0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Konserttiviikonloppu kutsuu

Musiikin ystäviä hemmotellaan tulevana viikonloppuna kahdella mielenkiintoisella mutta keskenään erilaisella konsertilla Alajärvellä.

Konserttiviikonlopun aloittaa lauantaina 17.2. pitkään odotettu Irina ja Tommi Niskalan yhteiskonsertti, jossa on luvassa “Jotain suomalaista, jotain venäläistä, jotain tuttua ja jotain uutta” laulu- ja soitinmusiikkia. Sunnuntain 18.2, konsertissa esiintyvät “Yhteisellä tiellä” Selloduo Varonen sekä Jaakko Löytty.

MAINOS

Tommi Niskala on alajärveläislähtöisenä musiikkivaikuttajana monelle tuttu kuoromies, joka jo nuorena pääsi kanttori Ismo Pitkäsen johdolla tutustumaan urkuparvella soitinten kuninkaaseen.

Tällä hetkellä hän toimii Helsingissä Kallion seurakunnan kanttorina johtaen Kallion kantaattikuoroa. Sen lisäksi hän johtaa valtakunnallista Suomen Lähetysseuran yli 50-vuotiasta Safarikuoroa.

Tommi muistetaan myös Ilmajoen Musiikkijuhlien oopperan kuoromestarina ja Jussikuoron johtajana kymmenen vuoden ajalta. Alajärveläiset muistavat hänet myös pitkältä ajalta Luomus-kvartetin laulajana, nyttemmin myös Aaltoa ja Aarioita Festivaalin taiteellisena johtajana.

Tommin puoliso, Irina Niskala (s.1992) aloitti musiikkiopintonsa pianistina 6 vuoden iässä. Urkuopinnot alkoivat vasta 10 vuoden kuluttua vapaavalintaisena sivuaineena Pietarin Musorgskin musiikkiopistolla Anna Kalinkinan johdolla, mistä Irina valmistui vuonna 2012 pääaineenaan musiikin teoria. Vuodesta 2013 lähtien hän on opiskellut urkujensoittoa Sibelius-Akatemian solistiluokalla Markku Hietaharjun johdolla.

Irina on osallistunut useille kansainvälisille mestarikursseille mm. Michael Radulescun, Hans-Ola Ericssonin, Arvid Gastin ja Louis Robilliardin johdolla. Keväällä 2016 Irina suoritti urkujensoiton B-tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Tällä hetkellä Irina jatkaa maisterivaiheen opintojaan opettajanaan Ville Urponen.

Niskala on saavuttanut palkintosijoja useissa kansainvälisissä kilpailuissa niin urkurina kuin pianistina, mm. 1.sijan kansainvälisessä Jaume Isern-urkukilpailussa (Mataró, Espanja) heinäkuussa 2016. Kesällä 2016 hänet valittiin Turun tuomiokirkon vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Viime kesänä hän toimi Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kesäkanttorina.

Irina on esiintynyt solistina ja erilaisissa kokoonpanoissa Suomessa, Venäjällä, Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Hän on harrastanut kuorolaulua lapsuudesta asti ja astuu säännöllisesti lavoille kansanmuusikkona Pietarissa.

Uusia Löytty-sovituksia ja musiikkia maailmalta

Sunnuntaina on tarjolla maamme tunnetuimpiin gospelmuusikoihin kuuluvan Jaakko Löytyn sekä maamme aktiivisimpiin klassisiin yhtyeisiin lukeutuvan selloduo Varosen konsertti.

Konsertissa kuullaan Jaakko Löytyn tuotantoa uusin sovituksin: kahdelle sellolle ja laulaja-kitaristille sovitettuna. Mukana ohjelmistossa on mm. rakastettu ”Kahden maan kansalainen”. Kaikuja Senegalista kuullaan kappaleessa ”yhteistä tietä”. Ohjelmistossa kuullaan myös Anna-Maaria Varosen sävellyksiä ja Siionin virsisovituksia. Kansanmusiikkipohjaisia teoksia kuullaan myös Espanjasta ja Unkarista.

Löytyn ja Anna-Maaria ja Olli Varosen yhteistyö lähti käyntiin heidän ollessaan samalla keikalla omalla ohjelmistollaan. Kansainvälisyys on yhteistä kaikille. Jaakko on viettänyt pitkiä aikoja Namibiassa lapsuudessaan ja myöhemmin lähetystyössä Senegalissa. Varosille puolestaan löytyy ”toinen kotimaa” Unkarista. Yhteistyön tuloksena on syntymässä myös yhteinen levy Herättäjäyhdistyksen tuottamana alkukesästä.

Molemmat konsertit alkavat kello 18. Niihin on vapaa pääsy. Ohjelma maksaa 10 euroa, lauantain ohjelmalehtisellä saa sunnuntaikonsertin ohjelman viidellä eurolla. Konsertit järjestää Alajärven seurakunnan musiikkityö.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät