1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Alvar Aallon 120-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan Villa Väinölässä

Kansallisarkkitehtimme Alvar Aalto täyttäisi 120 vuotta lauantaina helmikuun kolmantena päivänä.

Juhlan kunniaksi Nelimarkka-museo järjestää Alvar Aallon syntymäpäivien kunniaksi ohjelmaa Villa Väinölässä kello 12-15. Tuolloin kannattaakin lähteä paikalle tutustumaan tähän arvokkaaseen rakennukseen, jolla on takanaan pitkä ja monivaiheinen historia.

MAINOS

Talon remontti on edennyt jo pitkälle ja kunnostusta loppuunsaattamassa oleva Väinölä valmiiksi -hanke on saanut jatkoaikaa. Synttärijuhlassa pääseekin nyt tutustumaan Väinölän tiloihin yläkertaa myöten. Alakerrassa puolestaan on esillä vanhoja valokuvia Aallon Alajärveltä.

Lisäksi syntymäpäiväohjelmassa on työpaja, jossa rakennellaan, piirretään ja maalataan. Tätä kaikille avointa non-stop -työpajaa kello 12-14 ohjaa Ulla Hautamäki.

Tilaisuudessa on myös arvontaa ja kahvitarjoilu.

Kunnostusta vuosien ajan

Villa Väinölän sisätilat on kunnostettu vuonna 2010 ja portaikko entisöity vuonna 2015 Museoviraston tuella.

Vuonna 2017 Aisapari ry myönsi tukea hankkeelle Väinölä valmiiksi, jonka tavoitteena on restauroida tämä vuosia tyhjänä ollut Väinölä käyttökuntoon myös yläkerran ja julkisivun osalta. Restaurointityötä on tehty Museoviraston ohjeiden mukaan ja Väinölän käyttösuunnitelmaa ruvetaan heti toteuttamaan kunnostuksen valmistumisen myötä.

Nyt loppusuoralla olevassa sisätilojen restauroinnissa tavoitteena on ollut alakerrassa ennallistaa alkuperäistä värimaailmaa, jolloin julkiseen käyttöön tulevat tilat antavat kuvan siitä miten Aallon alkuvaiheen värien käyttö poikkeaa myöhemmästä.

Rakennusrestauroija Suvi Kivipelto kertoo työskentelystään Väinölän remontin parissa.

– Entisöinti aloitettiin julkisivusta. Rakennuksen julkisivuverhouksena on pystyrimaverhous. Verhouksessa esiintyi uusimisen tarpeita lahovaurioiden vuoksi ja maalaustarve kauttaaltaan. Julkisivu maalattiin kahteen kertaan perinteisellä pellavaöljymaalilla.

Yläkerran pintamateriaalit olivat hyvin kuluneita ja monimuotoisia ja kaikki pinnat uusittiin. Lattiasta poistettiin monta kerrosta muovimattoa ja nyt lattiana on alkuperäinen lankkulattia.

Yläkerrassa olevat neljä huonetta on tarkoitettu yleishyödyllisiksi kokoustiloiksi ja väliaikaiseen asuinkäyttöön sekä työtilaksi vieraileville arkkitehdeille, muotoilijoille ja kuvanveistäjille.

– Yläkerran makuuhuoneiden pintojen kunnostuksen tavoitteena on ollut, että niissä tilojen käytön historia jää näkyviin, eikä tavoitella yhden aikajakson ilmettä. Seinissä olevat tapettikerrokset säilytetään osittain ja seiniin asennettiin uusi paperitapetti. Uusien tapettien valinnassa huomioitiin vanhojen tapettien sävy ja henki.

Vaikka remontti on saatu hyvään vauhtiin, ovat tilat vielä tyhjät ja osittain keskeneräiset, mutta nyt yleisöllä on mahdollisuus nähdä remontin edistymistä ja tutustua vuosia tyhjillään olleeseen rakennukseen.

Väinö Aallon kotitalo

Villa Väinölä on Alvar Aallon veljelleen, maanmittausinsinööri Väinö Aallolle suunnittelema kotitalo vuodelta 1926. Rakennus on kaksikerroksinen, satulakattoinen, ruutuikkunainen. Väinölän ulkorakennus on vuodelta 1938 ja edustaa periferiaklassismia. Sen toinen kerros on ulkomitoiltaan pohjakerrosta pienempi.

Väinölän kaksikerroksisen päärakennuksen pääsisäänkäyntiä koristavat molemmin puolin pienet ocula-ikkunat. Muut ikkunat ovat ajan tyyliin mukaisesti 8, 6- tai 4-ruutuisia. Sirot peiliovet ovat myös rakennuksen tärkeitä yksityiskohtia. Ensimmäiseen kerrokseen sijoitettiin sali, isännän huone, apulaisen huone, keittiö ja uloskäynti puutarhaan.

Puutarhan puoleinen arkadi muodostui korkeaksi temppelimäiseksi kuistiksi, jota reunustaa kaksi sisennettyä, lähinnä doorilaistyylistä pylvästä. Keittiön kautta oli uloskäynti ulkorakennuksessa olevaan varastoon.

Talon toisessa kerroksessa oli useita makuuhuoneita ja oleskeluhuone. Yläkertaan johtavaan portaikkoon Alvar Aalto piirsi sirot joonialaiset pylväät, jotka ovat edelleen paikallaan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät