0.7 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Aallokko kutsuu ja Väinölä valmiiksi saivat jatkoaikaa

Alajärven keskustassa sijaitseva Alvar Aallon 1926 suunnittelema Villa Väinölä rakennus siirtyi Nelimarkka-museon hallintaan 2015. Väinölää on sen jälkeen kehitetty ja kunnostettu Aisapari ry:n rahoittamilla hankkeilla Aallokko kutsuu ja Väinölä valmiiksi.

Tukipäätökset viivästyivät aikoinaan reilusti ja aloitukset myöhästyivät. Rakennukselle laadittu käyttösuunnitelma on valmis, mutta mittava restaurointityö on vielä osittain kesken. Aisapari on hyväksynyt jatkoaikahakemukset, joten hankkeiden suunnitelmat saadaan vietyä päätökseen kevään 2018 aikana.

MAINOS

Kehittämishankkeen Aallokko kutsuu, tavoitteena on sovittaa Alvar Aallon elämäntyö Alajärvellä Nelimarkka-museon toimintaan.

Hanke on laatinut molempien herrojen Eero Nelimarkan ja Alvar Aallon arvoja kunnioittavan käyttösuunnitelman Villa Väinölä rakennukselle. Nelimarkka painotti taidekasvatusta ja Aalto halusi luoda tilaa sosiaaliselle kanssakäymiselle.

Kunnostettuun Väinölään tulee näyttely- ja residenssitoiminnan lisäksi kahvio sekä yleishyödyllistä kokous ja kurssitilaa alueen toimijoita varten.

Pariisilaisvaikutteisen Cafée de Nelimarkan sivupiste italialaisvaikutteinen Caffé Casa Väinö toimii samalla pienimuotoisena info-pisteenä, josta löytyy Nelimarkka ja Aalto -aineistoa sekä yleistä tietoa paikkakunnan taide- ja kulttuurielämästä.

Molemmat mestarit arvostivat kansainvälisyyttä, joten Väinölän tuleville tapahtumille on haettu kansainvälisiä yhteistyökumppaneita opintomatkojen kautta. Tähän mennessä on käyty Espanjassa, Italiassa ja Saksassa.

Yhteistyöstä ovat innostuneet niin yksityishenkilöt – arkkitehdit, kuvataiteilijat ja kuvataideopettajat kuin Suomen kulttuuri-instituutit, Suomi-seurat, taiteilijaresidenssit ja Yliopistot. Suunnitteilla on mm. kansainvälinen Aalto-symposiumi sekä näyttelyn- ja kuvataideopetuksen vaihtoa.

Aallokko kutsuu hankkeen päätapahtuma yhteisnäyttely Mestarit yhdessä – Eero ja Alvar Alajärven maisemissa oli esillä Nelimarkka-museossa 17.6.-24.9. ja saavutti 2240 henkilön kävijämäärän. Näyttely jatkuu supistettuna versiona museon perusnäyttelynä.

Osa näyttelyä on helposti liikutettavassa muodossa ja sitä on tarjottu mm. Suomen kulttuuri-instituuteille kiertoon. Madridin Suomi-instituutti ilmoitti heti olevansa kiinnostunut näyttelystä, joten hankkeen viimeinen opintomatka tullaan tekemään kevään 2018 aikana Madridiin.

Yleishyödyllisen investointihankkeen Väinölä valmiiksi, tavoitteena on restauroida vuosia tyhjänä ollut Väinölä-rakennus käyttökuntoon. Restaurointityötä on tehty Museoviraston ohjeiden mukaan ja Väinölän käyttösuunnitelmaa ruvetaan heti toteuttamaan kunnostuksen valmistumisen myötä.

Kunnostetun Villa Väinölän avajaisjuhla järjestetään toukokuussa ja se tulee samalla olemaan molempien hankkeiden päätöstilaisuus.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät