3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Fatbiket tervetulleita osalle laduista Soinissa

Sosiaalisessa mediassa on herännyt vilkas keskustelu maastopyörien käytöstä hiihtoladuilla. Soinin sivistyslautakunta antoi kokouksessaan ohjeet pyöräilijöille.

Soinissa Motti-Milian-ladulla Motti-Milian ladulla sallitaan pyöräily fatbikeilla. Reitin kiertosuunta on vastapäivään ja pyöräily on mahdollista korkeintaan noin metrin levyiseltä kaistaleelta latu-uran vasemmassa reunassa, jossa ei ole perinteisen hiihtotavan latua.

MAINOS

Keskustan alueen pururadan ladulla pyöräily on kuitenkin sallittu vain välttämätöntä siirtymää vaativilla osuuksilla. Pyöräilijöiden tulee välttää kaikkea vahingon aiheuttamista latu-uran muille osille. Hiihtäessä tilannenopeudet ovat usein korkeat, joten kaikkien ladulla liikkujien on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Vaaratilanteessa pyöräilijä on kuitenkin lähtökohtaisesti väistämisvelvollinen, koska hänellä on käytössään jarrutusjärjestelmä. Lähtökohtana on, että hiihtäjä väistää ladun suuntaan ja pyöräilijä ladun reunaan. Säännöstöä kokeillaan vuoden 2018 talvi- ja kevätkauden ajan. Toimintamallia voidaan jatkaa tuleville vuosille.

Tällöin on huomattava, ettei ladulla tule pyöräillä alkutalvesta ennen kuin se on saatu riittävän kantavaksi. Riittävän kantavuuden määrittelevät loppukädessä liikuntasihteeri ja liikuntapaikkojen hoitaja. Säännöstö ei koske erityisiä tapahtumia.

Esimerkiksi Motti-Milian ladulla järjestetään 17.2. hiihtotapahtuma, jolloin latu ei ole pyöräilykäytössä. 17.3. järjestetään pyöräilypäivää, jolloin latu ei ole erikseen pyöräilyreitiksi merkityltä osalta hiihtokäytössä.

Kunnanjohtaja Juha Viitasaari kannustaa sopuisaan liikkumiseen.

– Taustalla on ajatus mahdollistaa monipuolisesti erilaisia luontoharrastuksia Soinin upeissa maastoissa sekä samalla lisätä viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta. Ladulla voi polkea vain ns. fatbikeilla ja pyöräilyyn on varattu metrin kaistale ladun reunasta, joten tilanne ladun käytössä on ikään kuin molemmilla reunoilla olisi perinteisen latu.

– Pyöräilijäthän ovat käyttäneet aiemminkin latuja, mutta nyt siihen on annettu ohjeet lisäämään turvallisuutta. Samalla on korostettu, että Motti-Miljan -reitin kiertosuunta on vastapäivään kaikilla ladulla liikkujilla. Muuten pyöräilijä on väistämisvelvollinen, koska hänellä on jarrut ja siten mahdollisuus pysähtyä hiihtäjää nopeammin.

Pyöräilijöiden tulee pyrkiä välttämään kaikkea vahingonaiheuttamista laduille. Muilla latuosuuksilla pyöräily ei ole sallittua. Kyseessä on talven ja kevään ajan kokeilu. Tarkoitus on löytää jatkossa erillinen reitti maastopyöräilyyn.

Sisun pyöräilyjaoston 17.3. järjestämä talvipyöräilytapahtuma on Soinin hankiajot mtb. Sen reitti kulkee pääosin maastossa ja vain pieneltä osin Motti-Miljan ladulla.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät