-22.3 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Lasten pääsiäisriemua helmikuun postimerkeissä

Posti julkaisee pääsiäispostimerkit 28. helmikuuta. Saamme myös jatkoa Uhanalaiset eläimet -postimerkkisarjaan, joka on toteutettu yhdessä WWF Suomen kanssa.

Kevään suurta juhlaa ilostuttavat pienet virpojat

MAINOS

Susanna Rumpu ja Ari Lakaniemi ovat suunnitelleet vuoden 2018 pääsiäispostimerkit. Merkit kuvastavat lasten pääsiäisen viettoa sellaisena, kuin se tänä päivänä on: yhdistelmä itäsuomalaista palmusunnuntain virpomisperinnettä ja länsisuomalaista trulliperinnettä.

Vanhaan itäsuomalaiseen virpomiseen kuuluivat virpomavitsat, onnentoivotukset ja palkan vaatiminen. Länsi-Suomessa trulleiksi pukeutuneet lapset keräsivät makeisia lankalauantaina.

Kolmen erilaisen merkin aiheina ovat pieni poika pukeutuneena pääsiäispupuksi, virpomaan valmistautuneet lapset ja virpoja palkkioineen. Rummun ja Lakaniemen pääsiäispostimerkeissä korostuvat asujen ja virpomavitsojen iloiset värit.
Vuosien saatossa pääsiäisen perinteiset kuva-aiheet ovat näkyneet hyvin postikorteissa ja -merkeissä.

– Pääsiäismunat, tiput, kanat ja kukot seikkailevat kuvituksissa hyvässä yhteisymmärryksessä. Pupujusseja, pääsäisherkkuja, pajunoksia, noitia, ja samalla virpomisperinnettä, esiintyy yleisesti etenkin postikorteissa.

– Pääsiäispupu symbolisoi hedelmällisyyttä, sillä se tuottaa ahkerasti poikasia. Myös luontoaiheet ovat olleet suosittuja, koska pääsiäinen on heräävän luonnon, keltaisten kukkien ja vihreän ruohon juhla, Helena Pärssinen Postimuseosta kertoo.

Tuoreeks terveeks -postimerkkiarkissa 15 kotimaan ikimerkkiä.

Ilmaston lämpeneminen uhkaa pohjoisen eläimiä

Posti jatkaa Uhanalaiset eläimet -postimerkkisarjaa yhteistyössä WWF Suomen kanssa. Sarjan toisessa julkaisussa esitellään pohjoisen eläimet naali, lohi ja tunturipöllö. Merkit on suunnitellut Petteri Mattila.

Esimerkiksi naaleja uhkaavat nykyään erityisesti kettukannan levittäytyminen tunturialueille. Yksi syy tähän saattaa olla ilmaston lämpeneminen. Viimeisin varma poikuehavainto Suomessa on vuodelta 1996. Lohta uhkaa ylikalastus ja veden lämpeneminen, joka on tuhoisaa mätimunien ja poikasten selviytymiselle.

– On upeaa, että voimme yhteistyössä Postin kanssa tuoda uhanalaisia lajeja esiin ja tehdä niitä tutuksi ihmisille, WWF Suomen viestintäjohtaja Anne Brax sanoo.

Uhanalaiset eläimet II -postimerkkiarkissa on 15 kotimaan ikimerkkiä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät