täyttää 70 vuotta – Alajärvellä luovutetaan verta maanantaina